Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ποιες είναι οι ανοικτές έρευνες της Δικαιοσύνης για τον Αρτέμη Σώρρα

Ποιες είναι οι ανοικτές έρευνες της Δικαιοσύνης για τον Αρτέμη Σώρρα
Τρεις τουλάχιστον δικογραφίες για τη δράση του Αρτέμη Σώρρα βρίσκονται ανοικτές ενώπιον των εισαγγελικών αρχών και μπαίνουν στην τελική φάση της διερευνησής του, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προ μηνών να ανασυρθούν από το αρχείο.
Η πρώτη και σοβαρότερη προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Με εντολή του προϊσταμένου
της Εισαγγελίας, Ηλία Ζαγοραίου η έρευνα διενεργήθηκε από την οικονομική αστυνομία και ήδη ολοκληρώθηκε το στάδιο της συλλογής καταθέσεων και στοιχείων. Ο φάκελος θα εμπλουτιστεί από τα δημοσιεύματα που διαβίβασε ο υπουργούς Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής για το θέμα στον Άρειο Πάγο. Το προσεχές διάστημα θα αποφασιστεί εάν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι.
Η δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε σε εισαγγελία της Πελοποννήσου και αφορά την υποβολή από μερίδα πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα του Αρτέμη Σώρρα με τις οποίες ζητούν να εισπράττονται τα όποια χρέη τους από τα ομόλογα ύψους 600 δις δολαρίων που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ο επιχειρηματίας. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει ότι για αυτές τις εξουσιοδοτήσεις απαιτείται κάποιο αντάλλαγμα. Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε με αφορμή τη διανομή των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από μέλη του κόμματος Σώρρα.
Ουσιαστικά το βασικό αδίκημα που ερευνάται από την οικονομική αστυνομία και στις τρεις περιπτώσεις αφορά την προτροπή της οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα να μην πληρώνουν οι πολίτες τις οφειλές τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αίτημα να μελετηθεί η απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε ο Αρτέμης Σώρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτημα για το οποίο είχε καταθέσει χθες αίτημα-αναφορά και δικηγόρος ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση υπερ του νόμου.Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρέωσε την υπόθεση της δικαστικης απόφασης σε αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του νόμου.
Στο μεταξύ μετέβη επιτόπου ο επιθεωρητής του Αρείου Πάγου στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε και φέρεται να αφορά τη μη αποδοχή της επίμαχης εξουσιοδότησης από υπάλληλο του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση οδεύει προς το αρχείο και αφορά μία καθαρά ιδιωτική διένεξη για κατάληψη κατοικίας (!) που κατέληξε σε αγωγή και επιδίκαση αποζημίωσης με τον εναγόμενο να ζητά να εισπραχθεί το ποσό από τα ομόλογα Σώρρα. Εισαγγελικές πηγές διαψεύδουν ότι η επίμαχη προκαταρκτική στρέφεται σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου επειδή αρνήθηκε να δεχτεί την εξουσιοδότηση Σώρρα.

newsit.gr