Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μπορεί ο Μητσοτάκης να μαζέψει ψήφους εμπιστοσύνης και όχι σταυρούς αγανάκτησης;

dhmoskophsh-pamak
Η δυσαρέσκεια και η αμφισβήτηση του κύρους των πολιτικών ηγεσιών είναι εμφανής σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Δύο ταυτόχρονα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα πρέπει να αξιολογηθούν. Πρώτον η κατάρρευση του οράματος του σκισίματος του Μνημονίου και συνεπακόλουθα η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και δεύτερον η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.
Αυτές οι δύο καταστάσεις θα έπρεπε νομοτελειακά να δημιουργήσουν μία
μετακίνηση των απογοητευμένων πολιτών προς το κόμμα της ΝΔ, όχι κατ’ ανάγκη γιατί νιώθουν δεξιοί, αλλά γιατί πρέπει στη φοροκαταιγίδα να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος. Για λόγους κοινωνικής και πολιτικής ισορροπίας.
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η ΝΔ δεν κερδίζει από την «απάτη» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και συνάμα και η κοινωνία δεν κερδίζει. Η ΝΔ έπρεπε να αγγίζει το 45%. Όσο ο Τσίπρας δεν αισθάνεται την ανάσα μίας πολιτικής δύναμης που μπορεί να φέρει πολιτικές ανατροπές, θα συνεχίζει ακάθεκτος.
Τα κυριότερα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων συγκλίνουν στα εξής: Όλη η κοινωνία είναι απογοητευμένη, ο ΚΑΝΕΝΑΣ είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, οι μισοί πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές και οι ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, χάνονται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Η «συμφωνία αλήθειας», το επικοινωνιακό εφεύρημα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αδυνατεί να σταθεί και να εμπνεύσει, όπως και ο ίδιος ο αρχηγός της.
Μία νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, θα είναι μία αδύναμη νίκη, αφού δεν θα υπάρχει εθνική συναίνεση για μεγάλα ζητήματα, ούτε κατανόηση. Κι επειδή μιλάμε για αυτή τη ΝΔ (που στηρίζει την αξιοπιστία της στο επιτυχημένο παρελθόν του 2014), την επομένη της συγκυβέρνησής της με το ΠΑΣΟΚ και με το ΠΟΤΑΜΙ, η πλατεία Συντάγματος θα είναι γεμάτη εκ νέου από τους εν υπνώσει αγανακτισμένους.
Η νέα ΝΔ πρέπει να επικεντρωθεί στο αγκάλιασμα της κοινωνίας χωρίς κριτήρια «αριστείων» και πλαφόν.
Αν η νίκη της ΝΔ στηριχτεί μόνο στη δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα του Μητσοτάκη θα πάρει σταυρούς αγανάκτησης (για να φύγει -πρόσκαιρα- ο Τσίπρας) και όχι ψήφους εμπιστοσύνης.
Και να είστε σίγουροι, οι ημέρες μίας τέτοιας επίπλαστης νίκης, θα είναι πολύ σύντομες.
«Ο Κεντροδεξιός»
https://kentrodexios.wordpress.com