Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μετάσχει ο Πρόεδρος της Βουλής

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα μετάσχει στη Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στις  15 και 16 Σεπτεμβρίου 2016, στην έδρα του οργανισμού,  στο Στρασβούργο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής θα συνοδεύεται από τη βουλευτή και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Ιωαννέτα Καββαδία, και από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Κώστα Αθανασίου.
Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι:

1.         Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη: ο ρόλος και οι ευθύνες των κοινοβουλίων.
2.          Εθνικά Κοινοβούλια και Συμβούλιο Ευρώπης: Μαζί προωθούμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
3.         Κινητοποίηση των Κοινοβουλίων ενάντια στο μίσος, για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και ρατσισμό.
O κ. Βούτσης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην πρώτη θεματική ενότητα, για τον ρόλο και τις ευθύνες των κοινοβουλίων στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Επίσης, θα παρέμβει στην τρίτη ενότητα σχετικά με την κινητοποίηση των κοινοβουλίων ενάντια στο μίσος, για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και ρατσισμό.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης:
·        Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων καλεί, σε κοινή πρωτοβουλία με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, κ. Laura Boldrini, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κύπρου και Αλβανίας) για ανταλλαγή απόψεων στα καίρια θέματα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
·        Θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Σλοβενίας, Πορτογαλίας, Τσεχίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Βελγίου, με θέμα «Πορεία προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»,  στη βάση της Διακήρυξης της Ρώμης, την οποία συνυπέγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Ιταλίδας ομολόγου του στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παράλληλα, θα λάβει χώρα Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα που άπτονται του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινοβουλευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ECPRD), όπως οι προτεραιότητες αυτού και το πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2017. Στις εργασίες των Γενικών Γραμματέων, θα συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Kώστας Αθανασίου.