Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: HASTA LA VICTORIA SIEMPRE! (Και στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Όπως αποδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρίψει όλα τα ταμπού – ακόμη και νατοϊκούς ναύτες να δέρνουν λιμενεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά είδαμε επί των ημερών του – εκτός από ένα: Τη Βενεζουέλα, τον Μαδούρο και τον τσαβισμό.
Εξ ου και οι κατάπτυστες απαντήσεις που πρόσφατα λάβαμε από τα υπουργεία, σχετικά με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του πρώην πρέσβη της «Μπολιβαριανής Δημοκρατίας».
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Οι εξελίξεις και τα γεγονότα στη χώρα αυτή είναι γνωστά: Ο λαός βρίσκεται στους δρόμους φωνάζοντας «πεινάμε», πάνω από 250 λεηλασίες καταστημάτων από την αρχή του χρόνου, ελλείψεις βασικών αγαθών, εκτεταμένα επεισόδια με νεκρούς, περισσότερες από 400 συλλήψεις με θύματα όσους αναζητούν λίγη τροφή για τα παιδιά τους, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, καταστροφές σε σούπερ μάρκετς, οι ελλείψεις σε ζάχαρη εμποδίζουν την παραγωγή αναψυκτικών, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι καθημερινές, ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη.

«Είμαστε κουρασμένοι και πεινάμε», δηλώνουν οι άνθρωποι στο δρόμο, ενώ αν και έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, ο Μαδούρο, που παρέτεινε για άλλους τρεις μήνες την κατάσταση «έκτακτης οικονομικής ανάγκης», αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την απομάκρυνσή του από την εξουσία και μιλά για «οικονομικό πόλεμο», καταφεύγοντας στις προσφιλείς μεθόδους των ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπως η θέση σε επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και οι στρατιωτικές ασκήσεις, για να προετοιμάσουν την χώρα ενάντια σε «εξωτερική απειλή»!
«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως "τσαβίστας"», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Καπρίλες να απαντά: «Δεν υπάρχει πόλεμος εδώ. Στην Βενεζουέλα πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο στην πείνα, στην έλλειψη φαρμάκων, στη βία, σε αυτή την κρίση».
Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια διήμερων στρατιωτικών ασκήσεων, στρατιώτες παρατάχθηκαν σε επτά μεγάλες πολιτείες της χώρας, στις βόρειες παράκτιες περιοχές και πραγματοποίησαν ασκήσεις για την απόκρουση εισβολής εχθρικών στρατευμάτων και για το ενδεχόμενο επιθέσεων ενάντια σε εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 520.000 στρατιώτες και μονάδες πολιτοφυλακής συμμετείχαν στις ασκήσεις. Φοιτητές, περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν πάνω από 25χρονών, κρατώντας όπλα, επίσης έλαβαν εκπαίδευση σε δασώδεις περιοχές γύρω από το Καράκας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή πολιτών και μονάδων πολιτοφυλακής στις στρατιωτικές ασκήσεις, ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δήλωσε: «Οι πολίτες επίσης εμπλέκονται σε αυτό που αποκαλούμε καθοριστική υπεράσπιση των κυβερνητικών φορέων», σε «μια μη ένοπλη μάχη»!
Αυτά συμβαίνουν στη Βενεζουέλα, αλλά ούτε ο κ. Τσίπρας, που φιλοδόξησε να γίνει ο «Τσάβες της Μεσογείου» και χρόνια τώρα κοιμόταν και ξυπνούσε με τον καημό της Βενεζουέλας, ούτε κανένας άλλος από την παρέα του, έχουν αναφερθεί στα γεγονότα.
Ξαφνικά, η Βενεζουέλα έχει γίνει αόρατη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και οι φίλοι του, οι Ποδέμος στην Ισπανία, έχουν φροντίσει να λάβουν αποστάσεις ήδη από τις 19 Μαΐου. Δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta: «Πολύ καθαρά, χωρίς καμιά αμφιβολία, δεν δεχόμαστε το να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι πουθενά—ούτε στη Βενεζουέλα, ούτε οπουδήποτε αλλού. Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι φρικτή, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία».
Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας συμφώνησε και με τη δήλωση του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα πως «έχουν παλαβώσει όλοι στη Βενεζουέλα» και ότι παρά τον «μεγάλο σεβασμό του» για τον Νικολάς Μαδούρο, κι’ αυτός έχει «τρελαθεί».
«Ο Μουχίκα εκφράστηκε με «πολλή κοινή λογική» λέγοντας ότι το τρέχον διάστημα η κατάσταση «στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας είναι εντελώς τρελή», είπε ο ηγέτης των Ποδέμος.
Λέξη για την (σεξουαλική) ταμπακιέρα
Εδώ, όχι μόνο δεν έχουν αρθρώσει λέξη για την πολιτική κατάσταση, αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν ακόμη και σεξουαλικό σκάνδαλο, επειδή ενεχόταν σ’ αυτό ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας, Φράνκλιν Ραμόν Γκονσάλες, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, παρενοχλούσε σεξουαλικά τις πέντε γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας στην Αθήνα – ανάμεσά τους και η θυγατέρα πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιστορία είναι γνωστή: Τον Μάρτιο του 2013 ο Τσίπρας ταξίδεψε στο Καράκας για να παρευρεθεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες και εκεί είχε θερμούς εναγκαλισμούς με τον διάδοχό του, τον Μαδούρο – ξέρετε, αυτόν που μας έστειλε το μήνυμα ότι «ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές, αλλά διώξαμε το ΔΝΤ»!
Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μια επίσης θερμότατη επιστολή στον Μαδούρο, ευχόμενος νίκη στις εκλογές της 14ης Απριλίου 2013, ενημερώνοντάς τον ότι σκόπευε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και ζητώντας την υποστήριξή του (του… Μαδούρο), για να έχει, όπως έγραψε, προοπτική επιτυχίας η αριστερή κυβέρνηση που θα σχημάτιζε (προφανώς εννοούσε επιτυχίες σαν κι’ αυτές της Βενεζουέλας)!
Και μετά από όλα αυτά τα πλέρια αριστερά και διεθνιστικά, στο τέλος της επιστολής εκείνης, ο Τσίπρας έγραφε στον Μαδούρο:
«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά, τόσο στη Βενεζουέλα, όσο και στην Ελλάδα»!
Δηλαδή, ο καημός του Τσίπρα ήταν να συγκαλυφθεί το θέμα, για να μην υποστεί βλάβη η Αριστερά στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα!
Όταν το θέμα αποκαλύφθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και τον Ιάσονα Πιπίνη, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν πια στην εξουσία εδώ και πάνω από έναν χρόνο (δεν είχε δηλαδή υποστεί βλάβη η Αριστερά στην Ελλάδα), ο Μαδούρο είχε αποσύρει τον (προσωπικό του φίλο) πρέσβη και ο επόμενος, ο Φαρίντ Φερνάντες - που έφθασε το καλοκαίρι του 2013 και μας είχε τρελάνει με τις συνεχείς εμφανίσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις του και τώρα έχει εξαφανιστεί και αυτός από προσώπου γης – είχε απολύσει, από το Φθινόπωρο του 2015, όλες τις εργαζόμενες οι οποίες είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά, πλην της κόρης του πρώην υπουργού!
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει θέμα και για τον νυν πρέσβη (που μοιάζει σα να έχει ανοίξει η γη και να τον έχει καταπιεί, τουλάχιστον γλιτώσαμε από την υπέρ του τσαβισμού προπαγάνδα)!
Με τα μάτια της κυβερνητικής εκπροσώπου
Στο μεταξύ, κάθε άλλο παρά ίδρωσε το αυτί τους από το σκάνδαλο που ξέσπασε. Ιδού τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στο μπρίφινγκ της 17ης Μαΐου 2016:
«Στο θέμα αυτό, νομίζω ότι έχει φτάσει στο απόγειο και η διαστρέβλωση και ο κιτρινισμός. Το σημαντικό που προκύπτει από αυτή την επιστολή, είναι ότι έγινε σε εποχή διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, με γνώστη στο υπουργείο Εξωτερικών των συγκεκριμένων περιστατικών. Το ερώτημα, λοιπόν, θα ήταν τι δεν έκαναν αυτοί και χρειάστηκε να το κάνει ο κύριος Τσίπρας που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να συμβάλει στην απομάκρυνση – μετά την επιστολή – του πρέσβη της Βενεζουέλας. Νομίζω ότι έχει τεθεί σε τελείως λάθος βάση το θέμα αυτό. Η επιστολή του κυρίου Τσίπρα αποδεικνύει ακριβώς ότι παρενέβη για την απομάκρυνση του πρέσβη από τη χώρα μας και η ερώτηση θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Με λύπη και απογοήτευση είδαμε άλλη μια φορά τη Νέα Δημοκρατία να λασπολογεί εις βάρος του πρωθυπουργού της χώρα, ο οποίος έκανε το καθήκον του εκείνη τη στιγμή και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και:
«Κοιτάξτε, εδώ θα πρέπει να πούμε και κάτι άλλο το οποίο όφειλαν να το ξέρουν και αυτοί που μας κατηγόρησαν. Ότι η διπλωματική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες. Και είναι διαφορετικοί κανόνες. Ξέρουμε, μάθαμε ότι τα θύματα αυτής της ιστορίας επέλεξαν οι ίδιες να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη αλλά να λύσουν αυτό το θέμα ενδοϋπηρεσιακά. Επ’ αυτού, προσωπική τους επιλογή. Και νομίζω είναι λεπτά ζητήματα για να τα χειριζόμαστε με ένα τρόπο τέτοιο, με λασπολογία προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και προς τις εργαζόμενες. Και νομίζω ότι θα έπρεπε να προφυλαχθούν και από όλο αυτό. Μια στάση, λοιπόν, διπλωματική, με τη διπλωματική γλώσσα, ευνοεί και αυτό το αποτέλεσμα - για το οποίο με ρωτάτε- δηλαδή την προφύλαξη και των εργαζομένων».
Κατά την (γυναίκα) κυβερνητική εκπρόσωπο, λοιπόν, το θέμα ήταν να τηρηθούν οι κανόνες της διπλωματικής γλώσσας, ότι τέτοια θέματα μπορούν να λύνονται ενδοϋπηρεσιακά και πως όταν δεν καταγγέλλεται η σεξουαλική βία… προφυλάσσονται οι εργαζόμενες!
Κατάπτυστες απαντήσεις
Τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο με τις απαντήσεις που δόθηκαν σε ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία της Κατερίνας Μάρκου, 70 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο των Εξωτερικών.
Οι απαντήσεις είναι κατάπτυστες!
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε στις 8 Ιουνίου: «Αναφορικά με την εν θέματι κοινοβουλευτική ερώτηση σας παραπέμπουμε στην απάντηση των συνερωτωμένων»!
Ο κ. Τόσκας, στις 9 Ιουνίου, απάντησε κάνοντας αναφορά στον κώδικα ποινικής δικονομίας και στα όσα προβλέπονται για την ασυλία των διπλωματών, που απολαμβάνουν το προνόμιο της ετεροδικίας. Σημειώνοντας πως πάντως δεν περιήλθε εις γνώσιν της Ελληνικής Αστυνομίας κάποια σχετική πληροφορία ως προς τα διαλαμβανόμενα.
Και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής, στις 13 Ιουνίου, απαντώντας για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ενημερώνει για τις… δράσεις της Γραμματείας κατά της βίας κατά των γυναικών (την οποία… στηλιτεύει), εκθειάζει την κυβέρνηση που διατήρησε όλες τις δομές προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας και καταγγέλλει τα σεξιστικά πρότυπα! Αλλά ως προς την ταμπακιέρα, μιλά για «υποκριτικές ευαισθησίες που μοναδικό στόχο έχουν την μικροκομματική αντιπαράθεση», για «πολιτικές σκοπιμότητες» και για «σκηνικά που στήνονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους», στα οποία «εμείς δεν θα συμμετέχουμε»!
Αυτές τις απαντήσεις λάβαμε!
Και δεν περιμέναμε διαφορετικές!
Τι έλεγε ο Τσίπρας για τη Βενεζουέλα
Επιστρέφοντας από το Καράκας, όπου πήγε για την κηδεία του Τσάβες, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοκκινιά, στις 10 Μαρτίου 2013. Και είπε:
«Γνωρίζουμε ότι οι αξίες μας είναι οι ιδέες μας και οι ανθρώπινες αξίες και γνωρίζουμε ότι αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε όπως πριν από 69 χρόνια, ηρωικά υπερασπίστηκαν εδώ στην Κοκκινιά. Έρχομαι να μιλήσω σήμερα σε σας από ένα σύντομο αλλά συναρπαστικό ταξίδι στην άλλη άκρη της γης.Βρέθηκα για λίγες ώρες στη Βενεζουέλα, εκεί όπου ο λαός μαζί και με τους λαούς των γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχουν δημιουργήσει ένα παράδειγμα όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, αλλά για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και για δικαιώματα. Είχα την χαρά, την τύχη, την τιμή, να βρεθώ και να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας, όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, να βρεθώ δίπλα στη σορό του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.
Περίμενα να βρω έναν λαό που εκφράζει οδύνη, όμως εκεί συνάντηση έναν λαό που εκφράζει τούτες τις δύσκολες ώρες αποφασιστικότητα και όχι οδύνη. Εκατομμύρια λαού στους δρόμους. Βρέθηκα στην Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας, όπου είναι η σορός του Τσάβες και απέξω είχε 15 χιλιόμετρα ανθρώπινης ουράς, απλών καθημερινών ανθρώπων, που περίμεναν κατά μέσο όρο 20 ώρες για να αποτίσουν φόρο τιμής. Όχι στον ηγέτη τον απόμακρο, αλλά σε κάποιον που αισθάνονται δικό τους άνθρωπο γιατί τους άλλαξε την ίδια τους τη ζωή. Πριν από 14 χρόνια 8 εκατ. Βενεζουελάνοι βρισκόντουσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτά τα εκατομμύρια σήμερα έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να είναι ισότιμοι πολίτες με τους συμπολίτες τους και αυτό είναι που τους κάνει να αισθάνονται αυτόν τον ηγέτη, δικό τους άνθρωπο. Και δεν βρίσκονται εκεί με οδύνη, αλλά με αποφασιστικότητα, δεν βρίσκονται εκεί για να κλάψουν, αλλά για να διαδηλώσουν. Μια μεγάλη πολύχρωμη διαδήλωση έχει γίνει αυτές τις μέρες στο Καράκας. Και αυτό σηματοδοτεί ένα πράγμα.
Ότι η κοινωνική αλλαγή, οι μεγάλες ανατροπές, οι επαναστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αν δεν έχουν την πλατιά στήριξη των λαϊκών μαζών. Και αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι εφάπαξ, αλλά μια διαρκής διαδικασία. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η Βενεζουέλα βρίσκεται σε επαναστατική διαδικασία. Και αυτό το φανερώνουν τα εκατ. των πολιτών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στους δρόμους, λέγοντας ένα και μόνο σύνθημα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον σοσιαλισμό και θα συνεχίσουμε αυτόν το δρόμο που είναι δημοκρατικός δρόμος.
Κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα γράψανε ότι το παράδειγμα της Βενεζουέλας του απειλεί, ότι ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας δικτάτορας. Ειλικρινά δεν ξέρω πολλούς δικτάτορες που μέσα σε 14 χρόνια έχουν κερδίσει 13 απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Το μήνυμα για εμάς είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα σε αυτόν τον τόπο, εάν έχουμε τον λαό με το μέρος μας.
Η κυβέρνηση που θα οικοδομήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές, όσο κι αν προσπαθούν να τις αποφύγουν τώρα οι δυνάμεις του μνημονίου, για να γαντζωθούν στην εξουσία, θα είναι μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής ενότητας, που θα επιβάλει μια προοπτική απελευθέρωσης για τον λαό μας, για τις κατώτερες τάξεις και θα έχει τη διαρκή στήριξη του ελληνικού λαού».
Μετά, στις 16 Μαρτίου 2013, πήγε στο Λονδίνο και μίλησε σε εκδήλωση που είχε οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ Μεγάλης Βρετανίας. Φυσικά, τον ρώτησαν για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Και είπε:
«Αυτό που με εντυπωσίασε στο ταξίδι μου στην Βενεζουέλα πριν από λίγες μέρες ήταν πως ο κόσμος, δεκάδες χιλιάδες λαού περίμενε υπομονετικά να φτάσει στην σορό του Τσάβες. Δεν έδειχνε λύπη αλλά ελπίδα και αποφασιστικότητα να συνεχίσει. Και αυτό σηματοδοτεί ότι η Βενεζουέλα μετά από 14 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ο Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται σε μια διαρκή επανάσταση».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στα «διδάγματα» που ενδεχομένως μπορεί να αντλήσει η Ευρώπη από την Λατινική Αμερική. Είπε: «Μονάχα αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τον λαϊκό παράγοντα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τις παρούσες πολιτικές. Αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορεί να μας δώσει η Λατινική Αμερική και ειδικά η Βενεζουέλα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει να αναπνέει τον αέρα της Βενεζουέλας
Πού τους έχανες πού τους έβρισκες, από τον Τσάβες στον Μαδούρο και από τον έναν πρέσβη στον άλλο. Ο κατάλογος των επαφών (πέραν των επισκέψεων, των επιστολών και των τηλεφωνημάτων Τσίπρα) μακρύς. Ακόμη και η γραμματέας Ισότητας έκρινε πως της ήταν χρήσιμο να συναντηθεί με τον πρέσβη της Βενεζουέλας, προκειμένου να… αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε θέματα ισότητας των φύλων!
Παραθέτω αυτούσια τα ρεπορτάζ από τις επαφές και τις δραστηριότητες ΣΥΡΙΖΑ-Βενεζουελανών – όρεξη νάχετε να διαβάζετε:
-10 Φεβρουαρίου 2014. Με εκδηλώσεις πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές αλλά και περιβαλλοντικές, η πρεσβεία της μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, ετοιμάζεται να τιμήσει την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του κομαντάντε ΟύγκοΤσάβες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης που ηγείται ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, για σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο με τίτλο «Ο Τσάβες πέρασε από εδώ».
Οι εκδηλώσεις αποτελούν φόρο τιμής στον ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης, που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και τη χειραφέτηση των λαών, όπως είπε ο πρεσβευτής Φαρίντ Φερνάντες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, καλώντας τα κοινωνικά κινήματα, τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, αθλητές, ακτιβιστές και το ευρύ ελληνικό κοινό να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία.
Οι εκδηλώσεις, που έχουν ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν στις 5 Μαρτίου, επέτειο του θανάτου του ηγέτη της Βενεζουέλας, και έχουν στόχο την ανάδειξη της συνεισφοράς και της κληρονομιάς που άφησε ο Ούγκο Τσάβες στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανθρώπινου κόσμου.
Στη σημασία του έργου που άφησε πίσω του ο Τσάβες, αναφέρθηκε ο κ. Φερνάντες, επισημαίνοντας ότι μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, όχι μόνο αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, αλλά μειώθηκε δραστικά η φτώχεια και η ακραία φτώχεια που μάστιζε την Βενεζουέλα και κυρίως δημιουργήθηκε ένα νέο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον για όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού Διηγημάτων, Ποιημάτων, Τραγουδιών και Κόμικς, με θέμα την εμβληματική φιγούρα του προέδρου Τσάβες, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός έως και τις 11 Μαρτίου 2014. Ειδικότερα ο διαγωνισμός έχει τέσσερις θεματικές: «Η Μεγάλη Μορφή του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», «Η Κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες σε παγκόσμια κλίμακα», «Ο Ούγκο Τσάβες και η κριτική σκέψη», «Η έννοια της Μπολιβαριανής Επανάστασης».
Εξάλλου, μία φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η πορεία του Ούγκο Τσάβες», στην οποία απεικονίζεται η ζωή και το πέρασμα του κομαντάντε από κάθε χώρα και περιοχή του κόσμου, μία ημερίδα με θέμα «Επέτειος του Ούγκο Τσάβες», σχετικά με το έργο και την κοινωνική πρόοδο που συντελέστηκε στη Βενεζουέλα τα δεκατέσσερα χρόνια που έμεινε στην εξουσία, μία συζήτηση με θέμα «Η Επανάσταση και η κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες», αλλά και ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, μία δεδροφύτευση και μία βενεζουελάνικη βραδιά με παραδοσιακή μουσική και γεύσεις στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού στις 17/2, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της Πρεσβείας τηλεφωνικά στο 210 6729169 ή με e-mail: embavenezgrecia@gmail.com. melinaspanou8@gmail.com.
-21 Φεβρουαρίου 2014. Έκκληση σε κυβερνήσεις, κόμματα, κινήματα, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη Βενεζουέλα, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη, απηύθυνε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη χώρα του βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια πραξικοπήματος, είπε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δέχεται "οικονομικό πόλεμο" από την οικονομική ολιγαρχία.

-21 Φεβρουαρίου 2014. Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα, ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, κ. Φαρίντ Φερνάντεζ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε., Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου, και το μέλος της Κ.Ε., Στράτος Κερσανίδης.
Ο κ. Φερνάντεζ, έδειξε αρκετά ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ζήτησε να μάθει για τις ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαθεί. Όσον αφορά το παρόν στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κατάσταση η οποία επικρατεί μετά την εφαρμογή των μνημονίων και στο διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό της ανεργίας. Αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η περιφέρεια και η πόλη, αλλά και ολόκληρη η χώρα και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τις αυτοδιοίκητοι εκλογές και τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η εκλογική άνοδος του κόμματος.
Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε., Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στάθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε ως μήτρα του εργατικού κινήματος στα Βαλκάνια. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον αφανισμό των Εβραίων της πόλης από τους ναζί.
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, αφού έκανε κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με τις εκλογές στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης και την πιθανότητα να υπερισχύσουν οι δυνάμεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.
Ο κ. Φαρίντ Φερνάντεζ, είπε πως η αριστερά στην πατρίδα του, πέρασε μια 25ετή κρίση μέχρι να καταφέρει να κερδίσει ένα κομμάτι της πολιτικής ηγεμονίας. Αυτή τη στιγμή η Βενεζουέλα περνάει κρίσιμες στιγμές καθώς ένα κομμάτι της αστικής ολιγαρχίας, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος και αναφέρθηκε σε μία πείρα 15 ετών που υπάρχει και λέει πως κάθε φορά καταφέρνουν να βγαίνουν νικητές από τέτοιες δύσκολες αναμετρήσεις. Στάθηκε με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της Βενεζουέλας αλλά και της ίδιας της εργατικής τάξης η οποία είναι διαφορετική από αυτήν της Ευρώπης και γι΄ αυτό ακολουθούν το δικό τους ιδιαίτερο δρόμο προς το Σοσιαλισμό.
Η πρώτη ριζοσπαστική αλλαγή που έγινε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όταν ο Ούγο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία, ήταν η αλλαγή του Συντάγματος. Με τον καιρό η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει πολλά κοινωνικά προβλήματα και μέσα από τη δημοκρατική ανατροπή, απέκτησε σημαντική δύναμη. Όμως αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, ένα μεγάλο πρόβλημα παραμένει αυτό της οικονομίας. Αν και η κυβέρνηση ελέγχει τα πετρελαϊκά αποθέματα, που αποτελούν πάνω από το 50% της εθνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν διαρκώς την επίθεση της ολιγαρχίας που έχει την οικονομική εξουσία. Έτσι δεν μπορούν να δεχτούν την κατάσταση η οποία έχει επικρατήσει στη Βενεζουέλα και διεκδικούν να κερδίσουν την πολιτική εξουσία.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξωτερικός παράγοντας, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν μπορούν να δεχτούν την πολιτική αλλαγή που έχει επέλθει στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία. Μετά το θάνατο του Τσάβες η Αμερικανοί ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον όλης της Λατινικής Αμερικής. Έτσι οι ΗΠΑ, ενώ μετά το 2000 είχαν στοχοποιήσει άλλες χώρες σε άλλες περιοχές του Πλανήτη, τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στη Λατινική Αμερική.
Παρά τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκτήσει μια μεγάλη λαϊκή στήριξη, μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Η δεξιά έχει χάσει τον τελευταίο χρόνο, τέσσερις εκλογικές μάχες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι μία περίοδος για να μπορέσουμε να κάνουμε οικονομικές αλλαγές. Ο πρόεδρος Μαδούρο δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό και το ονομάζει “οικονομικό πόλεμο”. Είναι ένας πόλεμος εναντίον της ολιγαρχίας ώστε να μην καταφέρει να κερδίσει την πολιτική εξουσία.
Τούτη την ώρα που μιλάμε έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης με πραξικοπηματική λογική. Κι αν νιώθουμε μια σιγουριά, επειδή η λαϊκή πλειοψηφία μας υποστηρίζει, έχουμε εναντίον μας τα ΜΜΕ, που δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία. Δίνουμε μια μιντιακή μάχη όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τον οικονομικό πόλεμο διεξάγουμε και έναν μιντιακό πόλεμο.
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας δήλωσε τη χαρά του για τους φίλους που έχει στην Ελλάδα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τελειώνοντας έδειξε για ακόμη φορά το πόσο καλά ενημερωμένος είναι και αφού είπε πως γνωρίζει για τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές της Χαλκιδικής με τα μεταλλεία χρυσού, εξέφρασε την επιθυμία για μια πληρέστερη ενημέρωση.
-28 Φεβρουαρίου 2014.  Εκδήλωση προς τιμή του Ούγκο Τσάβες και του Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, οργάνωσε σήμερα στην Πάτρα η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, με αφορμή την πρώτη επέτειο από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Μπουρδούλης υποδεχόμενος στο δημαρχείο τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναφερόμενος στον ηγέτη της Μπολιβοριανής επανάστασης τόνισε ότι «ο Ούγκο Τσάβες έστρεψε το βλέμμα του κράτους της Βενεζουέλας, για πρώτη φορά, στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους, ο λαός της Βενεζουέλας πίστεψε στο όραμά του», ενώ για τον Φρανσίσκο Ντε Μιράντα σημείωσε ότι «η Πάτρα έχει τιμήσει, τον μεγάλο διανοητή κι επαναστάτη της Λατινικής Αμερικής, δίνοντας το όνομα πλατείας της πόλης». Στη συνέχεια, οι κκ Φερνάντεζ και Μπουρδούλης μετέβησαν στην πλατεία Ντε Μιράντα και κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος του εξέφρασε «την αλληλεγγύη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στον λαό της Βενεζουέλας, που δοκιμάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αντιστοίχως συμβαίνει και στη χώρα μας, με τους Έλληνες να προσπαθούν να παραμείνουν όρθιοι εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης».
-19 Ιουνίου 2014.  Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 19/06 συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, με τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερνάντες, και τον Ακόλουθο επί πολιτικών υποθέσεων, Ερνέστο Μπουρντιέ.  Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής, υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικής Πολιτικής και ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα. Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας συνεχάρη  τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις επαφές τους αλλά και να προωθήσουν τις μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών  για το επόμενο διάστημα.
-4 Οκτωβρίου 2014. Ρεπορτάζ του left.gr από την εκδήλωση με θέμα τη «Συμμαχία των λαών της δικής μας Αμερικής» (ALBA) στην οποία μίλησαν οι Farid Fernandez, Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Osvaldo Cobacho Martinez, Πρέσβης της Κούβας και Κώστας Ήσυχος, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ
Στο χώρο των διεθνών παρουσιών του Φεστιβάλ ο κόσμος είχε συρρεύσει από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Η προσμονή για το ελπιδοφόρο ταξίδι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μεγάλη καθώς τα παραδείγματα της Κούβας και της Βενεζουέλας αποτελούν διαρκές θέμα συζήτησης εντός της Αριστεράς σε ολόκληρο τον κόσμο. Την πορεία των δύο χωρών, δέκα χρόνια μετά  την ίδρυση της ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Λατινικής -«δικής μας»- Αμερικής) επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν οι καλεσμένοι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν απ’  όλα τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή για τον 27χρονο βουλευτή του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) Ρόμπερτ Σέρα και τη σύντροφό του Μαρία Χερέρα οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στην οικία τους στο Καράκας την Τετάρτη το βράδυ
Ο Κώστας Ήσυχος, μέλος Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στη συκοφαντική επίθεση που δέχεται η ελληνική Αριστερά από τους «αργεντινολόγους» και «βενεζολανολόγους», τύπου Βούλτεψη και Αδ. Γεωργιάδη, των τηλεοπτικών πάνελ, οι οποίoι διαστρεβλώνουν πλήρως την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως σημείωσε ο Κ. Ήσυχος, η Βενεζουέλα των εγχώριων νεοφιλελεύθερων είναι η Βενεζουέλα της εποχής του δικομματισμού και του ΔΝΤ, η εποχή  που προκάλεσε το Καρακάσο και τον λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές. Ο Κ. Ήσυχος αναφέρθηκε στην Κούβα και το αποπνιχτικό εμπάργκο, το οποίο αποτελεί «την εκδίκηση του θηρίου που δεν μπορεί να ξεχάσει την αντίσταση ενός λαού που διεκδίκησε τα όνειρά του». Υπενθύμισε τα σημαντικά επιτεύγματα της Κούβας η οποία έχει στείλει πάνω από 75 αποστολές ιατρών και ιατρικού προσωπικού σε όλο τον Τρίτο κόσμο ενώ είναι η πρώτη χώρα που έστειλε γιατρούς στη Δυτ. Αφρική για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Ο Κ. Ήσυχος, τέλος, έστειλε  το μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ «από αυτή τη γωνιά της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου όπου ξεκινάει το δικό μας όνειρο για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός».
Στον χαιρετισμό του, ο Ηλίας Παντελεάκος, γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ο αγώνας για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού δεν σταματάει ποτέ, «αυτό είναι το μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Στη συνέχεια πήραν το λόγο, με διαθέσεις… Φιντέλ Κάστρο (ο οποίος φημίζεται για τη μεγάλη χρονική διάρκεια των ομιλιών του) οι πρέσβεις των δύο χωρών κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που, παρά το τσουχτερό κρύο, αυξανόταν όσο κυλούσε η ώρα. 
Ο Osvaldo Cobacho Martinez, Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις δυσκολίες που προκαλεί ο αποκλεισμός του νησιού, ένας αποκλεισμός που από την πρώτη στιγμή (με την επιτυχία της Επανάστασης του 1959) έχει στόχο να προκαλέσει την εξαθλίωση του λαού της Κούβας και την κοινωνική έκρηξη. Ο κ. Martinez, έκανε εκτενή αναφορά στους «5 Κουβανούς ήρωες», «μαχητές εναντίον της τρομοκρατίας», οι τρεις εκ των οποίων παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επί 16 χρόνια. «Ζητάμε από εσάς να σπάσουμε τη σιωπή των μεγάλων media» είπε απευθυνόμενος στους «συντρόφους της Ελλάδας και της Ευρώπης».
Στη συνέχεια σχολίασε την προπαγάνδα περί έλλειψης δημοκρατίας στην Κούβα: «Δουλεύουμε για την κοινωνική παρακαταθήκη που έχουμε υποσχεθεί. «Η Επανάσταση ήταν λαϊκή απόφαση με λαϊκή ετυμηγορία όπου η πλειοψηφία αποφάσισε τον δρόμο του σοσιαλισμού. Λένε ότι στην Κούβα δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει καμία άλλη χώρα που να συζητείται τόσο η νομοθεσία» ανέφερε μεταξύ άλλων «θυμίζοντας» ότι στην Κούβα γίνονται εκλογές, γεγονός που αποσιωπάται από τα δυτικά ΜΜΕ. Στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις, ο πρέσβης της Κούβας μίλησε αναλυτικά για την πολιτική κινήτρων για δημιουργία «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (αυτοαπασχολούμενων όπως είπε) που σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης Κάστρο ανοίγει το δρόμο για συγκρότηση συνεταιρισμών. 
Ακολούθησε ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Farid Fernadez ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα χτυπήματα που έχει δεχθεί η κυριαρχία της Βενεζουέλας μετά τα θάνατο του  Hugo Chavez: «Αυτή τη χρονιά υπήρξε μία προσπάθεια πραξικοπήματος απέναντι στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με τη στήριξη των διεθνών και των αμερικανικών ΜΜΕ τα οποία μέσω σκανδαλωδών ψεμάτων προσπαθούν να σπείρουν το χάος στη Βενεζουέλα» σημείωσε ο κ. Fernadez που πριν περίπου μισό χρόνο είχε εξηγήσει στον φακό του left.gr όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα μετά το θάνατο του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης
Έκρινε διαφωτιστική μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Ισπανικής κυριαρχίας μέχρι και τις δεκαετίες του 1970 και 1980 όταν οι ΗΠΑ, ελέγχοντας κόμματα και κυβερνήσεις στη Νότια Αμερική «εφάρμοσαν το πιο βάρβαρο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού» χαρακτηρίζοντας μάλιστα «τέλεια δημοκρατία τη Βενεζουέλα της εξάρτησης και της ανέχειας. Το 1998 ανήλθε στην εξουσία ο Hugo Chavez και έτσι ξεκίνησε μία περίοδος όπου σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής βρέθηκαν στην εξουσία αριστεροί ηγέτες. Στη Βενεζουέλα σημειώθηκαν σημαντικά επιτεύγματα τα οποία «χρειαζόμαστε μία ολόκληρη ημέρα για να απαριθμήσουμε»: Καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, εξάλειψη της πείνας, κατακόρυφη πτώση της ακραίας φτώχειας, μεγάλη αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού με πρόσβαση στην εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια και πολλά ακόμα «κατορθώματα τα οποία δεν βρίσκουμε στα ΜΜΕ» και τα οποία πραγματοποιήθηκαν «χάρη στην πολιτική ωριμότητα και τη θέληση του λαού αλλά και το όραμα του ηγέτη της Βενεζουέλας που κατάφερε να επανιδρύσει τη χώρα μας το 1999 και να δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές με κορυφαία το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».
Αναλυτική αναφορά έγινε από τον κ. Ferandez στα επιτεύγματα της ALBA που ιδρύθηκε στις 14/12/2004 με πρωτοβουλία των Fidel Castro και Hugo Chavez ως απάντηση στην πρόταση δημιουργίας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) από τις ΗΠΑ. Η  συμμαχία της ALBA απαριθμεί 9 χώρες – μέλη (Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αγ. Βικέντιος & Γρεναδίνες, Αγ. Λουκία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινός, Κούβα, Νικαράγουα και Ντομίνικα), δεν έχει νομική προσωπικότητα και υπερεθνικούς οργανισμούς ή θεσμούς που να επιβάλουν αποφάσεις στα κράτη μέλη, κι όμως βλέπουμε θεαματικά αποτελέσματα ιδίως στον κοινωνικό τομέα:  Με το πρόγραμμα «Milagro» («θαύμα» στα ελληνικά) για παράδειγμα, το οποίο επιτρέπει τη δωρεάν επέμβαση ασθενών με οφθαλμολογικά προβλήματα, έχουν θεραπευτεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. 
Η ALBA παίζει ρόλο και στον γεωπολιτικό τομέα καθώς οι 9 χώρες που την αποτελούν αναδεικνύουν ότι «ένας εναλλακτικός δρόμος είναι επιτυχημένος, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι χωρίς τέλος». «Εάν το σύστημα μας ήταν αποτυχία, δεν θα είχαν επιτευχθεί όλα τα αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Ferandez. Μέσω των σοσιαλιστικών πολιτικών ή Βενεζουέλα κατάφερε να είναι η χώρα της περιφέρειας με τις μικρότερες ανισότητες. «Ο δείκτης που μετράει τις ανισότητες είναι ο μικρότερος στη Βενεζουέλα από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής» πρόσθεσε ο ομιλητής, «γεγονός σημαντικό «για μία χώρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια  αναφερόταν στα διεθνή ΜΜΕ μόνο για τα επιτυχή αποτελέσματα στα Καλλιστεία»… 
Δεχόμενος, όπως και ο πρέσβης της Κούβας, τις καταιγιστικές ερωτήσεις του κοινού, ο F. Fernadez υπογράμμισε την προσπάθεια να σπάσει το μονοπώλιο των μεγάλων ιδιωτικών ΜΜΕ μέσω της απελευθέρωσης των συχνοτήτων και της δημιουργίας κοινοτικών σταθμών όπου το λόγο έχουν οι «από κάτω». Αναφέρθηκε στη μεγάλη εγκληματικότητα που παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Βενεζουέλας τονίζοντας ότι πλήττει κυρίως τις λαϊκές τάξεις και πηγάζει από τις μεγάλες ανισότητες των δεκαετιών του νεοφιλελευθερισμού και την παγίωση ισχυρών εγκληματικών οργανώσεων με παραστρατιωτικά τμήματα τα οποία χρησιμοποιούν ακόμα και πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο τη δημιουργία χάους.
Μόνιμη επωδός όλων των ομιλητών η φράση «Venceremos!» (θα νικήσουμε!) και το μήνυμα υποστήριξης στους αγώνες του ελληνικού λαού να σταματήσει τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας. Αναμφισβήτητα, παρά τις διαφορετικές ιστορικές, οικονομικές και πολιτικές συντεταγμένες μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής, τα διδάγματα από Κούβα και Βενεζουέλα είναι πολύτιμα για όσους χαράσσουν δρόμους δημοκρατικής μετάβασης σε «έναν άλλο κόσμο» και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τις παρακαταθήκες των δύο χωρών στη μεγάλη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για την ανατροπή στην Ελλάδα και το «ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού».
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!»
-14 Δεκεμβρίου 2014. «Η Λατινική Αμερική σήμερα και η εμπειρία της Βενεζουέλας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με βασικό ομιλητή τον πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα Φαρίντ Φερνάντεζ.
-18 Μαρτίου 2015.  Για «επανάληψη αρνητικών πληροφοριών ή ακόμα και ψευδών ειδήσεων» που αφορούν στην εικόνα της χώρας του και στην κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα έκανε λόγο μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερνάντες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με θέμα «Η κλιμακούμενη επιθετικότητα των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις». Παράλληλα, στράφηκε και εναντίον όλων εκείνων που, όπως είπε, «προσπαθούν να διαψεύσουν τον εναλλακτικό δρόμο που ακολουθεί η Βενεζουέλα» και πρόσθεσε ότι ο λαός της Βενεζουέλας πάντα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη χώρα του, μπροστά στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας και των επαφών της με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση για εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών.
-18 Μαρτίου 2015. Απάντηση στο διάταγμα του προέδρου Ομπάμα που ανακηρύσσει τη Βενεζουέλα απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και επιβάλλει κυρώσεις εναντίον επτά υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε την Τετάρτη ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Φαρίντ Φερνάντες.
«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Αυτές οι τακτικές θυμίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους της Λατινικής Αμερικής στις οποίες οι ΗΠΑ επενέβαιναν στρατιωτικά για να ρίξουν κυβερνήσεις. Το συγκεκριμένο διάταγμα αποτελεί νομικά και ρητορικά το τελευταίο βήμα πριν την στρατιωτική επέμβαση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Φερνάντες τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει άλλη πολιτική διαδικασία ούτε άλλοι πολιτικοί όπως η Μπολιβαριανή Επανάσταση και οι Ούγκο Τσάβες και Νικολάς Μαδούρο που να έχουν διαστρεβλωθεί τόσο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Η Βενεζουέλα παρουσιάζεται σαν μια αντιδημοκρατική χώρα, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εφαρμόζεται ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο» 
Πριν από 16 χρόνια, ο Τσάβες ανάκτησε τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας _ που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως _ και πέτυχε «την δίκαιη αναδιανομή τους. Χάρη στο νέο σύστημα υγείας για τους μη προνομιούχους, που δεν είχαν δει γιατρό ποτέ στη ζωή τους, σώθηκαν 1.750.000 ζωές, 1.781.000 πολίτες έμαθαν γραφή και ανάγνωση, 900.000 σιτίζονται δωρεάν καθημερινά, 675.000 απέκτησαν ταυτότητες και πρόσβαση σε εκλογικά δικαιώματα, 3.400.000 έλαβαν οφθαλμολογική φροντίδα, 764.000 οδοντιατρική και 700.000 απέκτησαν δωρεάν σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Φερνάντες. «Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μειώθηκαν οι ανισότητες και η φτώχεια».
Θύμισε ότι κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση κέρδισαν και τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που διοργανώθηκαν το 2012-13 παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών. «Αφού η κυβέρνηση δεν έπεσε μέσω εκλογών, οι ΗΠΑ και οι ακροδεξιοί πράκτορές τους στη Βενεζουέλα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη βίαιη οδό». Ξεκίνησαν, πρόσθεσε, με τα βίαια επεισόδια του Φεβρουαρίου 2014 και συνέχισαν με οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας και την προσπάθεια να απονομιμοποιηθεί στην διεθνή κοινή γνώμη η ύπαρξη εναλλακτικής.
Ο κ. Φερνάντες σημείωσε ότι η Βενεζουέλα «έχει σεβαστή φωνή στη διεθνή κοινότητα» _ απόδειξη ότι «εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 181 ψήφους στις 182». Επανέλαβε την επιθυμία που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Μαδούρο να πολλαπλασιάσει τους τομείς συνεργασίας με την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ χαμηλές.
Σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί η οικονομία της Βενεζουέλας δεν έχει διαφοροποιηθεί ώστε να μην εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου (το οποίο την καθιστά ευάλωτη στον οικονομικό πόλεμο) και αν είναι δίκαιο για τον Έλληνα καταναλωτή να πληρώνει ακριβό πετρέλαιο για να διατηρεί το Καράκας την κοινωνική πολιτική του, ο κ. Φερνάντες παραδέχθηκε ότι «η Βενεζουέλα έχει πολύ δρόμο ακόμη για να διαφοροποιήσει την οικονομία της» και ότι οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει «χρειάζονται χρόνο για να φέρουν απτά αποτελέσματα». Όσο για τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, απάντησε ότι «η Βενεζουέλα πάντα υπερασπιζόταν την δίκαιη τιμή τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές καθώς και τη σταθερότητα της αγοράς. Το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός μεσολαβητών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή».
-24 Μαρτίου 2015. Με τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Farid Fernandez συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών.
-27 Μαρτίου 2015. Αντιγράφουμε από την «Αυγή»: Για απαράδεκτη επέμβαση του Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας κάνει λόγο ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Farid Fernández, με επιστολή του προς τους δύο δημάρχους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου οι δήμαρχοι είχαν εκφράσει με επιστολή τους την αλληλεγγύη τους στον δήμαρχο Καράκας Αντόνιο Λεντέζμα, που "συνελήφθη στις 19 Φεβρουαρίου στο γραφείο του, χωρίς ένταλμα, και έκτοτε κρατείται στη φυλακή με την κατηγορία ότι ενεπλάκη σε πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, χωρίς, όμως, να ανακοινωθούν τεκμηριωμένα στοιχεία για τις κατηγορίες που του αποδίδονται".
«Λυπούμαστε που εσείς, αξιότιμοι δήμαρχοι, υπήρξατε ένα ακόμα θύμα του τρομερού μιντιακού πολέμου που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τότε που ο λαός μας δημοκρατικά αποφάσισε να διανύσει έναν δρόμο ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο, και να επιλέξει την οδό του σοσιαλισμού. Δεν έχει υπάρξει πολιτική διαδικασία ούτε δημοκρατικοί ηγέτες που να έχουν διαστρεβλωθεί τόσο από τα μέσα επικοινωνίας όπως έχει γίνει με τους Προέδρους Ούγκο Τσάβες και Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη σε 18 εκλογικές διαδικασίες, επικυρωμένες ως ελεύθερες και διαφανείς από χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Κέντρο Κάρτερ», αναφέρει ο πρέσβης στην επιστολή του.

Αναλυτικά η επιστολή του Farid Fernández:

«Αξιότιμοι Κύριοι Δήμαρχοι,

Στο όνομα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του ελεύθερου και κυρίαρχου Λαού του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ και των Προέδρων Ούγκο Τσάβες και Νικολάς Μαδούρο, απευθύνομαι σε εσάς δράττοντας την ευκαιρία να σας εκφράσουμε την πλέον βαθιά και κατηγορηματική καταδίκη της απαράδεκτης επέμβασης σας στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας, μέσω της ανοιχτής επιστολής σας της περασμένης 12ης Μαρτίου 2015, προς τις βενεζουελάνικες αρχές.
Λυπούμαστε που εσείς, αξιότιμοι Δήμαρχοι, υπήρξατε ένα ακόμα θύμα του τρομερού μιντιακού πολέμου που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τότε που ο λαός μας δημοκρατικά αποφάσισε να διανύσει έναν δρόμο ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο, και να επιλέξει την οδό του σοσιαλισμού. Δεν έχει υπάρξει πολιτική διαδικασία ούτε δημοκρατικοί ηγέτες που να έχουν διαστρεβλωθεί τόσο από τα μέσα επικοινωνίας όπως έχει γίνει με τους Προέδρους Ούγκο Τσάβες και Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη σε 18 εκλογικές διαδικασίες, επικυρωμένες ως ελεύθερες και διαφανείς από χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Κέντρο Κάρτερ.
Στη Βενεζουέλα, κάποιοι λειτουργοί που στήριζαν τη κυβέρνησή μας, Υπουργοί, Δήμαρχοι, Κυβερνήτες και Βουλευτές, υπέστησαν τις νομικές συνέπειες των πράξεών τους και, παρόλο που ήταν υποστηρικτές της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, οι παράνομες ενέργειές τους δεν έμειναν ατιμώρητες. Υπό αυτή την έννοια, ούτε δικαιολογείται κάποιος πολιτικός αντίπαλος της Επανάστασης να μπορεί να απολαμβάνει ασυλία απλά και μόνο επειδή κατέχει κάποιο δημόσιο αξίωμα ή έχει πολιτικές ιδέες αντίθετες με αυτές της Κυβέρνησης, ανεξαρτήτως του βαθμού σοβαρότητας των ενεργειών του.
Ο Δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, υποστηρικτής και εκπρόσωπος της άκρας δεξιάς της Βενεζουέλας, συνελήφθη με την απαραίτητη δικαστική εντολή και με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων και συνταγματικών δικαιωμάτων του, αφότου παρουσιάστηκαν δημοσίως οι αποδείξεις και τα στοιχεία εναντίον του. Σημειώνεται ότι η εν λόγω σύλληψη μαγνητοσκοπήθηκε, και οι διάφορες οπτικοακουστικές πηγές δείχνουν καθαρά ότι τα δικαιώματά του έγιναν σεβαστά.
Ο Αντόνιο Λεντέσμα κατηγορείται για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος που αποσκοπούσε στην ανατροπή της νόμιμης και δημοκρατικής Κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο Μόρος μέσω εναέριου βομβαρδισμού του Προεδρικού Μεγάρου και διάφορων στόχων στην πόλη του Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας, όπως ομολόγησαν άλλοι συνεργοί.

Ο Αντόνιο Λεντέσμα έχει στον πολιτικό του βίο ένα σύνολο περισσότερων από επτά δικαστικές κατηγορίες εις βάρος του, ανάμεσα στις οποίες δύο για εγκλήματα εναντίον πολιτών, μια για εμπλοκή στο θάνατο περισσότερων από 200 κρατουμένων στις φυλακές της Κάτια, δύο για περιπτώσεις διαφθοράς και μια κατηγορία για πολιτική δίωξη, που συνδέεται με την απόλυση 2.252 εργαζομένων του Δήμου του για τα σοσιαλιστικά τους ιδέες.
Υπό αυτή την έννοια, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, Κύριοι Δήμαρχοι, σε ποια χώρα στον κόσμο, η κατοχή ενός συγκεκριμένου δημοσίου αξιώματος ή οι διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις μπορούν να παράσχουν ασυλία για τη διάπραξη εγκλημάτων ή αποπειρών εναντίον της ειρήνης της Δημοκρατίας.
Στη Βενεζουέλα, από το 1999 έχει ξυπνήσει η συνείδηση του Λαού μας έπειτα από δεκαετίες χειραγώγησης από την παραδοσιακή δικομματική πολιτική τάξη και μετά την τρομερή εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος, ώστε άλλες δυνάμεις να επωφεληθούν από τα δικά μας πετρελαϊκά πλούτη. Αυτή η αφύπνιση επέτρεψε μια ριζική και δομική μεταμόρφωση της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει εξαλείψει την πείνα και τον αναλφαβητισμό, έχει πραγματοποιήσει μια από τις πλέον δραστικές μειώσεις της φτώχειας και των ανισοτήτων, ενώ παράλληλα ήταν η μακρύτερη περίοδος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Επέτρεψε σε εκατομμύρια Βενεζουελάνους, που ποτέ δεν είχαν δει γιατρό, να επωφεληθούν από το δωρεάν σύστημα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, η Επανάσταση κατάφερε η Βενεζουέλα να είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση. Επιπροσθέτως, η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση έχει οικοδομήσει περίπου 700.000 δωρεάν κατοικίες για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη. Όλα αυτά τα επιτεύγματα έχουν αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, επιβεβαιώνοντας έτσι την ισχυρή λαϊκή στήριξη προς την Κυβέρνηση της χώρας μας, την οποία τόσο η UNESCO όσο και ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, μεταξύ άλλων, έχει πιστοποιήσει.
Λυπούμαστε που αυτά τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζονται από τα διεθνή πρακτορεία τύπου ούτε από τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η Βενεζουέλα, επειδή απέδειξε ότι ένας εναλλακτικός δρόμος είναι εφικτός και επειδή διαθέτει τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, έχει υποφέρει από διαρκείς δυσφημιστικές εκστρατείες των μίντια, πραξικοπήματα, βιομηχανικά σαμποτάζ και τα τελευταία δύο χρόνια από έναν τρομερό κερδοσκοπικό πόλεμο ενάντια στην οικονομία μας με σκοπό την καταστροφή του αναδιανεμητικού μας μοντέλου.
Αξιότιμοι Κύριοι Δήμαρχοι. Από τη Βενεζουέλα, ποτέ, καμία δημόσια αρχή δεν έχει παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα άλλης χώρας, διότι οι σχέσεις μας με τα άλλα κράτη βασίζονται στην αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας.
Ως εκ τούτου, από τη Βενεζουέλα, επαναλαμβάνουμε στον ελληνικό λαό την πλήρη και ειλικρινή μας φιλία. Στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ευχόμαστε να κοιτάνε πιο μακριά και να μην παρασύρονται από τα ψέματα του μιντιακού σκοταδισμού, ενθυμούμενοι τη διδασκαλία του Πλάτωνα, του φωτισμένου γιου της Αθήνας, που σχεδόν 2.500 χρόνια πριν, χάρη στην Αλληγορία του Σπηλαίου, προειδοποιούσε για την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τη λογική για να συλλάβουμε την πραγματικότητα του νοητού κόσμου.
Είστε ευπρόσδεκτοι να επισκεφθείτε τη χώρα μας και να επιβεβαιώσετε ιδίοις όμμασι ότι παρά τη καλή πίστη παραπλανηθήκατε από την εκστρατεία απαξίωσης της Πατρίδας του Μπολίβαρ.
Farid Fernández, Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

-1 Απριλίου 2015. Συνάντηση με τον Farid Fernandez, Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Πρεσβεία στην Αθήνα, πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα. Φωτεινή Κούβελα,  μετά την επιστροφή της από το Βενεζουελάνικο Συνέδριο Γυναικών στο Καράκας, που είχε πραγματοποιηθεί στις 6-9 Μαρτίου, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων της κυβέρνησης για τα δύο χρόνια από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.
Η Γενική Γραμματέας τόνισε στον Πρέσβη πως η φιλία και η ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των  δύο λαών είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ, για να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολιτική και κοινωνική ιστορία. Η κα Κούβελα του μετέφερε τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα της από το συνέδριο που είχε παρακολουθήσει, τονίζοντας του ότι ο λαός της Βενεζουέλας έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, προσφέροντας και στις Ελληνίδες γυναίκες το πλεονέκτημα να ελπίζουν.
Κοινή θέση και του Πρέσβη και της Γενικής Γραμματέας είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο λαών σε θέματα ισότητας φύλων, καθώς επίσης και η αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με το Υπουργείο για τη Γυναίκα και την Ισότητα του Φύλου της Βενεζουέλας. Η κα Φωτεινή Κούβελα επεσήμανε πως άμεσα θέλει να  χτιστούν δεσμοί σχέσεων και συνεργασίας για τα δικαιώματα των γυναικών και για αυτό προσκάλεσε στην Ελλάδα, εκ μέρους της κυβέρνησης, την Υπουργό για τη Γυναίκα και την Ισότητα του Φύλου και γυναίκες από την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας».
-20 Απριλίου 2015. O ANΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον αντιπρόεδρο της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρρεάσα, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο διπλωματικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού,  Βαγγέλης Καλπαδάκης και βενεζουελάνικη αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, όπου συμμετέχει και η κόρη του Ούγκο ΤσάβεςΡόσα Τσάβες. Η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας έκανε στάση στην Αθήνα στην πορεία της προς την Τζακάρτα της Ινδονησίας, που θα πάρει μέρος στο επετειακό συνέδριο για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αμοιβαία ενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες και αναζητήθηκαν πεδία συνεργασίας, στον εμπορικό, τον ενεργειακό, τον χρηματοπιστωτικό και τον πολιτιστικό τομέα. Επίσης υιοθετήθηκε η πρόταση για σύσταση επιτροπής που θα συντάξει διακρατική συμφωνία συνεργασίας. 
-15 Μαΐου 2015. Συνάντηση Π. Λαφαζάνη υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Fernandez Farit. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη.

Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στην ελληνική κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να δώσει μια εναλλακτική προοδευτική διέξοδο για τον ελληνικό λαό και τον τόπο.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, αφού τον ευχαρίστησε, εξέφρασε την εκτίμησή του στον πρωτοπόρο ρόλο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα όχι μόνο για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Τόνισε ότι ο αγώνας αυτός του λαού της Βενεζουέλας, που εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της Μπολιβαριανής επανάστασης, δείχνει ότι και μικρές χώρες μπορούν να σηκωθούν όρθιες και να αντιμετωπίσουν τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και απειλές.
Κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές εκδήλωσαν την κοινή τους βούληση να προχωρήσουν σε συνέργειες και συνεργασίες σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και ιδιαίτερα στον αγροτο-διατροφικό τομέα και την μεταποίηση. Δεσμεύτηκαν, επίσης, να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας για μια ευρεία και ουσιαστική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στα θέματα του πετρελαίου και της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Τέλος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να αποστείλει πρόσκληση στον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βενεζουέλας να επισκεφθεί άμεσα την Ελλάδα. Ανάλογη πρόσκληση θα αποσταλεί και στους επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA».  
-22 Μαΐου 2015. Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση της Πρόεδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε συνάντηση σε πολύ εγκάρδιο κλίμα με τον Πρέσβυ της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Fernandez Farit.
H Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρέσβη για την ίδρυση των Επιτροπών Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, Διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και για την Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης των Συνθηκών που οδήγησαν την χώρα σε καθεστώς Μνημονίων. Παράλληλα, τόνισε πως κύριο μέλημα της Βουλής αυτής της περιόδου είναι να προαγάγει αποτελεσματικά το δικαίωμα των λαών και των κοινωνιών για Αλήθεια και Δικαιοσύνη, αλλά και να ανοίξει το Κοινοβούλιο, όχι μόνο στην Ελληνική κοινωνία αλλά και στην διεθνή κοινότητα.
Η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημερώθηκε για την διαδικασία κοινωνικού διαλόγου επί νομοσχεδίων, που ακολουθείται από το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, και δήλωσε ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που αξίζει να εξεταστεί, προς ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στη νομοθετική διαδικασία, την κοινοβουλευτική λειτουργία και συνάμα την ενδυνάμωση των δημοκρατικών λειτουργιών.
Στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών, Κοινοβουλίων και Κρατών, η κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι ευπρόσδεκτοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως και η ηγεσία της χώρας, η οποία μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για την συνάντηση, μετέφερε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, Κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και λαών και δήλωσε ότι με μεγάλο ενδιαφέρον ενημερώθηκε για τις νέες Επιτροπές της Βουλής. Τόνισε ότι οι αξίες της δικαιοσύνης και της αλήθειας αποτελούν κοινό πεδίο συνεργασίας.
Ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας δήλωσε ενθουσιασμένος με τη δυνατότητα να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η πολιτική ηγεσία της χώρας και εν προκειμένω ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, καθώς κάτι τέτοιο δεν εντάσσεται στο τυπικό μέρος του πρωτοκόλλου και των διπλωματικών σχέσεων, αλλά καταδεικνύει τις κοινές αξίες και τα οράματα των δύο χωρών.
-13 Ιουλίου 2015. Συνάντηση με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας κ. Φαρίντ Φερνάντες είχε σήμερα ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΡΤ κ. Διονύσης Τσακνής, στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Ο κ. Φερνάντες υπογράμμισε ότι τόσο ο λαός όσο και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας – ιδίως κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία – και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τη χώρα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών, τονίζοντας ότι η ελευθερία στην πρόσκτηση και διάχυση των ειδήσεων αποτελεί βασική δημοκρατική λειτουργία.
«Καλωσορίζω έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας» είπε ο κ. Τσακνής υποδεχόμενος τον Πρέσβη της Βενεζουέλας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην κοινή εμπειρία των δύο λαών σχετικά με την αντιμετώπιση πολυετών κρίσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ημέρες που περνάμε είναι δύσκολες, η Ελλάδα μετρά τους φίλους της και η Βενεζουέλα είναι ουσιωδώς φίλη χώρα».
-27 Ιουλίου 2015. Για την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, αναχωρεί αύριο ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Γιώργος Τσίπρας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολος Αλεξόπουλος, με τον πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φαρίντ Φερναντέζ. Όπως επισημαίνει το ΥΠΑΠΕΝ, στη συνάντηση συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ήδη συνομολογήσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα, στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Στο επίκεντρο του ταξιδιού του κ. Τσίπρα βρίσκεται η συγκεκριμενοποίηση αυτής της συνεργασίας. Ο κ. Φερναντέζ εξέφρασε τη διάθεση της χώρας του, ώστε η διακρατική συνεργασία να επεκταθεί σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αγροτική παραγωγή, με συνέργειες και στην κατεύθυνση της σύσφιξης των εμπορικών σχέσεων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και του διαμοιρασμού καινοτόμων πρακτικών. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδιαφέρον για την απορρόφηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ κάλεσε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Ο κ. Σκουρλέτης έκανε ειδική αναφορά στις εγκάρδιες, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τη θετική γνώμη της κυβέρνησης για την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο κρατών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστηματοποιηθούν, το επόμενο χρονικό διάστημα, οι σχετικές συζητήσεις και οι ειδικότερες συναντήσεις για τα θέματα που τέθηκαν.
-9 Οκτωβρίου 2015. Δεύτερη συνάντηση με τον πρέσβη της μπολιβαριανής δημοκρατίας Φαρίντ Φερνάντεζ είχε χθες ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, και το μενού είχε φυσικά και υδρογονάνθρακες.
-1 Δεκεμβρίου 2015. Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ με τον πρέσβη της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ και τη σύμβουλο της Πρεσβείας, υπεύθυνη Τύπου και Πολιτιστικών Υποθέσεων, Φιόνα Σάμσον. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και γενικότερα στη Λατινική Αμερική. Όπως πληροφορηθήκαμε, «η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από το μέλος της Κ.Ε. Πάνο Τριγάζη και τη δημοσιογράφο Έλενα Μαράκα, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του κόμματος ενημέρωσε εκτενώς τον Βενεζουελάνο πρέσβη για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τους στόχους της κυβέρνησης, καθώς και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία προς το Β' Τακτικό Συνέδριο του κόμματος εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Επί πλέον έκανε αναλυτική αναφορά στις διεθνείς δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στις πολύμορφες σχέσεις που διατηρεί με ευρύτατο φάσμα αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Λ Αμερικής και Καραϊβικής.
Οι προοδευτικές αλλαγές στην περιοχή αυτή της γης, τόνισε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδότησαν την ελπίδα, από το 2000, ότι "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός", προσθέτοντας ότι με αφετηρία την Ελλάδα, αλλαγές σημειώνονται και στην Ευρώπη, με πρόσφατο παράδειγμα τον σχηματισμό κυβέρνησης της ευρύτερης αριστεράς στην Πορτογαλία.
Επίσης συζητήθηκε οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βενεζουέλας, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει υπέρ της παραπέρα ανάπτυξης και διεύρυνσής τους, στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πάνος Τριγάζης με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, προσκάλεσε τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας να δώσει διάλεξη σε εκδήλωση με θέμα "Ο φιλελληνισμός της Λατινικής Αμερικής, παρελθόν, παρόν και μέλλον". Η πρόσκληση έγινε δεκτή και η εκδήλωση προγραμματίζεται για τους πρώτους μήνες του 2016».
Η αλήθεια είναι πως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου τον έχουμε χάσει τον πρέσβη, που, όπως μάθαμε, κατοικεί στην «κόκκινη βίλα» του Δημήτρη Μητροπάνου στο Παλαιό Ψυχικό.

ελευθερη ζωνη