Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Κωνσταντίνα Νικολάκου «Απορρίπτουμε ως απαράδεκτα ανύπαρκτα διχαστικά διλήμματα για το προσφυγικό»Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε Βουλευτής της Αρκαδίας σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:

«Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η δήλωση διορισμένου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος, ως αλεξιπτωτιστής σε σχέση με τα προβλήματα της Αρκαδίας, μας ενημερώνει ότι αφενός η Κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και υπεύθυνα για το προσφυγικό, αφετέρου, στον αντίποδα κάνει λόγο για κινήσεις εκ του πονηρού.

Οφείλουμε να του θυμίσουμε την παντελή απουσία του τη στιγμή που πρώτοι βγήκαμε εξαρχής μπροστά για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το εθνικό ζήτημα, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή μας να αναλάβουμε μερίδιο της εθνικής ευθύνης που μας αναλογεί.

Οφείλουμε επίσης να του θυμίσουμε ότι πρώτοι εμείς θέσαμε στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του προσφυγικού την ανάγκη για θεσμική συνεργασία όλων των φορέων και την απόρριψη κάθε προοπτικής για εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας, τόσο κατά τη συνάντησή μας στην έδρα της Περιφέρειας, όσο και κατά τη συνάντησή μας στο γραφείο του, αποδέχθηκε πλήρως το πλαίσιο αρχών που θέσαμε σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Βουλευτής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι την πρόσκληση για την εξεύρεση χώρων την έκανε, σύμφωνα με τη θεσμική του λειτουργία,  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν την κύρια εθνική ευθύνη για το προσφυγικό.    

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επιβεβαίωσε από κοινού με τον Πέτρο Τατούλη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής της διττής συμφωνίας που αφορά τον αριθμό των προσφύγων και τον αποκλεισμό των ΜΚΟ από την διαδικασία, και ότι το Υπουργείο Άμυνας φέρει την ευθύνη για την τελική επιλογή του χώρου φιλοξενίας στη βάση των προδιαγραφών που θέτει.

Ο κ. Βουλευτής θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά και να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, την οποία υπηρετεί, και όχι να προσπαθεί για λόγους δήθεν επιβεβαίωσης της παρουσίας του στην Αρκαδία να διχάσει την κοινωνία με ανύπαρκτα διλήμματα».