Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ REAL NEWS

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjBlQQgjebj0_atrVT2ow3H9Yi1smRx_pSPhKybKJMF2OFpPl5xjO6OwuyIb4sW73_ZzPfZ_hbnzV7VN-4NkrJIObaZMuWjgqy_AxX3om9kTzW84F6K5T4YcNRyoZvWfh3bLw6I0YZbFY/s1600/mpakogiannh.jpg 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ REAL NEWS ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

Ο Πρωθυπουργός συνιστά να κοιτάμε το δάσος που είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η λύση για το χρέος και όχι το δέντρο που είναι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή ο κόφτης. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο πρωθυπουργός μας ζητάει να μην κοιτάμε την πραγματικότητα και να ζούμε στον δικό του φανταστικό κόσμο. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση επέβαλε 5,4 δις  ευρώ μέτρα στους Έλληνες, για να πάρει μια αόριστη υπόσχεση για το χρέος και να υπογράψει ταυτόχρονα έναν αυτόματο κόφτη. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των δαπανών δεν θα εξαρτάται από τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά από ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό. Αν ακολουθούσε όσα έλεγε η ΝΔ, τότε θα είχε μειώσει τις κρατικές δαπάνες και δεν θα είχε επιβάλει αυτή την βαριά και αντιαναπτυξιακή φορολογία.
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται; Είναι πιθανόν η κυβέρνηση Τσίπρα να εξαντλήσει ακόμη και την τετραετία;

Δεν πιστεύω ότι ο ετερόκλητος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντέξει για πολύ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει έρθει σε ρήξη με όλες τις κοινωνικές ομάδες που την στήριξαν και σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα αυξανόμενο κύμα κοινωνικής οργής. Φοβάμαι ότι η κοινωνία δεν θεωρεί τον εαυτό της θύμα αυταπάτης  αλλά θύμα απάτης.

Η συμμαχία Τσίπρα - Καμμένου δεν αποδεικνύεται όμως μπετόν αρμέ δεδομένου ότι δεν διαταράχθηκε ούτε στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων;

Η συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου έχει μια ισχυρή συγκολλητική ουσία, την εξουσία. Παρατήρησα όμως ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν ήταν το ίδιο χαρούμενοι με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη ψηφοφορία και απέφυγαν επιμελώς να υπερασπιστούν τα μέτρα.

Η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο άμυνας βοηθάει και δημιουργεί πρόβλημα;
Όλοι γνωρίζουν ότι δημιουργεί προβλήματα. Είναι πασιφανές. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας, όμως η σταθερότητα της κυβέρνησής του εξαρτάται από κ. Καμμένο.

Η κυβέρνηση δείχνει να φέρνει τη λύση για το χρέος,  κάτι που η δική σας κυβέρνηση δεν πέτυχε αν και είχε εξασφαλίσει πλεόνασμα επί δύο χρόνια. Επιμένει η ΝΔ ότι είναι "ανίκανος" και "επικίνδυνος"  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;

Καταρχήν να σας θυμίσω ότι η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2012. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ακόμη και  σήμερα ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε. Αντίθετα υπάρχει μια γενικόλογη αναφορά που παραπέμπει σε ρύθμιση μετά το 2018 και εφόσον υπάρχει ανάγκη για νέα χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν θα είχε φτάσει σε αυτή την κατάσταση, αν δεν είχαν μεσολαβήσει 1,5 χρόνος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός τι θα πρέπει να επιδιώξει μέχρι το Eurogroup της 24 Μαΐου αναφορικά με τη λύση για το χρέος;
Ο κ. Τσίπρας έχασε πολύτιμο χρόνο από τον Οκτώβριο που έπρεπε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Ανέβασε την παράσταση «οι καλοί και οι κακοί» και ξαναέπαιξε το μονόπρακτο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τις κόκκινες γραμμές.  Πολύ φοβάμαι ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους δεν χτίζονται μέσα στις 10 ημέρες που απομένουν. Αυτό που πρέπει να επιδιώξει, αφού απορρίφθηκε το κούρεμα, είναι το κλείδωμα των χαμηλών επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. 

Καλώς έκλεισε η αξιολόγηση έστω και με αυτά τα βαριά μέτρα; Η ή δεν θα έπρεπε να κλείσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές;

Οι εκλογές επιβάλλονται για να απαλλαγεί το τόπος από μια κυβέρνηση ανεύθυνη και ανίκανη. Γνωρίζουμε όλοι πια ότι δεν αρκεί να ψηφίζονται κάποια μέτρα, απαιτείται η υλοποίηση τους και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει. Σήμερα το αίτημα για εκλογές είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Όχι μόνο γιατί απέτυχαν  στην οικονομία, αλλά και διότι  συνολικά οδηγούν  τη χώρα προς τα πίσω.

Η στρατηγική της ΝΔ μήπως θα έπρεπε να επανασχεδιαστεί;

Η στρατηγική της ΝΔ είναι να παρουσιάσει τη δική της αξιόπιστη, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, που θα μας επανασυνδέσει με τις κοινωνικές ομάδες που έπαψαν να μας στηρίζουν και θα εμπνεύσει όλους τους δημιουργικούς Έλληνες που θέλουν μια σύγχρονη Ελλάδα.  Η εποχή του λαϊκισμού και της αυταπάτης κλείνει μαζί με τον κ. Τσίπρα. Πρόγραμμα με προοπτική και ελπίδα είναι η στρατηγική μας. Οι εκλογές επιβάλλονται λόγω της δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας.

Αισθάνεστε ότι οι δανειστές δίνουν περισσότερα "δώρα" στον Αλέξη Τσίπρα από ότι έδωσαν στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με οξυμένη την οικονομική και προσφυγική κρίση, με ανοιχτό το δημοψήφισμα για το Brexit και την ακροδεξιά να αυξάνει τα ποσοστά της. Η διατήρηση της συνοχής της απαιτεί αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.  Όμως οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη  διότι αποδέχθηκαν το συγκεκριμένο μίγμα μέτρων, που επιτείνει τη λιτότητα και είναι άκρως αντιαναπτυξιακό. Εστιάζοντας μόνο στους αριθμούς υποθηκεύουν την πορεία της χώρας.
Το πρόγραμμα θα βγει κυρία Μπακογιάννη; Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" διότι δεν θα βγαίνουν οι στόχοι;
Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει μέτρα 5,4 δις. που ουσιαστικά εξοντώνουν τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και βάζουν ταφόπλακα στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις. Τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη στιγμή που η φοροδοτική τους ικανότητα είναι εκμηδενισμένη. Το ότι δεσμευόμαστε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια, μας καταδικάζει σε μόνιμες πολιτικές λιτότητας και φτώχειας. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης, πολύ φοβάμαι ότι η ενεργοποίηση του «κόφτη» επί δικαίων και αδίκων είναι θέμα χρόνου.   

Εθνική γραμμή σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το χρέος αλλά και το προσφυγικό που θα τα έχουμε για χρόνια μπροστά μας, θα  πρέπει να υπάρξει;

Είμαι σταθερά υπέρ της εθνικής γραμμής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το έχω αποδείξει. Η εθνική γραμμή όμως επιτυγχάνεται με ειλικρινή βούληση συναίνεσης από όλες τις πλευρές και όχι με φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια. Η ΝΔ πάντως δεν θα παρασυρθεί ποτέ σε θέσεις εξωτερικής πολιτικής που δεν θα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, μόνο για εσωτερική κομματική κατανάλωση.

Η στροφή στον ρεαλισμό του Αλέξη Τσίπρα σπρώχνει τη ΝΔ προς τα δεξιά;

Τα πράγματα δεν εξελίσσονται γραμμικά. Το αίτημα της κοινωνίας είναι μια κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει με συναίνεση, συνεργασία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το αίτημα υπηρετεί το φιλελεύθερο κέντρο και αυτό θα υπηρετήσει και η ΝΔ.

Ο στόχος της ΝΔ θα πρέπει να είναι η αυτοδυναμία; Ή θα πρέπει από τώρα να κτίσει συμμαχίες και με άλλες δυνάμεις όπως είναι το Ποτάμι η Δράση ακόμα και πρόσωπα όπως είναι η κυρία Διαμαντοπούλου και άλλοι;

Ο στόχος της ΝΔ είναι η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία. Πρέπει να ξαναμιλήσουμε και να ξαναπλησιάσουμε κοινωνικές ομάδες οι οποίες μας γύρισαν την πλάτη. Ο Παύλος Μπακογιάννης έλεγε ότι και το 50% να πάρει ένα κόμμα, για να κυβερνήσει αποτελεσματικά πρέπει να έχει την αποδοχή αν όχι τη συναίνεση και του υπόλοιπου κομματιού της κοινωνίας. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ. Και αυτός ο στόχος υπηρετείται με την συμφωνία αλήθειας που θα υπογράψουμε με τον ελληνικό λαό, στη βάση προτάσεων και ιδεών. Τα πρόσωπα έχουν τον συμβολισμό τους αλλά δεν φτάνει αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη σύνθεση ή στην ανανέωση των προσώπων;

Και στην σύνθεση και στην ανανέωση.

Πολλά σχόλια έγιναν για το γεγονός ότι δεν ήσασταν στη βουλή στη ψηφοφορία για τα μέτρα. Ποια είναι η απάντηση σας; 

Ντρέπομαι για λογαριασμό αυτών που διακίνησαν σενάρια. Ένιωσα μια έντονη αδιαθεσία και έφυγα. Σε ό,τι με αφορά, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν κρύβομαι, ποτέ δεν έχω διστάσει να εκφράσω τις απόψεις μου, ακόμη και όταν έχουν κόστος. Πάντως εξακολουθώ ακόμα και σήμερα να εκπλήσσομαι με την μικρότητα.

Η καρατόμηση Νταβούτογλου από τον Ερντογάν τι σηματοδοτεί για την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Πρωτίστως σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό της Τουρκίας, μια περαιτέρω «αυταρχοποίηση» του καθεστώτος και μια αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της Τουρκίας. Ως προς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Νταβούτογλου είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων. Δεν ξέρω ποιος θα τον διαδεχτεί. Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάθε αναστάτωση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας οφείλει να μας έχει σε απόλυτη εγρήγορση.

Φοβάστε θερμό επεισόδιο στις Οινούσσες;

Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν η ένταση ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπόθεση είναι σοβαρή και η κυβέρνηση οφείλει να την χειριστεί με υπευθυνότητα και χωρίς επικοινωνιακά τρικ.

Θα υπάρξει συνέχεια της συμφωνίας για το προσφυγικό ή μπορεί να μείνει και πάλι στη μέση;

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Μέχρι στιγμής η συμφωνίας λειτουργεί. Θέλω να ελπίζω πως θα συνεχίσει να λειτουργεί. Παρά ταύτα πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εμείς πρέπει οπωσδήποτε να καταστρώσουμε ένα plan b.


Γραφείο Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη