Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η φοβερή ιδέα των Μασάι!

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,
Οι ξακουστοί Μασάι της Κένυας και της Τανζανίας αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για να επιβιώσουν και να υπερασπιστούν τα πατρογονικά τους εδάφη.
Τελευταία, όμως, χάνουν τη μάχη: πολιορκούνται από συμμορίες λαθροκυνηγών, κροίσους που θέλουν να αγοράσουν τη γη τους για σαφάρι και διεφθαρμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τώρα, όμως, μια κοινότητα των Μασάι στην Κένυα έχει μια φοβερή ιδέα για να

αντισταθεί: να μετατρέψει τις εκτάσεις της σε αυτοδιαχειριζόμενη προστατευόμενη περιοχή. Αυτό όχι μόνο θα προστατεύσει τη γη τους και τα έθιμα των προγόνων τους, αλλά θα δημιουργήσει και ένα νέο καταφύγιο άγριων ζώων, ένα πέρασμα ζωτικής σημασίας όπου ελέφαντες, λιοντάρια και γκνου θα ζουν ελεύθερα.

Είναι ένα πρωτοποριακό σχέδιο τόσο για την προστασία της φύσης όσο και για τη δράση του κινήματός μας. Συνήθως, για να σώσουμε ένα πολύτιμο οικοσύστημα, αγωνιζόμαστε για χρόνια μέχρι να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο, και πολλές φορές οι αρμόδιοι αποτυγχάνουν να το προστατεύσουν. Αυτή τη φορά όμως, οι Μασάι μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους προστατευόμενη ζώνη και να τη λειτουργήσουν οι ίδιοι!

Όμως, πληθώρα ξένων αγοραστών καιροφυλακτούν για να τους αρπάξουν τη γη και η φυλή χρειάζεται άμεσα πόρους για να ξεκινήσει τη λειτουργία της προστατευόμενης ζώνης, να γκρεμίσει τους φράχτες των τουριστικών επιχειρήσεων, να εκπαιδεύσει και να προσλάβει νεαρούς Μασάι ως προστάτες των άγριων ζώων.
Γι' αυτό, κάνουν έκκληση στο κίνημά μας για επείγουσα βοήθεια.
Στήριξε τώρα για να ρίξουμε μια σανίδα σωτηρίας στους Μασάι και να συνεχίσουμε τις εκστρατείες μας για την προστασία των ιθαγενών φυλών που κινδυνεύουν σε όλο τον κόσμο:


Επί δεκαετίες, οι Μασάι δίνουν μάχη για να παραμείνουν στα προγονικά τους εδάφη, καθώς κυβερνητικοί φορείς ξεπουλούν σε διψασμένες για κέρδη επιχειρήσεις μαζικού τουρισμού τη γη που τους έχει συντηρήσει για γενιές ολόκληρες. Ο τουρισμός έχει φέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία της Κένυας, αλλά οι Μασάι (οι δικαιούχοι αυτής της γης!) δεν κερδίζουν δεκάρα.

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να σταματήσουμε την αδικία. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε αυτή τη γη είναι να δώσουμε τον έλεγχό της πίσω στις κοινότητες ιθαγενών, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να επωφεληθούν άμεσα από την προστασία της φύσης και τον υπεύθυνο τουρισμό.

Αυτό το πέρασμα είναι ζωτικό για την επιβίωση μεγαλόπρεπων ζώων του πλανήτη μας, τα οποία κάθε χρόνο διασχίζουν το πάρκο Σερενγκέτι για να φτάσουν στο Μασάι Μάρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Μετανάστευσης. Έχουν ήδη υποσχεθεί να δώσουν πάνω από 20 στρέμματα στην κοινότητα για τη δημιουργία της προστατευόμενης ζώνης, αλλά η τοποθεσία τραβά σαν μαγνήτης τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες υψώνουν φράχτες εμποδίζοντας τη διέλευση των ζώων.

Ο Νέλσον Ολέ Ρέιγια, ηγέτης της κοινότητας και επικεφαλής αυτού του σχεδίου, μας λέει: «Με τη στήριξη των μελών του Avaaz, το όνειρο να ενωθεί η φυλή μου και να σώσουμε τα εδάφη μας μπορεί επιτέλους να πραγματοποιηθεί! Είναι απίστευτο συναίσθημα να ξέρουμε ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο στηρίζουν την κοινότητά μας και την πραγματοποίηση του ονείρου μας».

Στήριξε τώρα:


Το κίνημά μας έχει περήφανη ιστορία στην υπεράσπιση των Μασάι. Όταν η κυβέρνηση της Τανζανίας προσπάθησε να τους πάρει τη γη, για μπορούν ξένοι εκατομμυριούχοι να σκοτώνουν τα ζώα από ελικόπτερα, 2 εκατ. μέλη του Avaaz από όλο τον κόσμο συσπειρωθήκαμε για να τους σταματήσουμε. Η κινητοποίησή μας βοήθησε στο να πειστεί ο πρόεδρος της Τανζανίας να σταματήσει την εκδίωξη. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε άλλη μία κοινότητα των Μασάι για να ζωντανέψει το πρωτοπόρο όραμα που έχει για τη γη της.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Alice, Allison, Joseph, Antonia, Σπύρος, Dalia, Ricken, Emily, Nic, Rosa και όλη η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Το πέρασμα αυτό παλιά φιλοξενούσε ένα ορφανοτροφείο μωρών ελεφάντων που, αν βοηθήσουμε τώρα, μπορεί να ξαναλειτουργήσει! Ήδη μετά από μόλις τρεις μήνες δουλειάς αυτής της κοινότητας, όλο και περισσότερα λιοντάρια, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις και ελέφαντες επιστρέφουν και γεννούν εκεί! 



Alice Jay - Avaaz