Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Guardian: Η Ελλάδα στον ΟΗΕ για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα - Η ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛ ΑΛΑΜΟΥΝΤΙΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια προκειμένου να επαναπατρίσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα και εξετάζει νέους τρόπους που θα υποστηρίξουν το αίτημά της απέναντι στο Βρετανικό Μουσείο.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο Guardian, λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την «αιχμαλωσία» των μαρμάρων στη Βρετανική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι η Αθήνα εργάζεται ώστε να δημιουργήσει συμμαχίες που θα ενισχύσουν τη θέση της.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε ότι τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν ένα διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», λέει μιλώντας στη Helena Smith ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Αν ο ΟΗΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη  του κόσμου πει ότι "τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν" τότε θα πάμε στο δικαστήριο γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τον Παρθενώνα ως αποκλειστικά Ελληνικό έργο αλλά ως μια κληρονομιά της ανθρωπότητας» προσθέτει παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει το ενεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης για την Ελλάδα.
«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους» λέει ο κ. Μπαλτάς και συνεχίζει: «Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση».
Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει και τη νομική γνωμοδότηση που συνέταξε ομάδα δικηγόρων με τη συμμετοχή της Αμάλ Αλαμουντίν στην οποία αναφέρεται: «Πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο ώστε να αναγνωρίζει ως τμήμα της ακεραιότητας ενός κράτους το δικαίωμά του να επαναδιεκδικήσει πολιτιστική περιουσία μεγάλης ιστορικής σημασίας που έχει αρπαγεί στο παρελθόν - ένας κανόνας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανενώσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα». Μεταξύ άλλων στις 141 σελίδες της γνωμοδότησης τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα.
Δείτε τη νομική γνωμοδότηση.

Πηγή: Guardian: