Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε έκθεση Ελλήνων σκιτσογράφων με θέμα το προσφυγικό


«Μια εξαιρετική πολιτιστική παρέμβαση με σαφέστατη πολιτική σημασία» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης την έκθεση σκίτσων για την προσφυγική κρίση, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποίησε στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό της Πλατείας Συντάγματος, όπου αυτή παρουσιάζεται.

Η έκθεση με τίτλο «Το μετέωρο βήμα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνδιοργανώθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιλαμβάνει 120 έργα είκοσι οκτώ Ελλήνων γελοιογράφων που χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα του σκίτσου, της εικόνας και της σάτιρας μιλούν για το μεγάλο θέμα της προσφυγιάς δίνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής περιηγήθηκε στην έκθεση και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα σκίτσα που περιγράφουν τη μεγάλη αυτή σύγχρονη τραγωδία «είναι μια γροθιά στο στομάχι όλων μας, που κυρίως όμως πρέπει να απευθυνθεί και να προβληματίσει κέντρα αποφάσεων και συνειδήσεις πέραν της Ελλάδας». Υπό αυτό το πρίσμα η Βουλή θα συμβάλει στην προσπάθεια των διοργανωτών να μεταφερθεί η έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, διαγράφοντας μια πορεία ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και διεισδυτικής κριτικής.
Αναφερόμενος στις αιτίες της προσφυγικής κρίσης ο κ. Βούτσης τόνισε στο χαιρετισμό του: «Η Ευρώπη των αξιών, όπως αυτές καταγράφηκαν μετά από δύο αιματηρούς πολέμους με εκατόμβες νεκρών, είναι προφανές πως δεν είναι η Ευρώπη στην οποία ζούμε σήμερα. Δυστυχώς, δεν αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους όσοι είχαν συμμετοχή στους πολέμους, στις εμφύλιες διαμάχες, στις συρράξεις, στις επεμβάσεις. Στην ευρύτερη περιοχή μας αποσταθεροποιήθηκε όλη η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, αλλά ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα όταν εκατομμύρια άνθρωποι, για να επιβιώσουν, εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Υπάρχουν χώρες οι οποίες βιώνουν πολύ πιο οδυνηρά και πολύ πιο πριν από εμάς αυτή την κατάσταση. Η Ιορδανία με 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Το πρόβλημα λοιπόν υπήρχε, δεν προέκυψε ξαφνικά. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη, κυριολεκτικά, να συνομολογήσει το σχέδιο για την ανάληψη μερίσματος ευθύνης, κατά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση κάθε χώρας, απορροφώντας σταδιακά μερικά εκατομμύρια προσφύγων. Όχι μόνο 162.000 που αναφέρονταν στην απόφαση του Νοεμβρίου. Να τους ενσωματώσει σοβαρά και ουσιαστικά και να δώσει ψωμί και προοπτική ζωής σ’ έναν κόσμο που αναγκάζεται να φύγει από τις εστίες του. Αν δεν γίνει αυτή η στροφή, όλα τα άλλα τα μελιστάλακτα ή οι αποφάσεις των αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής είναι περί διαγραμμάτων. Και θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, και θα πλήττονται αθώοι άνθρωποι, και θα υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά, και οι βόμβες θα πέφτουν στα κεφάλια τους. Άρα, λοιπόν, αυτή την απύθμενη και απίστευτη υποκρισία, μέσα στο βόλεμα μιας Ευρώπης που συμμετείχε στην αποσταθεροποίηση με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, που συμμετέχει στη δήθεν άγνοια αρνούμενη να απορροφήσει έστω τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης, θα πρέπει να τη σταματήσουμε».
Η έκθεση «Το μετέωρο βήμα» θα λειτουργήσει στο Μετρό της Πλατείας Συντάγματος έως την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016.