Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: "η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται επανίδρυση. Οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση χρειάζεται, μέσα από μια γενναία αυτοκριτική που θα εντοπίσει τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις μας και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος."



http://cdn.e-daily.gr/repository/2015/giannis-plakiotakis.jpgΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«ΤΟ ΒΗΜΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟ ΤΗΝ 20-4-2016
Ερώτημα 1ο
 Θα ξεκινήσω από τα όσα έγιναν πρόσφατα στην ΟΝΝΕΔ και με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ανασταλεί η λειτουργία της και να επανιδρυθεί. Μήπως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε επανίδρυση και της ΝΔ;
Απάντηση:
Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσω τη συγκεκριμένη απόφαση του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρώ, ότι έπειτα από τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, είναι μια δυναμική και σωστή απόφαση. Το αν αποδώσει βέβαια, θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Σε σχέση με το ερώτημά σας, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται επανίδρυση. Οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση χρειάζεται, μέσα από μια γενναία αυτοκριτική που θα εντοπίσει τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις μας και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ερώτημα 2ο

Το κόμμα δίνει την αίσθηση, με όσα γίνονται στο παρασκήνιο, ότι παραμένει δέσμιο των κομματικών μηχανισμών, των φατριών, των βαρονιών, των τζακιών και των πολιτικών οικογενειών. Θα αλλάξει αυτό και πως; Το ρωτώ διότι όλοι μιλάνε για εκσυγχρονισμό των κομμάτων, αλλά συναντούν πολλές δυσκολίες να τον εφαρμόσουν στην πράξη.
Απάντηση:
Αυτό είναι το στοίχημα του 10ου Συνεδρίου και το προσωπικό στοίχημα όλων μας. Ή θα συμφωνήσουμε να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε προς τα μπρός ή θα υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου μας. Από τις έως τώρα κινήσεις του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και δυναμικά στη νέα εποχή.   
Ερώτημα 3ο
Είμαστε λίγες ώρες πριν από την έναρξη του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. Τι να περιμένει η κοινή γνώμη από αυτό το συνέδριο, διότι πολλοί λένε ότι τα συνέδρια πλέον δεν συγκινούν κανέναν.
Απάντηση:
Το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ένα συνέδριο αρχών, αξιών και θέσεων που θα προσδιορίσει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για μια νέα διακυβέρνηση της χώρας. Μια διακυβέρνηση που θα ανατάξει τη χώρα και θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα και τους Έλληνες, στην ευημερία και την πρόοδο.
Ερώτημα 4ο
Ποιο θα είναι το στίγμα της Ν.Δ. μετά το συνέδριο;
Απάντηση:
Ενότητα, αλληλεγγύη, συνεργασία, κοινή δράση,  αποφασιστικότητα και τόλμη για τη διάσωση και ανάταξη της Ελλάδας μας.

Ερώτημα 5ο
Στις μετρήσεις, η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι θέλετε ακόμα πολύ δουλειά. Σε ποια σημεία πρέπει να αλλάξει ύφος και πολιτική η Ν.Δ.;
Απάντηση:
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε μια μετάβαση. Με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τείνει να εκσυγχρονιστεί οργανωτικά και πολιτικά και να επαναπροσεγγίσει την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν διαθέτουν και μεγάλη εμπειρία στα οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα του κόμματος. Η διαδικασία αυτή, δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου τα άτομα αυτά, να βρουν το βηματισμό τους και να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Επίσης, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επικοινωνήσει πιο στρατηγικά το πολιτικό της μήνυμα και να αναδείξει περισσότερο τις αδυναμίες και τα κακώς κείμενα, του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του.       

Ερώτημα 6ο
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι πολίτες θα σας εμπιστευτούν ξανά;
Απάντηση:
Το γεγονός ότι οι πολίτες χόρτασαν από τα ψεύτικα λόγια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και ότι βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους, τα αποτελέσματα της ανεύθυνης και επικίνδυνης πολιτικής του.
Είμαι βέβαιος, ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί εκ νέου τη μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στο τόπο. Θα εμπιστευτεί ξανά τη Νέα Δημοκρατία που αψηφά το πολιτικό κόστος και προτιμά να είναι χρήσιμη για το τόπο, παρά αρεστή.

Ερώτημα 7ο
Τι καινούργιο κομίζετε; Μήπως ότι θα είστε καλύτεροι διαχειριστές και θα εφαρμόσετε ποιο αποτελεσματικά όσα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Απάντηση:
Η Νέα Δημοκρατία είναι ικανή να ενώσει του Έλληνες και να τους κάνει να πιστέψουν σε ένα κοινό όραμα.   Στο όραμα της εθνικής ανασυγκρότησης και επιβίωσης της Ελλάδας.
Είναι ικανή να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει τη χώρα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. Είναι ικανή να δώσει και πάλι προοπτική και ελπίδα στην Ελλάδα μας.  

Ερώτημα 8ο
Είμαστε μπροστά σε ένα νέο πακέτο μέτρων που θα είναι προϊόν συμφωνίας κυβέρνησης – πιστωτών. Η Ν.Δ. ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Γιατί αρνείστε να ψηφίσετε τα νέα μέτρα που στηρίζουν οι πιστωτές, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι συγγενείς σας ιδεολογικά. Δεν είναι μια αντίφαση;
Απάντηση:
Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Έβαλε πλάτη για να υπάρξει συμφωνία, ώστε να μην εξέλθει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δώσαμε χέρι βοηθείας στη κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Τα ανθρωποκτόνα μέτρα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, είναι προϊόν μια ατέρμονης και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης στην οποία συμμετέχει η κυβέρνηση. Στη διαπραγμάτευση αυτή, εμείς δεν συμμετέχουμε και ούτε ζητήθηκε η άποψή μας. Διαφωνούμε κάθετα με τη φιλοσοφία των μέτρων. Είναι υφεσιακά και δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε ασφυξία. Ο τόπος χρειάζεται οξυγόνο και όχι ασφυξία.   

Ερώτημα 9ο
Ζητάτε με ένταση εκλογές. Εάν ο Αλ. Τσίπρας ξεπεράσει τον κάβο και περάσει τα μέτρα δεν θα κερδίσει πολιτικό χρόνο; Εάν ναι έως πότε; Βλέπετε σύντομα εξελίξεις; 
Απάντηση:
Το αν θα μείνει ακόμη στη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας, δεν εξαρτάται από τις βουλές του. Εξαρτάται από τις εξελίξεις στη χώρα και τη στάση του ελληνικού λαού. Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η διαπραγμάτευση, θωρώ ότι ο πολιτικός χρόνος του κ. Τσίπρα είναι περιορισμένος.

Ερώτημα 10ο
Εσείς θα συνεχίσετε να ζητάτε εκλογές; Πείθετε με αυτό τον τρόπο την κοινή γνώμη;
Απάντηση:
Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση κα να ζητάμε το αυτονόητο. Για το καλό του τόπου, να αποχωρήσει τάχιστα ο κ. Τσίπρας από τα ηνία της χώρας.