Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

 
Του Γρηγόρη Κλαδούχου
 
http://korinthiannews.gr/korinthian/wp-content/uploads/2016/01/a535.jpgΣήμερα Δευτέρα, (11/4), στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας προβλέπεται συζήτηση για μεταφορά τραπεζοκαθισμάτων και στην πλευρά  της παραλίας, βόρεια της διέλευσης  αυτοκινήτων.  Αυτή την ενημέρωση είχαμε από δημοσιοποίηση που έκανε μόνο ο Βλάσης Τσιώτος.
Είναι υποχρέωσή μας να υπερασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης απέναντι στην μεγιστοποίηση της ιδιωτικοποίησής της από μερικούς καταστηματάρχες. Τα δημόσια αγαθά πρέπει να τα υπερασπίσουμε και εμπλουτίσουμε. Να τα ωφελείται η κοινωνία, είναι ιδιοκτησία της και αυτή έχει ξοδέψει δημόσιο χρήμα.
Η παραλία είναι φυσικό-τεχνητό προϊόν και δεν αρκούν για την διαχείρισή της κοντόφθαλμα μικροεπαγγελματικά συμφέροντα, που είναι αβάσιμης οικονομικής απόδοσης και που ταυτόχρονα υποβιβάζουν την αισθητική και ποιότητα του δομημένου ή ελεύθερου περιβάλλοντος, ούτε βέβαια οι μικροπολιτικές επιδιώξεις όσων τιμωρήθηκαν και θέλουν να επιστρέψουν ως τιμωροί. Δεν θα τιμωρήσουμε κάποιον, καταστρέφοντας ένα, έστω και ανολοκλήρωτο, καλό που έχει κάνει.
Πρέπει να καταλάβουν ότι - όπως έγραψα και πριν λίγες ημέρες- ο ελεύθερος παραλιακός χώρος έχει προταθεί από πολλούς ως θετικό στοιχείο προβολής του Ξυλοκάστρου. Θα το δουν ως συμβολισμό και στο εξώφυλλο της σελίδας ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ. Η αναθεώρηση αυτής της γενικής αποδοχής προϋποθέτει πρόταση μόνο προς το καλύτερο.
Το Ξυλόκαστρο πρέπει να ανεβεί κατηγορία ποιοτικών ελκυστικών προορισμών. Η παραλία ως χώρος - διαδρομή και υποδομή - πρέπει να μελετηθεί ως προς τη σκοπιμότητά της και τον προορισμό της, να «επανακατοικηθεί», δηλαδή να αναδείξει τα  στοιχεία της ταυτότητας του Ξυλοκάστρου που έρχεται σε διαπραγμάτευση και που συνδιαμορφώνουν το κοινό αίσθημα εντοπιότητας. Και να συνδιαλλαγεί με όλα αυτά που βρίσκονται πιο πίσω, και μέσα στην πόλη.