Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Παραμύθια και άλλες Πρωταπριλιές

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Στην αρχή είχαμε το παραμύθι για το σχίσιμο του μνημονίου (ντάλα μεσημέρι), την αποπομπή της τρόικας, τον τερματισμό της λιτότητας, το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» - όλη δηλαδή την προ των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 προπαγάνδα.
Ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις που οδήγησαν στον τρίτο μνημόνιο.
Μετά είχαμε το παραμύθι με τα «ανοιχτά ζητήματα» της διαπραγμάτευσης του τρίτου μνημονίου, που προπαγανδίστηκαν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και που είτε έκλεισαν, είτε, αν δεν κλείσουν όσα δεν έκλεισαν, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις Ιουνίου – Ιουλίου 2015 – και σε ένα τέταρτο μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Τώρα έχουμε ένα νέο παραμύθι, που το διηγούνται με κάθε ευκαιρία – πότε ο κ. Χουλιαράκης και πότε ο κ. Παππάς – σύμφωνα με το οποίο θα τα πάνε τόσο καταπληκτικά που δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν τα μέτρα που ετοιμάζονται να ψηφίσουν!
Το είπε ο κ. Χουλιαράκης στη Βουλή, που, αφού επιβεβαίωσε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα ύψους 5,4 δις, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών στις 29 Μαρτίου, είπε πως εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν.
Το είπε και ο κ. Παππάς, μιλώντας στις 31 Μαρτίου στον Real Fm και στον κ. Χατζηνικολάου, γιορτάζοντας μια μέρα νωρίτερα την Πρωταπριλιά:
«Ακούστε με. Η συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει προβλέπει ότι το 2018 θα πρέπει να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5%. Για να φτάσουμε σε αυτό, μιλάμε για το πλαίσιο της συμφωνίας, δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της συμφωνίας θα ψηφιστούν κάποια μέτρα. Αυτά εμείς, όπως αποδείξαμε στη διαχείριση και του αγροτικού αλλά και του φορολογικού, του οποίου τις λεπτομέρειες νομίζω τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε και να κλειδώσουμε με τους εταίρους, μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τρόπο ούτως ώστε να μην πλήττονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και να μην δοκιμάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει και το εξής πολύ σημαντικό και, θα σας έλεγα, πιθανό ενδεχόμενο. Τα αποτελέσματα τα οικονομικά και η πορεία της οικονομίας να είναι τέτοια ούτως ώστε τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουμε προς εφαρμογή για τα επόμενα χρόνια να μην εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου, ακριβώς διότι θα μπορούμε -όπως το κάναμε φέτος- να υπερβαίνουμε το στόχο των εσόδων».
Αυτά άκουσε και ο κ. Καμμένος, ο οποίος, αφού είχε μια χαρά υπογράψει μαζί με τον κ. Μουζάλα το νόμο για το προσφυγικό (και το άνοιγμα των συνόρων), από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε την 1η Απριλίου (χωρίς να χρειάζεται να ψηφίζει μαζί με τον κ. Μουζάλα αυτά στα οποία συμφώνησε) και είπε το δικό του πρωταπριλιάτικο παραμύθι:
«Φαίνεται πως μέχρι το Πάσχα ή λίγες μέρες μετά το Πάσχα η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από τη θλιβερή αυτή εποχή που ζήσαμε»!
Ας περιμένουμε κι’ άλλα παραμύθια, αφού για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά!

elzoni.gr