Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική επιτροπή του κόμματος


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, όπως αυτή προέκυψε από το 10ο Τακτικό μας Συνέδριο.

Κατά γενική ομολογία το Συνέδριό μας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σηματοδότησε μια νέα αφετηρία για την παράταξή μας.

Ύστερα από συστηματικό και δημοκρατικό διάλογο ψηφίσαμε το νέο καταστατικό του Κόμματος. Καθιερώσαμε καινοτόμες ρυθμίσεις.

Επιβάλαμε θητεία στον Πρόεδρο του κόμματος.  Ενισχύσαμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.  Συρρικνώσαμε τα όργανά μας ώστε να είναι πιο λειτουργικά.

Αποδείξαμε έμπρακτα ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της.

Συνεχίζουμε στο δρόμο της δημιουργικής ανανέωσης. Ταυτόχρονα, όμως, διατρανώνουμε και την ενότητα της παράταξης.



Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Νέα Δημοκρατία ανοίγεται στην κοινωνία. Δεν περιχαρακωνόμαστε στους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς.

Το Συνέδριό μας είχε την πολύ σημαντική συμβολή χιλιάδων ανθρώπων, που δεν ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία.

Πολίτες που σηκώνονται από τον καναπέ τους, εγκαταλείπουν παραδοσιακές ιδεολογικές αναφορές, και δημιουργούν νέα σχέση με την πολιτική και την παράταξή μας.

Συμπορεύονται με ιδέες και προτάσεις, συμμετέχουν σε αγώνες για την ανόρθωση του τόπου. Με αυτούς τους πολίτες η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους δεσμούς της.


Τους θέλουμε μαζί μας στο μεγάλο πλειοψηφικό κίνημα για να φύγει αυτή η χειρότερη Κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.

Τους θέλουμε μαζί μας στη διαμόρφωση του συγκροτημένου και ρεαλιστικού εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

Τους θέλουμε μαζί μας στο δημιουργικό έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής.

Το Συνέδριό μας με το ενδιαφέρον που προκάλεσε σε χιλιάδες πολίτες με τις ειδικές θεματικές συζητήσεις, επιβεβαιώνει ότι πραγματικά ξαναδίνουμε νόημα στην πολιτική.

Μιλήσαμε και πάλι για αξίες και αρχές που, τις τελευταίες δεκαετίες, είχαν μπει στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου. Αποκρούσαμε το λαϊκισμό, από όπου και αν προέρχεται.

Προτείναμε στον ελληνικό λαό μια Συμφωνία Αλήθειας. Γιατί, για να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται να γνωρίζουμε την αλήθεια και να συμφωνήσουμε στο δρόμο που απαιτείται να διανύσουμε.

Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος.  Αλλά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν τον ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Η ιστορική αποστολή μας είναι η ανόρθωση της Ελλάδας. Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των κυβερνήσεων που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν.

Όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Όμως για να γίνει αυτό υπάρχει μια αναγκαία συνθήκη: Η απαλλαγή της χώρας και των πολιτών από την πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο.

Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία αναστολή να παίξει το μέλλον του τόπου στα ζάρια.

Το μήνυμα έρχεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Κυβέρνηση που καθήλωσε την Ελλάδα στο χθες, που μας έφερε πολλά χρόνια πίσω.  Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Το μόνο ερώτημα είναι πόση ζημιά θα κάνει ακόμα στον τόπο κ. Τσίπρας πριν οι πολίτες του δείξουν, και με την ψήφο τους, την πόρτα της εξόδου από την εξουσία.


Φίλες και φίλοι,

Το Συνέδριό μας εξέλεξε το κεντρικό όργανο του Κόμματος, την Πολιτική Επιτροπή. Τα ποιοτικά στοιχεία της σύνθεσής της απεικονίζουν την δυναμική ανανέωση και την προοπτική της παράταξής μας.

6 στους 10 εξελέγησαν για πρώτη φορά στο ανώτερο όργανο της Νέας Δημοκρατίας 6 στους 10 ανήκουν στην κατά τεκμήριο πιο παραγωγική ηλικία των 35-55 ετών και το 80% διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Θέλω να σας συγχαρώ για την εκλογή σας. Αναλαμβάνετε σοβαρή ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την παράταξη, σε μία περίοδο κρίσιμη για την πορεία της χώρας.

Η συμμετοχή σας σε αυτό το όργανο, ασφαλώς είναι τιμητική, αλλά πάνω από όλα είναι συνειδητή απόφαση προσφοράς και συμβολής σε σημαντικούς αγώνες.

Αυτό αφορά όλους, αλλά επιτρέψτε μου να πω ιδιαίτερα εσάς που έχετε εκλεγεί για πρώτη φορά στο κεντρικό όργανο της παράταξής μας, στην Πολιτική Επιτροπή.

Έχουμε χρέος να είμαστε κοντά στους πολίτες, όχι για να ακούμε την ηχώ της φωνής μας, αλλά για να αφουγκραζόμαστε το βουβό πόνο της κοινωνίας.

Να μάθουμε να ακούμε τους συμπατριώτες μας, τις απόψεις τους, τις σκέψεις τους, να μην επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας κανενός είδους αλαζονεία.

Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εσάς θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα, στον τομέα που συμμετέχει. Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εσάς, οφείλει να δίνει το παράδειγμα με το ήθος και την αποφασιστική συμβολή του στην υλοποίηση των στόχων της παράταξης.

Είμαστε όλοι μια ομάδα για το καλό της παράταξης και της πατρίδας μας. Όλοι αξιολογούμαστε και όλοι κρινόμαστε καθημερινά.

Μην ξεχνάτε ότι σε συνθήκες γενικευμένης καχυποψίας, η εμπιστοσύνη χτίζεται με μεγάλη δυσκολία και γκρεμίζεται πολύ εύκολα.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής θα πρέπει να έχει ουσιαστικό δημιουργικό και συντονιστικό ρόλο. Να κατανέμει τα καθήκοντα, να βοηθά αποτελεσματικά όλα τα μέλη αυτού του οργάνου, να πρωταγωνιστεί ο ίδιος στους συλλογικούς μας στόχους.


Φίλες και φίλοι,

Το πρώτο καθήκον που έχουμε μπροστά μας είναι να πρωτοστατήσουμε στο μεγάλο κίνημα για να φύγει η σημερινή επικίνδυνη Κυβέρνηση από την εξουσία.

Να φύγει αυτή η παρέα που έγινε Κυβέρνηση με τις αντιμνημονιακές κορώνες, τα ψέματα και τις αυταπάτες και που κατάφερε ως Κυβέρνηση να φορτώσει στους Έλληνες δύο μνημόνια και 12 δις πρόσθετα μέτρα.

Διέλυσαν την αξιοπιστία της χώρας και καταρράκωσαν την οικονομία.

Είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα εδώ και μήνες:  Κάθε μέρα που περνά και δεν κλείνει η αξιολόγηση, ο λογαριασμός θα μεγαλώνει.

Μας αγνόησε, βουτηγμένος στις ψευδαισθήσεις της εικονικής πραγματικότητας που έχει οικοδομήσει γύρω του.

Του είχα υποδείξει άλλο δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων:  αυτών της στοχευμένης μείωσης των δαπανών και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Μας αγνόησε, εξαρτημένος από το πελατειακό κράτος το οποίο χτίζει και έχει ταχθεί να υπηρετήσει.

Τον είχα ενθαρρύνει να τολμήσει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα προσέλκυαν επενδύσεις και θα απελευθέρωναν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Μας αγνόησε, φυλακισμένος στις ιδεοληψίες του αριστερού εξισωτισμού.

Το αποτέλεσμα για τη χώρα είναι τραγικό.  Η περήφανη διαπραγμάτευση ήδη μας κόστισε 5 φορές παραπάνω σε μέτρα από αυτά που μας ζητούσαν οι πιστωτές μας πριν την «πρώτη φορά αριστερά».

Και τώρα έρχεται να προστεθεί στο λογαριασμό και το πακέτο των προληπτικών μέτρων που μας ζητούν επίμονα οι δανειστές μας.  Τα μέτρα «κάβα» δεν είναι τίποτε άλλο από το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα.

Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας έχει ούτε τη διάθεση, αλλά ούτε και την ικανότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα στο οποίο ο ίδιος συμφώνησε.  Για αυτό το λόγο του ζητούν να δεσμευθεί, από τώρα, σε προληπτικά μέτρα.

Όλοι το γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα αποτύχει.  Γιατί δεν έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής ότι μπορεί να πετύχει.

Ο θλιβερός θίασος που ονομάζεται Κυβέρνηση απαρτίζεται από επαγγελματίες ψεύτες, και μεγαλομανείς λαϊκιστές.  Έχουν όμως ένα κοινό:  Τους ενδιαφέρει μόνο η παραμονή τους στην εξουσία με κάθε κόστος.

Ο κ. Τσίπρας, αφού άφησε τον χρόνο να κυλά εις βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας, επιλέγει για άλλη μια φορά την πολιτική δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης.

Αυτόν άλλωστε το σκοπό υπηρετεί, μεταξύ άλλων, το επείγον «σάρωμα» των αποθεματικών από παντού.

Η τελευταία φορά που επιχείρησε κάτι ανάλογο, δοκιμάζοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τηλεφωνική υποκλοπή, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπερβολικών απαιτήσεών του.

Τον προειδοποιώ:  H χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει το δράμα του περσινού καλοκαιριού. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον ανίκανο και ανεύθυνο πρωθυπουργό που δεν λογαριάζει ή δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών του.

Κύριε Τσίπρα, αν αναζητάτε τρόπο διαφυγής, παραιτηθείτε τώρα. Μην οδηγήσετε τη χώρα σε νέες οδυνηρές περιπέτειες για να ξεφύγετε από τα δικά σας τραγικά αδιέξοδα.

Δεν σας επιτρέπουμε να δώσετε άλλοθι σε κάποιους που το σχεδιάζουν ή το επιθυμούν να οδηγήσουν τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης. Δεν σας επιτρέπουμε να μετατρέψετε την πατρίδα μας σε μία αποτυχημένη, τριτοκοσμική χώρα που μόνο γεωγραφικά θα ανήκει στην Ευρώπη.

Μην διανοηθείτε να φτάσετε μέχρι το τέλος τους περσινούς τυχοδιωκτισμούς που θα πληρώνουν οι Έλληνες για πολύ καιρό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πολιτικής Επιτροπής,

Δυστυχώς για τους πολίτες έχει έρθει η ώρα του λογαριασμού για τα ψέματα και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα.

Η Κυβέρνηση, με το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, δεν αφήνει κανέναν Έλληνα χωρίς νέες επιβαρύνσεις.

Τα μεγάλα θύματά της είναι όλοι οι Έλληνες χωρίς εξαιρέσεις.  Είναι η νέα γενιά που της στερεί την προοπτική, η μεσαία τάξη που υποβάλλεται σε νέο φορολογικό σοκ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ σε δύο χρόνια, οι αγρότες που βλέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές να εκτοξεύονται.

Και όλα αυτά προτού φέρουν και τα υπόλοιπα άδικα και υφεσιακά μέτρα, την έμμεση φορολόγηση με την αύξηση του Φ.Π.Α. που θα επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό.

Και το χειρότερο είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν.  Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκεί ξεκάθαρη κριτική στο μείγμα των μέτρων, εκτιμώντας ότι δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Και βέβαιη η έκθεση λέει και κάτι ακόμα και διαβάζω:  «Το ζήτημα της ανάπτυξης δεν έχει ως τώρα την αναγκαία προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική».

Αναρωτιέμαι αν κανείς στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αντιλαμβάνεται αυτές τις απλές αλήθειες.

Όπως τα κατάφερε η Κυβέρνηση, θυσίες που πριν ένα χρόνο δεν απαιτούνταν, τώρα επιβάλλονται ως αναγκαίες.

Είναι όμως απαραίτητο οι προσπάθειες που πραγματικά πρέπει να γίνουν να κατανέμονται πιο δίκαια.  Για να είναι αποτελεσματικές και να δίνουν προοπτική στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα μας.

Έχουμε καθήκον να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η Κυβέρνηση δεν πορευόταν με τα ψέματα, τις ιδεοληψίες και τις επιλογές που φορτώνουν με νέους φόρους την οικονομία.

Τώρα οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος φταίει για την ασφυξία στην αγορά, στην οικονομία, στην κοινωνία.

Γι’ αυτό διαμορφώνουμε παντού σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, σε όλα τα δίκτυα επικοινωνίας, ένα σαρωτικό κίνημα για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση.

Θα πάμε σε όλους, θα ξεσηκώσουμε την κοινωνία, θα ενώσουμε όλες τις φωνές που ζητούν την παραίτηση του κ. Τσίπρα. Να μπει ένα τέλος στον κατήφορο.


Φίλες και φίλοι,

Το δεύτερο μεγάλο καθήκον μας την επόμενη περίοδο είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Διαμορφώνουμε τη ρεαλιστική εναλλακτική μας πρόταση. Συνεχίζουμε εντατικά την επεξεργασία του προγράμματός μας.

Πηγαίνουμε πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου.  Γράφουμε το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας. Με μεταρρυθμίσεις που δεν θα επιβάλλονται απλά από τους πιστωτές μας, αλλά θα αποτελούν δικό μας κτήμα.

Πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας. Ξέρουμε πως να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουμε επενδύσεις.  Είμαστε ταγμένοι στις έννοιες της αξιοκρατίας και της αριστείας.

Ήδη στο Συνέδριο δώσαμε τα πρώτα δείγματα γραφής του προγραμματικού μας λόγου.  Οι δικές μας πολιτικές είναι κοστολογημένες. Δεν περιλαμβάνουν ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι αποτέλεσμα σοβαρής και υπεύθυνης εργασίας.

Με αυτές θα πορευτούμε. Και θα πούμε στους Έλληνες αυτό που πραγματικά πιστεύουμε: υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική.

Έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο δύσκολο, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ενωμένοι σε μια συμφωνία αλήθειας να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση.

Το τρίτο μεγάλο καθήκον μας είναι ότι συνεχίζουμε με ανοικτό πνεύμα τη διεύρυνση της παράταξης. Ανοιγόμαστε σε νέες  δυνάμεις.

Συνεργαζόμαστε με όλους τους πολίτες που ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, θέλουν να συμπορευτούμε σήμερα και αύριο για μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με ευκαιρίες για τους πολλούς με δικαιώματα για όλους.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα συμπαρατάσσονται με τη Νέα Δημοκρατία γιατί βλέπουν ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. Προχωράμε μαζί τους.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί μας έβλεπαν ή συνεχίζουν να μας βλέπουν με καχυποψία. Αγωνιζόμαστε με συνέπεια να κερδίσουμε βήμα - βήμα την εμπιστοσύνη τους.

Να νιώσουν μαζί μας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια πραγματική δύναμη αλλαγής, είναι η αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος.  Δυστυχώς υπάρχει ακόμα μία σημαντική απόσταση ανάμεσα στα Κόμματα και την κοινωνία. Πρέπει να τη γεφυρώσουμε.

Να πείσουμε τους πολίτες ότι μάθαμε από τα λάθη μας.  Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.  Να εκφράσουμε πολιτικά τη δημιουργική Ελλάδα που βλέπει την πολιτική ως το πρόβλημα και όχι ως τη λύση στο πρόβλημα.


Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Κλείνω λέγοντάς σας τα εξής: Μας περιμένει πολλή και υπεύθυνη δουλειά. Οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Προσωπικά τήρησα την πρώτη μου δέσμευσή μου να βάλουμε τα θεμέλια για μια νέα Νέα Δημοκρατία μέσα σε 111 μέρες.

Θα σας ζητήσω να δώσουμε από κοινού μία νέα δέσμευση: Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα των ονείρων μας.

Μας εμπνέει ο δημιουργικός μας στόχος να δώσουμε ευκαιρίες προόδου και ευημερίας στους πολλούς, σε έναν λαό που υποφέρει και αξίζει να ξανασταθεί όρθιος και να προχωρήσει μπροστά με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες μας.