Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ



Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση 
ΑΙΓΙΟ   27/3/2016



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
              ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ

Συμπολίτες της Αιγιάλειας,

     Οι εταιρείες- εργολάβοι κατασκευής της Ολυμπίας οδού συνεχίζουν τις αμμοληψίες στις κοίτες των ποταμών της Αιγιάλειας για έκτη συνεχή χρονιά. Αφαιρούν από τα ποτάμια μας και συνεπακόλουθα από τις ακτές της θάλασσάς μας χιλιάδες κυβικά μέτρα αμμοχάλικο.
Καταστρέφουν τα οικοσυστήματα που έχουν δημιουργηθεί, από την φύση σε βάθος δεκαετιών, στα ποτάμια και στις παράκτιες περιοχές.
Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής όλων μας και επιβαρύνεται η Πολιτεία (δηλαδή εμείς) με εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση τόσο των ποτάμιων συστημάτων όσο και των ακτών της θάλασσάς μας.
Δεν φτάνει μόνο η επιβάρυνση των πολιτών από τα μνημόνια λόγω του χρέους της χώρας μας, οι υπεύθυνοι της σημερινής Πολιτείας  ( Ελληνική  Κυβέρνηση, αδειοδοτούσες υπηρεσίες και ελεγκτικές αρχές )  όσο και οι εργολάβοι των τεχνικών έργων σε συνεργασία θα μας επιβαρύνουν με επιπλέον οικονομικό κόστος για όφελος λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Τα ποτάμια της Αιγιάλειας έχουν κατακρεουργηθεί. Όλοι το γνωρίζουμε.
Πρώτα ξεκίνησαν από τον Κράθι στην Ακράτα, συνέχισαν με τον Κερυνίτη στο δ. δ. Ροδιάς, κατόπιν με τον Μεγανίτη, στο ύψος του δ.δ Δημητρόπουλου και τώρα μπήκαν και στον Σελινούντα (μην τύχει και τον αφήσουν ανέπαφο), κάτω από τα χωριά Μαυρίκι και Αχλαδιά.
Θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, στον Δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλο  στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγιάλειας, στον Γ.Γ του Υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, στους προέδρους των τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων:

  1. Γιατί δεν απαιτείτε από την εταιρεία κατασκευής του έργου να σταματήσει την καταστροφή των ποταμών της Αιγιάλειας;
  2. Γιατί δεν απαιτείται να εφαρμοστεί η αδειοδότηση που υπάρχει, για χώρους λήψης των υλικών επίστρωσης της Ολυμπίας οδού, στο σύνολό της και όχι μονομερώς και κατά βούληση της εταιρείας;
  3. Γιατί δεν απαιτείτε από την εταιρεία να ανοίξει ο αδειοδοτημένος δανειοθάλαμος ( Λατομείο ) στην θέση Τσαμπά στον Ερινεό Αιγιάλειας; Η αδειοδότηση λήψης υλικών στον εν λόγω δανειοθάλαμο επιτρέπει την εξαγωγή  (1.800.000) ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα Με αυτή την ποσότητα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες επίστρωσης της Ολυμπίας Οδού μήκους 120 χιλιομέτρων δηλαδή όσο είναι η απόσταση Κόρινθος-Πάτρα.
  4. Γιατί στην Κορινθία παίρνει η εταιρεία υλικά από τους αδειοδοτημένους δανειοθαλάμους ( Λατομεία ) και στην Αχαΐα μόνο από τις κοίτες των ποταμών;

Τέλος απευθυνόμαστε στην κοινοπραξία κατασκευής τους έργου και την ρωτάμε δημόσια: Γιατί αυτή η πρακτική λήψης υλικών στην Αιγιάλεια;

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΙΝΕΟ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                               ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ
 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ