Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Η θεσμική συνεργασία Περιφερειών Ελλάδος και Επαρχιών Γερμανίας αναβαθμίζει την Ελληνογερμανική Συνέλευση» Στην Πελοπόννησο και το Ναύπλιο η 6η Διάσκεψη 3-5 Νοεμβρίου 2016




Τα θεμέλια για να αποκτήσει η Ελληνογερμανική Συνέλευση νέα πνοή και να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η λειτουργία της μέσα από τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με των Ελληνικών Περιφερειών και των Γερμανικών Επαρχιών στην 6η Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Ναύπλιο στις 3-5 Νοεμβρίου 2016, έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε διαδοχικές συναντήσεις του στην Ένωση Περιφερειών και την Κεντρική Ένωση Δήμων με τους προέδρους κ.κ. Αγοραστό και Πατούλη και με τους εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, την Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016.

«Η βασική μας προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση της φιλίας των δύο λαών και η εδραίωση θεσμικής και ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών φορέων, η οποία δεν θα επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες διακρατικές σχέσεις, με πιστή τήρηση των κανόνων και των αξιών της Ευρώπης» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αποτελεί το κοινό μας σπίτι και είμαστε βαθύτατα Ευρωπαίοι. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αποδείξουμε ότι με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα συνεργαζόμαστε αποκλείοντας τις ακραίες φωνές στην Ευρώπη».
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε στρατηγική τη συνεργασία των Περιφερειών και των Δήμων Ελλάδας και Γερμανίας «καθώς υιοθετεί και προωθεί μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τη δημιουργία ενός διαφορετικού πεδίου πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα στις εργασίες της 6ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για το προσφυγικό ζήτημα. «Είναι μεγάλη ευκαιρία μέσα από συνεννόηση να καταλήξουμε ως αυτοδιοικητικοί θεσμοί σε έναν κοινό οδικό χάρτη ενεργειών εφόσον εμείς είμαστε αυτοί που θα το διαχειριστούμε».
Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει να τους κατευθύνει σε Μ.Κ.Ο., ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να χρηματοδοτηθούν Μ.Κ.Ο. για ένα πρόβλημα που οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα κληθούν να διαχειριστούν. Όλες οι Κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς τους ΟΤΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., η κα Tania Struve, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου των Γερμανικών Επαρχιών στις Βρυξέλλες, ο κ. Frank Endelmann, Δήμαρχος Στάιναχ, Συντονιστής Δημάρχων της Γερμανίας, ο κ. Lothar Grobklaus, Συντονιστής Δημάρχων της Γερμανίας, ο κ. Χρήστος Λαζαρίδης, Διευθυντής του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Ελλάδα, ο κ. Christoph Scumacher και η κα Barbara Baumbach από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας και Συντονιστής Δημάρχων της Ελλάδας, ο κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης, Διευθυντής της ΕΝ.Π.Ε.