Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Δυνάστης και στο ντέρμπι - Του πήρε την ταυτότητα! ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3 - 1

Δυνάστης και στο ντέρμπι!
Ο Ολυμπιακός, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή ανατροπή, επικράτησε του Παναθηναϊκού με 3-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης" για την 26η αγωνιστική της Superleague.
Επί 87' οι φίλοι του Ολυμπιακού που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» παρά τη βροχή, μάλλον θα σκέφτονταν εάν αυτό που έβλεπαν στο χορτάρι του φαληρικού γηπέδου ήταν όντως το ελληνικό «κλάσικο».
Ματς με λιγοστές φάσεις, ειδικά στο β' μέρος, όλα έδειχναν πως το 1-1 δύσκολα θα άλλαζε. Όμως… άλλαξε. Και σ' αυτό συνέβαλαν οι δύο προπονητές. Ο μεν Αντρέα Στραματσόνι διότι σε ακόμα μία επίδειξη αυτοκτονικών τάσεων όπως και στο ματς της Λεωφόρου με τον ΠΑΟΚ, απέσυρε από το γήπεδο τον καλύτερο παίκτη του, τον Λούκας Βιγιαφάνιες μόλις στο 71'΄.
Του πήρε την ταυτότητα! (vid)Ο δε Μάρκο Σίλβα διότι πήρε έστω και στο 81' το ρίσκο που έπρεπε να πάρει, κάνοντας πιο επιθετική την ομάδα του με την είσοδο των Ερνάνι και Πουλίδο. Και δικαιώθηκε ο Πορτογάλος, διότι το 1-1 του 86', έγινε 3-1 στο 89' με τον Ολυμπιακό να θριαμβεύει επί του «αιώνιου» αντιπάλου του. Και τον Σίλβα να παίρνει την ταυτότητα του Στραματσόνι.


Σε πραγματικό ντέρμπι με τον φιλοξενούμενο Παναθηναϊκό να κάνει μεστή εμφάνιση, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι ακόμα έχει το know how να παίρνει αυτά τα ματς. Εκπληκτικό φινάλε με Ντα Κόστα και Ιντέγε να υπογράφουν μία μεγάλη νίκη! 

Α' Ημίχρονο: Από την ανακοίνωση των συνθέσεων φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στο Φάληρο για να διαδραματίσει ρόλο κομπάρσου στο ματς. Με Λέτο μέσα, με Βιγιαφάνες και Αμπεντ στις πτέρυγες και με τον Μπεργκ κορυφή στην επίθεση ήταν εμφανές ότι οι πράσινοι ήθελαν να παίξουν το ματς, απέναντι στην ενδεκάδα του Σίλβα που έριξε μέσα τα καλύτερά του όπλα δημιουργικά. Και Φορτούνη στις πτέρυγες μαζί με Φουστέρ και Τσόρι, και Καμπιάσο στο κέντρο ως παρτενέρ του Μιλιβόγιεβιτς.
Μετά το πέρας τριών λεπτών ο Παναθηναϊκός μπήκε στη θέση του οδηγού. Η μαγική μπαλιά του Λέτο βρήκε τον Μπεργκ στην πλάτη άμυνας του Ολυμπιακου και ο Σουηδός αφού διένυσε κάποια μέτρα με την μπάλα νίκησε τον Ρομπέρτο από δύσκολη γωνία. Το Καραϊσκάκη δεν πάγωσε, όμως το μούδιασμα της ομάδας ήταν εμφανές. Και δεν κράτησε λίγο. Ο Ολυμπιακός στα λεπτά που ακολούθησαν δεν μπόρεσε να δημιουργήσει. Οι πράσινοι είχαν κλείσει άψογα τους χώρους και σιγά σιγά άρχισαν να αγχώνουν πολύ τους γηπεδούχους διότι δεν περιoρίστηκαν μόνο στα αμυντικά τους καθήκοντα, αλλά έψαξαν έντονα το δεύτερο τέρμα. Η τεράστια ευκαιρία του Ταυλαρίδη (πάσα Μολέδο, 28') που απέκρουσε ο Ρομπέρτο ήταν το φυτίλι που άναψε την αντεπίθεση των γηπεδούχων, οι οποίοι έδειξαν να έχουν πιάσει λίμιτ ντάουν σε όλες τις γραμμές. Ο Παναθηναϊκός είχε κυριαρχήσει πλήρως, οι ερυθρόλευκοι έπρεπε κάτι να ψελλίσουν στο ματς, καθώς περισσότερο έδειξαν να μπερδεύονται τόσοι δημιουργικοί ποδοσφαιριστές μαζί, παρά να δημιουργούν.
Η πρώτη απειλή των γηπεδούχων ήρθε στο 32' από το γύρισμα του Φορτούνη και το σουτ του Φουστέρ που πέρασε μόλις άουτ. Η δεύτερη έγινε γκολ. Ο Φουστέρ τρύπωσε στην περιοχή του Παναθηναϊκού και γύρισε την μπάλα στον Καμπιάσο, ο οποίος με σουτ νίκησε τον Στιλ (38'). Με τη δύναμη που έδωσε το φλεγόμενο γήπεδο ο Ολυμπιακός πίεσε ασφυκτικά μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αλλά βρήκε την άμυνα του Παναθηναϊκού σε ετοιμότητα να αντέξει ακόμα κι αυτό. Ήταν το μοναδικό πραγματικά καλό διάστημα των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος, το διάστημα που δικαιολόγησαν τον τίτλο του φαβορί στο ντέρμπι. Προ 38ου λεπτού ο Παναθηναϊκός είχε ξεκάθαρα κυριαρχήσει...
Β' Ημίχρονο: Το πρώτο πεντάλεπτο κύλησε με πίεση του Ολυμπιακού, χωρίς όμως να βρει κάποια ευκαιρία. Εκεί αποφάσισε ο Σίλβα να αλλάξει το πλάνο, και να αφήσει έξυπνα πιο πολύ χώρο και μπάλα στους πράσινους, καθώς με την πολυκοσμία στην περιοχή των πράσινων προκοπή δεν είδε.
Όχι ότι έφτιαξαν πολλά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού άμεσα. Ο Παναθηναϊκός έμεινε πιστός στο πλάνο, έδειχνε να έχει περισσότερες δυνάμεις και επίσης διάθεση να διεκδικήσει το ματς. Στο 55' η έμπνευση του Ντομίνγκες να αφήσει την μπάλα κάτω από τα πόδια έβγαλε τον Φουστέρ φάτσα με τον Στιλ, το πλασέ του όμως ήταν άστοχο. Στο 68' ο Μασουακού, στην μοναδική καλή του επιθετική ενέργεια στο ματς, έπιασε το δυνατό σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Τα νεύρα είχαν μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη με τον Ταυλαρίδη να ανοίγει μέτωπα-κοκορομαχίες με αρκετούς παίκτες του Ολυμπιακού. Ντέρμπι με τα όλα του σε αυτό το κομμάτι, με πολλά νεύρα και με διάθεση από τον Κύζα να τελειώσει εν τη γενέσει τους όλα αυτά τα περιστατικά. Τα ψιλοκατάφερε... 
Ο Παναθηναϊκός παρέμενε επικίνδυνος, αν και δεν έβρισκε φάση. Σε αυτό το κομμάτι έμοιαζε πολύ με τον Ολυμπιακό του πρώτου μέρους. Ο Φορτούνης στο 73' εκτέλεσε φάουλ για να πέσει ο Στιλ στη δεξιά του γωνία και να διώξει. Στο 77' οι πράσινοι βρήκαν τη φάση για να πάρουν το ματς, όμως ο Μαμουτέ πλάσαρε από μακριά άστοχα σε κενή εστία μετά την ασυνεννοησία Ρομπέρτο και αμυντικών.Ερνάνι και Πουλίδο έριξε ο Σίλβα στο ματς για το τελευταίο δεκάλεπτο κι εκέί που όλα έδειχναν ισοπαλία, οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν φάουλ. Ο Φορτούνης εκτέλεσε και ο Ντα Κόστα που τρύπωσε στην άμυνα του Παναθηναϊκού νίκησε με κεφαλιά τον Στιλ. Ο Ολυμπιακός έβρικσε γκολ με τον κεντρικό του αμυντικό και το Καραϊσκάκη γλεγόταν. Αυτή η φωτιά δημιούργησε αναμπουμπούλα στην πράσινη άμυνα που είδε το ματς να γλιστρά από τα χέρια της και ο Ιντέγε αποτελείωσε τη δουλειά, κλέβοντας την μπάλα από τον Ταυλαρίδη και εκτελώντας τον Στιλ στο 89'.
Αυτό ήταν, το ντέρμπι είχε βαφτεί κόκκινο...
Που κρίθηκε: Ξεκάθαρα στο στημένο του Φορτούνη και την κεφαλιά του Ντα Κόστα. Είναι ενας τρόπος να νικάς, ένας τρόπος να παίρνεις ματς, όταν η δημιουργία σου στερεύει. Οι πράσινοι είχαν το νου τους τους επιθετικούς, ο κεντρικός αμυντικός τρύπωσε στην άμυνα και χάρισε το ματς στον Ολυμπιακό. Επίσης, ήταν αρκετά σοφή και σχεδόν επιβεβλημένη η κίνηση του Σίλβα, να περιμένει όποτε αυτό ήταν εφικτό τον Παναθηναϊκό (μετά το 50') και να σταματήσει τη φλυαρία στην επίθεση. Έτσι βρήκαν χώρους οι ερυθρόλευκοι και δικαιολόγησαν τον τίτλο της reactive ομάδας που έχουν από την αρχή της σεζόν. Θα ρωτήσετε αν το άξιζαν. Προφανώς, η ψαλίδα των δύο γκολ μοιάζει πολύ βαριά γι τον μεστό, αποφασιστικό και γεμάτο δυνάμεις Παναθηναϊκό που είδαμε στο Καραϊσκάκη.Όμως το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι στιγμών και λαθών. Δύο καλές στιγμές των γηπεδούχων, δύο αδράνειες της πράσινης άμυνας, αρκούσαν για να διαμορφωθεί αυτό το 3-1
Πάικτης από χρυσάφι: Ο Ντα Κόστα, έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς. Ήταν ο χρυσός σκόρερ, άσχετα αν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα έδειξε να μην μπορεί να βρει τη σωστή χημεία στην άμυνα με τον Μποτία και τους υπόλοιπους. Εξαιρετικός ο Λέτο όσο είχε δυνάμεις (α' ημίχρονο) προσέδωσε ποιότητα στον Παναθηναϊκό και φυσικά σημαντική η εμφάνιση του Καμπιάσο που ήταν το "α" και το "ω" της αντεπίθεσης του Ολυμπιακού. Μεγάλη μορφή ο Αργεντινός, σημάδεψε άλλο ένα μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού μετά την Τούμπα.
Η σφυρίχτρα: Ήταν πολύ καλός ο Κύζας και οι βοηθοί του. Μετράει πολύ η διάθεση του διαιτητή, ασχέτως μικρολαθών. Είχε την διάθεση λοιπόν να μοιράσει το καρπούζι στη μέση, να πάιξει 50-50 και αυτό έκανε σε αυτό το δύσκολο ματς...
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σίλβα ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Καμπιάσο (81` Πουλίδο), Μιλιβόγεβιτς, Ντομίνγκες (62` Πάρντο), Φορτούνης, Φουστέρ (81` Ερνάνι), Ιντέγε.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Στραματσόνι / 4-2-3-1): Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Ταυλαρίδης, Πράνιτς, Κουτρουμπής (90` Πέτριτς), Ζέκα, Αμπέντ, Βιγιαφάνιες (71` Εσιέν), Λέτο (74` Μαμούτε), Μπεργκ 


Η 26η  αγωνιστική:

ΣΑΒΒΑΤΟ
Πανιώνιος-Ξάνθη 3-0
(39`, 42`, 90+5` Μπακασέτας)

ΑΕΛ Καλλονής-ΠΑΣ Γιάννινα 0-2
(43` Τζημόπουλος, 90` Μανιάς)

Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 0-3
(22’, 39’ Αθανασιάδης, 70’ Κοροβέσης)

ΚΥΡΙΑΚΗ
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης 2-1
(68` Λαζαρίδης, 88` Λε Ταλέκ - 17` Δημούτσος)

Ηρακλής-Βέροια 1-1
(28' Βέλλιος - 9' Ανάκογλου)

Λεβαδειακός-Πλατανιάς 0-3
(4’ Κουλιμπαλί, 32’ Αποστολόπουλος, 37’ Ανγκούλο)

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1
(38΄ Καμπιάσο, 87΄ Ντα Κόστα, 89΄ Ιντέγε - 3΄ Μπεργκ)

ΔΕΥΤΕΡΑ
19:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Πανθρακικός





ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 26 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 70 -25αγ.
2. ΑΕΚ 50 -25αγ.
3. Παναθηναϊκός 45
4. ΠΑΟΚ 41
5. Πανιώνιος 40
6. Αστέρας Τρίπολης 34
. ΠΑΣ Γιάννινα 34
8. Πλατανιάς 32
. Λεβαδειακός 32
10. Ξάνθη 31
. Παναιτωλικός 31
. Ηρακλής 31 -25αγ.
13. Ατρόμητος 30
14. Βέροια 26
15. Πανθρακικός 17 -25αγ.
16. Καλλονή 15

* Από τον Παναθηναϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.