Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ποιες συντάξεις σκέφτεται να κόψει η κυβέρνηση – Τι είπε η Ολ. Γεροβασίλη στο «briefing»

Το σενάριο της περικοπής των υψηλών κύριων συντάξεων φαίνεται πως επαναξετάζει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι θεσμοί επιμείνουν στις απαιτήσεις τους.
Η πλευρά του ΔΝΤ προέβαλε απαιτήσεις για νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Από τις έως τώρα απορίες που έχουν εκφραστεί, φαίνεται ότι οι θεσμοί θα φανούν ιδιαίτερα σκληροί στο σκέλος της μείωσης των κύριων συντάξεων, μεσοσταθμικά έως 15%, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκ ευρώ, κατά το τρέχον έτος.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως εξετάζουν να ρίξουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια πιθανή μείωση των υψηλών συντάξεων, δηλαδή εκείνων που είναι μεγαλύτερες από 1.500 – 2.000 ευρώ το μήνα, μέσω μείωσης του ανώτερου πλαφόν.
Μάλιστα, την παραπάνω εξέλιξη, επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία μιλώντας στο σημερινό πρώτο briefing, είπε ότι κάποιες υψηλές συντάξεις θα μπορούσαν να μειωθούν, απλά το θέμα δεν είχε τεθεί μέχρι τώρα με δεδομένο ότι πρόκειται για πολύ λίγες συντάξεις. Στην ουσία, άφησε να εννοηθεί, ότι αυτές οι πολύ υψηλές συντάξεις δεν θα απέφεραν τα αντίστοιχα χρήματα.

aftodioikisi.gr