Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Άλλη μια «επιτυχία» στα λόγια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ηχούν ακόμη στα αυτιά όλων μας οι θριαμβολογίες περί της αποδοχής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενός ρόλου «δημοκρατικού» ελέγχου επί της τρόικας (κουαρτέτου επί ΣΥΡΙΖΑ που θα τους έδιωχνε και θα έσχιζε τα μνημόνια μέρα μεσημέρι).
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν συνέβη.
Όταν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και μίλησε ενώπιον της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας που ανέλαβε την παρακολούθηση των προγραμμάτων προσαρμογής, υπογράμμισε και πάλι ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, εξαίροντας παράλληλα τον ρόλο που μπορεί να παίξει το ευρωκοινοβούλιο. 

Υποστήριξε επίσης ότι με τον τρόπο αυτό… ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας!
Παράλληλα, παραπονέθηκε πως «κάποιοι από τους εταίρους δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των δημόσιων δαπανών για το ασφαλιστικό, ήτοι εκτός από περικοπές να προχωρήσει και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία έχουν ήδη αποδεχτεί οι εργοδότες».
Ενθυμούμενος μάλιστα τον παλιό καλό του εαυτό, είπε ότι «τα μέσα με τα οποία θα φτάσουμε στην εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ είναι απόφαση πολιτικού χαρακτήρα και δε θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Αυτά δηλαδή που έλεγε στις «ηρωικές» εποχές του, τότε που διακήρυσσε ότι δεν θα μιλήσει με την τρόικα, διότι δεν έχει κανένα λόγο να μιλά με τους δανειστές για… εσωτερικά θέματα!
Και κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος πως εφόσον τα «εμπόδια» συνεχιστούν, ο λεπτομερής έλεγχος των διαπραγματεύσεων από την εν λόγω Ομάδα θα αποδειχθεί «χρήσιμος».
Όλα αυτά, ενώπιον «Ομάδας Εργασίας» από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα ξανασυνεδριάσει στις 23 Φεβρουαρίου. 
Καλά όλα αυτά, αλλά στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ουδείς εκ των τροϊκανών (συγγνώμη… θεσμών) παρέστη!
Και ενώ μάλιστα είχαν κληθεί!
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τόμας Χέντελ και προεδρεύων της συνεδρίασης, είπε πως ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕSM απάντησαν ότι η ειδοποίηση δεν ήταν έγκαιρη, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι επί του θέματος τοποθετείται μόνο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου!
Επομένως – και παρά τις θριαμβολογίες – μόνοι τους τα λένε και μόνοι τους τα ακούνε.
Πλην όμως, δοθείσης ευκαιρίας, η κυβέρνηση για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους θα υποστηρίξει πως πέτυχε τον «δημοκρατικό έλεγχο των θεσμών» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 
Δηλαδή, τους ελέγχουν ενώ αυτοί απαξιούν να εμφανιστούν!

elzoni.gr