Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Κι αν ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε… 3ος στην Αϊόβα;

Κι αν ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε… 3ος στην Αϊόβα;

Twitter@EmOikonomidis
Η μάχη της Αϊόβα τελείωσε, η μάχη του Νιού Χαμσάιρ ακολουθεί… Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έστειλαν τα πρώτα μηνύματα για τις… προθέσεις τους, αναφορικά με τους υποψηφίους που θα κληθούν τελικά να μονομαχήσουν σε παναμερικανικό επίπεδο, για τη διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, και η οπτική τους είναι ενδιαφέρουσα.

Τα δεδομένα που εξαρχής είχαμε στα χέρια της ήταν πολύ συγκεκριμένα. Μετά από την οκταετή διακυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικανοί γνωρίζουν ότι… έρχεται η σειρά τους. Γι’ αυτό άλλωστε και, σε αντίθεση με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εμφανίστηκαν… περίπου 20 υποψήφιοι. Δηλαδή, περίπου 20 πολιτικοί έπεισαν επιχειρηματίες-χορηγούς να επενδύσουν πάνω τους τα χρήματά τους.
Η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ περιέπλεξε τα πράγματα. Θυελλώδης και οικονομικά αυτάρκης, ο μεγιστάνας του real estate φαντάζει ως το “κατάλληλο προϊόν” για τη δεδομένη χρονική συγκυρία, αν πράγματι έχει δίκιο ο… άνθρωπος που έκανε τον Μπαράκ Ομπάμα Πρόεδρο, ο Ντέιβιντ Άξελροντ, και οι Αμερικανοί αναζητούν το… αντίθετο του σημερινού πλανητάρχη, για να τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο.
Η πλοκή έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, από τη στιγμή που ο Τζεμπ Μπους αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων, και δεν έπεισε ποτέ ότι θα μπορούσε να είναι συνεπής στο ραντεβού με το οικογενειακό πεπρωμένο, και να γίνει ο τρίτος Μπους που θα εγκατασταθεί ως ένοικος στον Λευκό Οίκο, μετά τον πατέρα του και τον αδελφό του. Παρόλο που, αντικειμενικά είναι… ο καλύτερος των τριών.
Σε αυτό το νεφελώδες τοπίο, βρήκε χώρο για να αναπτύξει τη δική του υποψηφιότητα ο Τεντ Κρουζ… βουτηγμένος στο καζάνι των άκρων και του Tea Party, αλλά και την ίδια στιγμή με την υποστήριξη ισχυρών συμφερόντων, όπως της Goldman Sachs. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερουσιαστής του Τέξας κατάφερε να κερδίσει τις πρώτες πρωινές ώρες τον Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα, και να κοντράρεται μαζί του στις δημοσκοπήσεις σε παναμερικανικό επίπεδο.
Αν ωστόσο δει κανείς τα πράγματα περισσότερο ψύχραιμα, πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, τερμάτισε… 3ος στις προκριματικές της Αϊόβα. Και είναι ο 45χρονος Γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, ο μόνος που παίρνει τη σκυτάλη της ελπίδας από τον Μπαράκ Ομπάμα, προτάσσοντας ένα θετικό όραμα, αντί να διολισθαίνει στην ακραία και αρνητική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και του Τεντ Κρουζ.
Πολύ περισσότερο όταν, το αποτέλεσμα της Αϊόβα ήρθε να θυμίσει σε όλους ότι… μάλλον οι Αμερικανοί δεν θέλουν τη Χίλαρι Κλίντον. Και της το δείχνουν με κάθε τρόπο. Πριν από έναν χρόνο, ο Μπέρνι Σάντερς υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις της συγκεκριμένης περιφέρειας της Χίλαρι Κλίντον, κατά… 50%. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες έχασε με… 0,4%, και ήδη όλοι τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει, για να ταπεινώσει την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, ακόμη πιο εκκωφαντικά από ό, τι το έκανε το 2008 εκείνος ο… δικηγόρος από το Σικάγο, ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα.
Ο “αέρας αλλαγής” που φέρνει μαζί του ο Μάρκο Ρούμπιο, μετά την 3η θέση του στην Αϊόβα, οριακά πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ και με ελάχιστη διαφορά από τον Τεντ Κρουζ, έχει πολύ συγκεκριμένη… διαδρομή. Αν ο νεαρός Γερουσιαστής… το διαπράξει εκ νέου στις προκριματικές εκλογές του Νιού Χαμσάιρ που ακολουθούν, οι “σοβαροί” Ρεπουμπλικανοί θα αθροιστούν γύρω από την υποψηφιότητά του, εγκαταλείποντας τον Τζεμπ Μπους, τον Ραντ Πολ και τους υπόλοιπους. Και καθιστώντας τον, αυτό που… είναι: Τον “Ομπάμα των Ρεπουμπλικανών”.
Ο Μάρκο Ρούμπιο πιθανότατα αισθάνεται ήδη την ανατριχίλα από το κάλεσμα της Ιστορίας. Γι’ αυτό και η ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Αϊόβα ήταν ομιλία… νικητή. Όπως θα έλεγε και ο Μπαράκ Ομπάμα… we’ ve come too far to turn back now.

ysterografa.gr