Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πανελλήνιες εκδηλώσεις… συμπαράστασης στον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Η χθεσινή γενική απεργία νέκρωσε την Ελλάδα. 
Προφανώς επρόκειτο για άλλη μια εκδήλωση… λαϊκής συμπαράστασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ!
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ξανά και ξανά όλοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο: Ο Λαός συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το χειρότερο μνημόνιο από... καταβολής μνημονίων οργανώνοντας πανελλήνιες εκδηλώσεις προς τιμήν του (του ΣΥΡΙΖΑ) και ο ΣΥΡΙΖΑ του το ανταποδίδει (του λαού) συμφωνώντας με τις κινητοποιήσεις του, τις οποίες επισήμως «χαιρετίζει» δια αλλεπάλληλων κομματικών ανακοινώσεων.
Κάπως έτσι τα βλέπουν τα πράγματα από το παράλληλο σύμπαν όπου έχουν εγκατασταθεί.

Οι δηλώσεις περί συμφωνίας και συμπαράστασης του λαού συνεχίζονται ακάθεκτα και ιδού η τελευταία εσοδεία:
-2 Φεβρουαρίου 2016, Αλ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με «κομματικές πηγές»:
Την βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την συμφωνία με τους δανειστές «κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στην αποψινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε δύο πυλώνες. Μία που αφορούσε την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης , με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση και μία δεύτερη με την οποία απαντούσε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων φορέων για το ασφαλιστικό.
Για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» και αυτό πρόσθεσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν». Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας» και όπως είπε «θα τα καταφέρουμε». 
-2 Φεβρουαρίου 2016, κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μπρίφινγκ:
«Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο εκ μέρους μιας νεοεκλεγείσας, με πρόσφατη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, κυβέρνησης, για σενάρια εκλογών. Και όχι γιατί αυτό θα ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αντιλαμβάνεστε, αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα σταθερό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον και οι εκλογές θα τορπίλιζαν μια τέτοια διαδικασία». 
(Σημειώστε ότι εδώ όλα τα λεφτά ήταν το γέλιο με το οποίο συνόδευσε τη φράση της «και όχι γιατί αυτό θα ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αντιλαμβάνεστε»…) 
-31 Ιανουαρίου 2016, Αλ. Φλαμπουράρης, «Real News»: «Η κοινωνία δεν βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση, γιατί αναγνωρίζει ότι η κυβερνητική πολιτική επιδιώκει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων».
-31 Ιανουαρίου 2016, Π. Ρήγας, γραμματέας της Κ.Ε., επετειακό άρθρο στην «Αυγή»: «Στήριγμά μας παραμένει η κοινωνία» / «Τη χρονιά που πέρασε, ο ελληνικός λαός πήρε μια ιστορική απόφαση την οποία εξέφρασε με σαφήνεια και σιγουριά τρεις συναπτές φορές».
-31 Ιανουαρίου 2016, Αλ. Τσίπρας, επετειακό άρθρο στην «Αυγή», υπό τον τίτλο «Συνεχίζουμε τη μάχη από καλύτερες θέσεις»: «Είναι η μέρα (σ.σ. η 25η Γενάρη 2015) που ο ελληνικός λαός αποφάσισε, κυρίαρχα και περήφανα, να χαράξει μια νέα πορεία στον τόπο του. Και επιφόρτισε για πρώτη φορά την Αριστερά με την ευθύνη να ηγηθεί αυτής της μακράς, δύσκολης, μα και ελπιδοφόρας πορείας» / «Με πίστη στις δυνάμεις μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα τα καταφέρουμε».
-28 Ιανουαρίου 2016, Β. Αποστόλου, δήλωση μετά την αναβολή των εγκαινίων της «Αγκρότικα»: «Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε  τη χώρα στο δύσκολο  αλλά  ελπιδοφόρο δρόμο  που  μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας». 
-27 Ιανουαρίου 2016, Δ. Βίτσας, συνέντευξη «Στο Κόκκινο»: «Στη διαπραγμάτευση, ως τώρα, πήγαμε  μια πορεία μόνοι μας και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και στο επίπεδο του τι έγινε το καλοκαίρι και μετά. Το μόνοι μας, σημαίνει μόνοι μας με την κοινωνία. Δεν είναι  μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε σαφή αναφορά με τα συμφέροντα της κοινωνίας» /
«Είναι θετικό το γεγονός ότι η κοινωνία προσπαθεί να σπάσει το φράγμα της λιτότητας, βεβαίως θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το συνεχή διάλογο και επαφή με την κοινωνία».
-26 Ιανουαρίου 2016, Π. Ρήγας, Σκάι: «Δεν γίνεται να συζητάμε συνεχώς για όσα είχαμε πει πριν τις εκλογές του Γενάρη και πριν το δημοψήφισμα. Έχει μεσολαβήσει η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης, στην οποία δώσαμε μια μεγάλη μάχη και φτάσαμε σε κατά μέτωπο σύγκρουση. Η επιλογή που έγινε τότε τέθηκε ξανά στην κρίση του ελληνικού λαού και πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη όλοι γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπογράψαμε». 
-26 Ιανουαρίου 2016, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην προ Ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση: «Στις εκλογές του Σεπτέμβρη προσήλθαμε με δεδομένη τη συμφωνία -με δεδομένο δηλαδή το γεγονός ότι είχαμε δεχθεί την υποχρέωση το 2016 να μειώσουμε κατά 1% τη δημόσια δαπάνη για το ασφαλιστικό σύστημα- και ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Τότε εμείς είπαμε στον ελληνικό λαό: «Αυτή είναι η συμφωνία, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας –και αυτή είναι η «κόκκινη» γραμμή μας απέναντι στους δανειστές- ώστε να μην οδηγήσει αυτή η συμφωνία σε νέες οδυνηρές περικοπές».
-25 Ιανουαρίου 2016, επετειακή δήλωση εκπροσώπου ΑΝ.ΕΛ: «Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται όμως ότι οι ψεύτικες κορώνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως εκείνων που εμφορούνται από ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις, όπως η σημερινή Ν.Δ. και το ανερμάτιστο ιδεολογικά Ποτάμι, κρύβουν ακόμη χειρότερες και πολύ πιο επώδυνες επιλογές για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές τάξεις».
-25 Ιανουαρίου 2016, δηλώσεις Γ. Κατρούγκαλου: «Είμαστε σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και σε διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε όμως επίσης ότι, παρά τις αντιδράσεις που έχουμε από μερίδα της κοινωνίας, τα μέτρα μας είναι υπέρ της. Είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας και της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι, με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση». 
-24 Ιανουαρίου 2016, ομιλία Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε», στο Τάε Κβον Ντο: «Ο λαός μας έδωσε μια αναπάντεχη και ιστορική απάντηση, με αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία του 62% στο δημοψήφισμα. Στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη. Και όταν σε συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης καταφέραμε να αποφύγουμε και τη παγίδα του Grexit, ζητήσαμε και πάλι τη λαϊκή στήριξη για να προχωρήσουμε. Ζητήσαμε από το λαό να αποφανθεί και πήραμε εκ νέου και σε πείσμα όλου του κατεστημένου εκ νέου τη λαϊκή εντολή με τεράστια διαφορά» / «Σήμερα ένα χρόνο μετά την πρώτη ιστορική εκλογή μας και λίγους μήνες μετά την επανεκλογή μας, η μάχη δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη μπροστά μας. Ωστόσο το ιστορικό αποτύπωμα της τριπλής λαϊκής ετυμηγορίας δε μπορεί ούτε να σβηστεί ούτε να αγνοηθεί» / «Όλα αυτά είναι τόσο ζωντανά στις μνήμες και στις καρδιές του λαού μας, γιατί παρά το ότι έγιναν τόσο γρήγορα, είναι ήδη κομμάτι βίωμά μας και κομμάτι της ιστορίας μας. Ωστόσο ακόμη και τώρα κάποιοι αμετανόητοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Να παραχαράξουν τη ζωντανή μνήμη του λαού μας. Αμετανόητοι και δογματικοί παλεύουν ξανά να στήσουν σενάρια εκτροπής και μηχανεύονται ξανά μανά την πτώσης μιας κυβέρνησης που επανεξελέγη μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Και μάλιστα έχοντας για πρώτη φορά εκλεγεί, θέτοντας στην κρίση του ελληνικού λαού μια κρίσιμη συμφωνία. Για πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Και αυτό ας μην το ξεχνάμε» / «Δεν τρώει κουτόχορτο ο λαός μας» / «Ο λαϊκός κόσμος έχει δίκιο να αγωνιά, να βγαίνει στους δρόμους, να διαδηλώνει.
Θέλουμε αν βγαίνει στους δρόμους και να διαδηλώνει. Είναι δύναμη και στήριξή μας οι αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν φοβόμαστε το δρόμο. Δεν βλέπουμε τους ανθρώπους που διαδηλώνουν, που απεργούν, ως εχθρούς της κυβέρνησης. Η Ιστορία δεν γράφεται με σιωπή, αλλά με τους αγώνες». 
(Στην ίδια εκδήλωση, προλογίζοντας, ο γραμματέας κ. Ρήγας αποκάλυψε και το σύνθημα του επικείμενου συνεδρίου: «Κεντρικό σύνθημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δική μας υπόθεση».
-24 Ιανουαρίου 2016, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επετειακή δήλωση στο ΑΠΕ: «Αντλούμε δύναμη από την εκλογική αποδοχή της κοινωνίας».
-23 Ιανουαρίου 2016, επετειακή δήλωση στο ΑΠΕ Αλ. Φλαμπουράρη: «Επί ένα χρόνο, ο λαός μας με την κυβέρνησή του, δίνει καθημερινά μάχες για να υπάρξει».
-23 Ιανουαρίου 2016, Όλγα Γεροβασίλη, Μέγκα: «Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και μάχεται ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες το καλοκαίρι και δόθηκε η εμπιστοσύνη να διαχειριστεί την κατάσταση».
-17 Ιανουαρίου 2016, Π. Ρήγας, Free Sunday: «Το στρατηγικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτει, έχει ήδη τεθεί στη λαϊκή κρίση και έχει απορριφθεί» / «Είναι κυρίως (σ.σ. η σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας) ζήτημα συνέπειας απέναντι στην κοινή, σαφή δέσμευση που λάβαμε κατ' επανάληψη τους τελευταίους μήνες απέναντι στον ελληνικό λαό να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο την καταδίκασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πολλά χρόνια» / «Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν νομίζω ότι συντρέχουν οι λόγοι για κάτι τέτοιο, η λαϊκή ετυμηγορία είναι ακόμα πολύ νωπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινωνία». 
-13 Ιανουαρίου 2016, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό canal+: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή, τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι για πρώτη φορά, πρώτα είχαμε μια συμφωνία έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και μετά είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του».
-12 Ιανουαρίου 2016, Ν. Παππάς, συνέντευξη στο οικονομικό κανάλι SBC: «Θα του έλεγα κατ’ αρχήν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η λαϊκή παρέμβαση μέσω του δημοψηφίσματος και των εκλογών έχουν ήδη αποτελέσματα»./ «Ξέρετε, εδώ πέρα κληθήκαμε ως λαός στις κάλπες και με όρους ιστορικού απολογισμού. Δηλαδή το δημοψήφισμα απεφάνθη κατά κάποιο τρόπο εάν τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν ήταν καταστροφή ή success story. Και απεφάνθη, νομίζω, εκκωφαντικά» / «Επιτρέψτε μου να σας πω, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε 4,7% το 2009, αλλά έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες πολιτικές αναμετρήσεις όπου πολύ ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας τον έχουν ψηφίσει. Έχει υπάρξει μια πάρα πολύ σοβαρή αλλαγή συνείδησης στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πήγε στην κάλπη πολλές φορές έχοντας στο μυαλό όχι μόνο την τσέπη τη δική του, αλλά και του διπλανού του, όχι μόνο το παιδί το δικό του, αλλά και το παιδί του διπλανού του και αυτό είναι που συγκροτεί μία αλλαγή συνολικής ατμόσφαιρας, η οποία μας έφερε και μας στη θέση της διακυβέρνησης».
-12 Ιανουαρίου 2016, Γ. Σταθάκης στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: «Δεν χάνουμε εκλογές με τίποτα, μπορούμε να πάμε και σε δύο και σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά για τρία χρόνια δεν αμφισβητείται η σταθερότητα της κυβέρνησης».
-12 Ιανουαρίου 2016, Γ. Κατρούγκαλος, «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Δεν με ενοχλεί που βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, αυτό που ζητάει ο κόσμος στους δρόμους είναι αυτό που θα ήθελα κι εγώ και θα επιδιώξω να πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή αναδιανομή και μεγαλύτερες συντάξεις». 
-12 Ιανουαρίου 2016, Όλγα Γεροβασίλη, Real FM (για αγροτικές κινητοποιήσεις):  «Πρώτον εγώ δεν βλέπω μεγάλες αντιδράσεις».
-10 Ιανουαρίου 2016, Γ. Δραγασάκης, «Αυγή της Κυριακής»:«Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον έχει αναδείξει ο λαός ή μια παλινορθωμένη και ρεβανσιστική Δεξιά;»
-10 Ιανουαρίου 2016, Ν. Βούτσης, Πρόεδρος Βουλής, στη Real News: «Ο λαός μας, μέσα στο 2015, απέδειξε ότι διαθέτει τη σοφία για να χρεώνει και να πιστώνει, επί της ουσίας κι όχι στη βάση των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων της εγχώριας διαπλοκής, τις ευθύνες στους κομματικούς φορείς. Επίσης η πλειοψηφία του λαού επέδειξε θαυμαστά δείγματα αλληλεγγύης και συνειδητής υπομονής μπροστά σε μείζονα θέματα όπως η έκρηξη του προσφυγικού και η επιβολή των capital controls».     
-7 Ιανουαρίου 2016, Όλγα Γεροβασίλη, Παραπολιτικά FM: «Όλα αυτά είναι σενάρια. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα. Η κυβέρνηση προέρχεται από μία πολύ πρόσφατη λαϊκή εντολή και είναι μία ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως, ισχυρή. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Στις εκλογές πρόσφατα, ο ελληνικός λαός αποφάσισε ποιος θέλει να διαχειριστεί τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, προκειμένου να βγούμε από τον μνημονιακό κύκλο».
-4 Ιανουαρίου 2016, Ν. Παππάς, «Στο Κόκκινο»: «Η Αριστερά δεν ήρθε για να ξεγελάσει κανέναν. Η Αριστερά ζήτησε την εντολή για τη διαπραγμάτευση και όταν η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί επί της διαπραγμάτευσης. Δεν κρύφτηκε, δεν συναίνεσε ερήμην της λαϊκής εντολής. Βάλαμε τους εαυτούς μας και την τελική μορφή της συμφωνίας στην κρίση του ελληνικού λαού»/«Η κυβέρνηση ανετράπη, ο λαός ερωτήθη ενδιάμεσα με δημοψήφισμα για το αν αποδέχεται τις προτάσεις των θεσμών και εφόσον ολοκληρώθηκε η συμφωνία ο λαός ερωτήθηκε ξανά για να επικυρώσει τη συμφωνία και για το ποια κυβέρνηση θέλει αυτή την συμφωνία να φέρει σε πέρας»/«Υπάρχουν πολύ σοβαρά και ανοιχτά διλήμματα για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς το μέλλον και έχουν απαντηθεί από τον ελληνικό λαό και πάνω σ’ αυτή την πορεία πορεύεται η παρούσα κυβέρνηση». 
-2 Ιανουαρίου 2016, Π. Σκουρλέτης, «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Δεν φοβάμαι διαφοροποίηση στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας στα επόμενα νομοσχέδια. Αν ποτέ υπάρξουν προβλήματα στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά θα είναι αντανάκλαση από τη σχέση του με την ίδια την κοινωνία και αυτό που διαπιστώνει κάποιος σήμερα είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας παρακολουθεί τις κινήσεις της κυβέρνησης είτε με ανοχή είτε με συμπάθεια, αλλά σε κάθε περίπτωση της δίνει το περιθώριο να πορευτεί  ευελπιστώντας πως τα βήματα που ακολουθεί τελικά θα οδηγήσουν  εκτός της μέγγενης των πολιτικών της ακραίας λιτότητας» / Το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι η συναίνεση της κοινωνίας, από αυτήν  έχει ανάγκη η κυβέρνηση, σε αυτό το πεδίο θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
-2 Ιανουαρίου 2016, Π. Καμμένος, Μέγκα Σαββατοκύριακο: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ αντέχω. Αντέχω και μετά τον πόλεμο τον οποίον δεχθήκαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Επιβιώσαμε όπως είδατε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, σε τρεις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, ενώ μας είχαν όλοι καταδικασμένους. Πέρυσι τέτοια εποχή, πριν από τις εκλογές, όλοι υπολόγιζαν ότι θα είμαστε έξω από την Βουλή και όχι απλώς είμαστε μέσα στη Βουλή, αλλά επιβεβαιωθήκαμε από τον ελληνικό λαό και δεύτερη και τρίτη φορά» / «Οι βουλευτές που εξελέγησαν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ γνώριζαν την απόφαση την οποία πήραμε το καλοκαίρι και με αυτή την απόφαση πήγαμε στον ελληνικό λαό, για πρώτη φορά, να ζητήσουμε την έγκριση ή την απόρριψη. Διότι, πράγματι, δεν ήταν οι θέσεις που πήραμε τον Ιανουάριο του 2015, ήταν άλλες. Πήραμε, λοιπόν, την έγκριση του ελληνικού λαού» / «Στις δημοκρατίες, ο λαός αποφασίζει. Ο λαός αποφάσισε λοιπόν και τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο ότι θέλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Έτσι βγαίνουν τα κουκιά. Κάποιοι άλλοι ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση. Εμείς, αυτή τη στιγμή, αισθανόμαστε δυνατοί. Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπορούμε, έχουμε τη δύναμη, με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και τους 153 βουλευτές, να είμαστε στην Κυβέρνηση χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν άλλον. Όμως, όποιος θέλει να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία, βεβαίως και είναι καλοδεχούμενος».
-2 Ιανουαρίου 2016, Ν. Φίλης, συνέντευξη στα «Νέα»: «Η λαϊκή εντολή αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα που διασφαλίζει την κυβερνητική συνοχή και αποτρέπει ευφάνταστα σενάρια άλλων κυβερνητικών συνεργασιών». 
-2 Ιανουαρίου 2016, Αλ. Τσίπρας, άρθρο στην «Αυγή»: «Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ο λαός μας απέδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται με το κεφάλι ψηλά. Έδωσε μια ιστορική μάχη για ζωή, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη».
-30 Δεκεμβρίου 2015, πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, την κατατρομοκράτηση του λαού από εγχώρια και ξένα συμφέροντα, αποδείχθηκε πως ο ο λαός δεν εκφοβίζεται, δεν σταματά να διεκδικεί, κι αντιλαμβάνεται ποιος στέκεται πράγματι στο πλευρό του. Το μεγαλειώδες αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος έδειξε ότι οι εκβιασμοί δεν πιάνουν πια, κι ότι ο κόσμος διαθέτει ανεξάντλητα αποθέματα αγωνιστικότητας. Η στήριξη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνεχίζει να είναι το ισχυρότερο όπλο σε μια μάχη που συνεχίζεται και σήμερα, και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκφραστές του».
-23 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο: «Εμείς ζητήσαμε το Γενάρη εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση, απορρίψαμε μαζί με το λαό τα τελεσίγραφα τον Ιούλη, φέραμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία που πετύχαμε, φέραμε στην κρίση του λαού και τον ίδιο μας τον εαυτό. Και ο λαός επικύρωσε και τη συμφωνία και επέλεξε εμάς για να την εφαρμόσουμε, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους και διευρύνοντας τα ρήγματα στην Ευρώπη».
-14 Δεκεμβρίου 2015, Π. Καμμένος, Στον Ενικό: «Ο λαός ενέκρινε τις επιλογές μας».
-12 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε σχέδιο, το σχέδιό μας έχει ταξικό πρόσημο και, στο βαθμό που θα έχουμε -και έχουμε- στο πλάι μας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν χρειαζόμαστε τίποτε περισσότερο. Διότι, μη γελιέστε. Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει».
-7 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ:  «Η ειδοποιός διαφορά που υπάρχει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι για πρώτη φορά αυτά τα 5 χρόνια είχαμε εκλογές αμέσως μετά από μια δύσκολη συμφωνία και εξελέγη η νέα βουλή με λίστα, όταν όλοι κυρίως οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω στο τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για το πώς θα τη διαχειριστούν».

elzoni.gr