Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Καήκαμε! Αλλά τον Ιούνιο του 2015


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Η αξιολόγηση έχει γίνει εσχάτως το «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης. Όπου σταθούν και όπου βρεθούν, ακόμη και από το μακρινό Ιράν, δεν κάνουν άλλο από το να στέλνουν το μήνυμα πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και πως αυτή είναι η μοναδική τους έγνοια.
Ο δε κ. Τσακαλώτος, ο ίδιος που κατήγγελλε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να κλείσει την αξιολόγηση και εξέδιδε ανακοινώσεις μετά τα Eurogroup, τώρα δεν κάνει άλλο από το να μιλά για την ανάγκη της αξιολόγησης.
Όπως είπε, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως είπε, «για μένα ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής».

Προσέθεσε μάλιστα πως «αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο, καήκαμε»!
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι καήκαμε – με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, του κ. Τσακαλώτου και του προκατόχου του κ. Βαρουφάκη – τον περασμένο Ιούνιο. 
Όταν περί άλλα ετύρβαζαν, κωλυσιεργούσαν επί μήνες, έφθασαν στις 30 Ιουνίου και άφησαν τη χώρα εκτός προστατευτικού πλαισίου του προγράμματος – με αποτέλεσμα τα capital controls και την ολοκλήρωση της καταστροφής. 
Ο χρόνος τελείωνε και αυτοί πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες, ταξίδευαν στην Αγία Πετρούπολη, γιόρταζαν το «άνοιγμα» της ΕΡΤ – θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας, στις 11 Ιουνίου του 2015, αμέσως μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες και ενώ όλα τα θέματα ήσαν ανοιχτά, πήγε κατευθείαν να «γιορτάσει» στον περίβολο της ΕΡΤ. 
Και μετά, πήρε ο κ. Τσίπρας τον κ. Λαφαζάνη και πήγαν (17-18 Ιουνίου 2015) στην Αγία Πετρούπολη να κουβεντιάζουν για τα BRICS και τα λοιπά.
Τότε, ο χρόνος δεν ήταν «μέρος της στρατηγικής»;
Και επιτέλους, τι πρεμούρα είναι αυτή τώρα του κ. Τσακαλώτου;
Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, δήλωνε τα ακόλουθα;
«Συγχρόνως, για τα αποθέματα, όπως το χρέος, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε καν για ισορροπία, όταν φτάνει στο 180% του ΑΕΠ ενώ όταν άρχισε η κρίση ήταν στο 120%. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή της στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με την Τρόικα.
Βεβαίως, είναι εδώ ο ΟΟΣΑ για να συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη. Θα συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τις δικές μας ιδέες».
Προχθές, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως όλες οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, κατάφεραν να απεμπλακούν, πλην της Ελλάδας. Σημειώνοντας ότι η πορεία της ανάκαμψης διακόπηκε πέρσι από την ελληνική κυβέρνηση! Και ότι επί έξι μήνες η Ελλάδα αγωνιζόταν εναντίον των μεταρρυθμίσεων!
Κατόπιν όλων αυτών, το βέβαιο είναι ότι καήκαμε τον Ιούνιο του 2015. Τώρα, απλώς μαζεύουμε την τέφρα!

elzoni.gr