Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη Γιάννη Πλακιωτάκη στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3



Συνέντευξη κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 στην εκπομπή
Ημερολόγιο με Παύλο Τσίμα

Δ: Δημοσιογράφος, Π: Πλακιωτάκης, ΝΔ: Νέα Δημοκρατία
Δ: Μια καλημέρα και καλή βδομάδα και καλό μήνα στον κύριο Γιάννη Πλακιωτάκη τον βουλευτή της ΝΔ ο οποίος ήταν ο πρόεδρος που έβγαλε τα κάστανα των εκλογών από την φωτιά. Καλημέρα κ. Πλακιωτάκη.
Π: Καλή σας μέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Δ: Εγώ σας ευχαριστώ. Δεν έχετε μιλήσει μετά, αναλάβατε μία επικίνδυνη αποστολή, πολλοί στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα καταφέρει η ΝΔ να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Τώρα που όλα τελειώσανε θα άξιζε να ακούσουμε από σας πόσο δύσκολο στ’ αλήθεια ήτανε.
Π: Κύριε Τσίμα και αγαπητοί ακροατές ανέλαβα μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου αλλά και της δύσκολης αποστολής.

Δ: Να θυμίσω ότι είχε μόλις ματαιωθεί λόγω τεχνικού προβλήματος η εκλογή, είχε παραιτηθεί ο κύριος Μεϊμαράκης, υπήρχε μια κακή σχέση μεταξύ των υποψηφίων.
Π: Ακριβώς, ανέλαβα με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου να προχωρήσω μια δύσκολη αποστολή, να φέρω εις πέρας τις εσωκομματικές εκλογές που να σας θυμίσω εκείνη την ώρα όλοι μας είχαν ξεγραμμένους. Ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να προχωρήσει σε διενέργεια εσωκομματικών εκλογών, πόσο μάλλον μπορεί να κυβερνήσει αυτό τον τόπο. Καταφέραμε όμως με συνεργασία, με ενότητα. Εγώ από την πρώτη στιγμή κινήθηκα στο πνεύμα της ενότητας, ζήτησα από τους υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους και να προχωρήσουμε, χωρίς να μπούμε σε καμιά είδους εσωστρέφεια στην εσωκομματική διενέργεια των εκλογών, συνεργάστηκα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή, τα στελέχη του κόμματος και  τελικά φέραμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή και απ ότι είδατε και σεις η ΝΔ μετά τις εκλογές βγήκε ακόμα πιο μεγάλη και ακόμα πιο δυνατή. Βεβαίως το στοίχημα τώρα είναι να διατυπώσει ένα σοβαρό, υπεύθυνο, αντιπολιτευτικό λόγο και να καταστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Βεβαίως, κύριε Τσίμα, πέρα από την διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών, ανταποκριθήκαμε και στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, και στη συζήτηση προϋπολογισμού και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πάντοτε βέβαια σε συνεργασία με τους συναδέλφους βουλευτές και ασκήσαμε μια αποτελεσματική αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας τα λάθη, τις παραλείψεις του κ. Τσίπρα.
Δ: Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε ότι τα πράγματα μπορεί και να μην πάνε καλά;
Π: Κοιτάξτε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, τα πράγματα ήταν, θέλω να σας πω, οριακά. Δηλαδή θυμάστε ότι υπήρχε ένας ανελέητος εσωτερικός πόλεμος, όλοι προσπαθούσαν να βρουν το εξιλαστήριο θύμα και τότε το βράδυ της Κυριακής εικοστής δευτέρας Νοεμβρίου, τότε πρότεινα να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία και βέβαια δικαιώθηκε αυτή η επιλογή και πήγαμε ομαλά στις εσωκομματικές εκλογές. Κοιτάξτε νομίζω ότι κινηθήκαμε πολύ συντεταγμένα, έτσι, προχωρήσαμε με διαφανή διαδικασία στην ανάδειξη μιας νέας εταιρείας, και τελικά έφερε εις πέρας τις εσωκομματικές εκλογές και όλα πήγαν, βεβαίως, κατ ευχήν  γιατί δουλέψαμε συντεταγμένα, οργανωμένα και με ενότητα. Δεν ήταν τίποτα τυχαίο κ. Τσίμα.
Δ: Φαντάζομαι ότι ένας από τους παράγοντες ήταν να επικρατήσει μια ηρεμία και μια συνεννόηση γιατί κάποια στιγμή και τα νεύρα τεντώθηκαν και οι σχέσεις χάλασαν.
Π: Κοιτάξτε γι αυτό ακριβώς ζήτησα και από την πρώτη στιγμή να χαμηλώσουν τους τόνους, διότι εδώ είχαμε μια εσωτερική διαδικασία. Βεβαίως ο κόσμος ψήφιζε για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, δεν ήταν απλά η ανάδειξη του νέου αρχηγού τους αξιωματικής αντιπολίτευσης, και βεβαίως οι υποψήφιοι τήρησαν αυτή τη δέσμευσή τους και πήγαμε ομαλά μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές.
Δ: Τέλος καλό όλα καλά. Τώρα τι γίνεται;
Π: Κοιτάξτε τώρα βρισκόμαστε μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του κ. Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας έρχεται αντιμέτωπος με τα λάθη, τις παραλείψεις του, έρχεται αντιμέτωπος με την λαϊκή οργή, και προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να αντιμετωπίσει την παρούσα δύσκολη κατάσταση. Προσχηματικά μας καλεί σε διάλογο, να σας θυμίσω ότι προσχηματικά μας είχε καλέσει και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Δ: Ναι. Είχε γίνει μια προ.., η αλήθεια είναι ότι τότε και μεις αναρωτιόμασταν τι νόημα έχει αυτή η συνάντηση γιατί δεν υπήρχε πρόταση στο τραπέζι.
Π: Στην αρχή ξέρετε μας ζητούσε συναίνεση για τα μείζων προβλήματα, ασφαλιστικό, συνταγματική αναθεώρηση, προσφυγικό. Στη συνέχεια μας είπε ότι ζητάει διάλογο χωρίς προαπαιτούμενο την συναίνεση, και όταν ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, κυρίως από την ΝΔ, τότε άρχισε να μας εξυβρίζει. Έτσι δεν πάμε σε κανενός είδους διάλογο, ούτε σε καμία συνεννόηση.
Δ: Ναι, το ζήσατε. Τώρα στην πραγματικότητα και στην συζήτηση που έγινε προχτές στην Βουλή, και γενικά από τότε, η κυβέρνηση ζητά από την αντιπολίτευση να την στηρίξει στην συζήτηση που έχει με τους δανειστές ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις. Και σας κατηγορεί από την άλλη πλευρά ότι αφού δεν της δίνεται αυτή την στήριξη είναι σαν να ευθυγραμμίζεστε ας πούμε, να ταυτίζεστε με τους δανειστές.
Π: Κύριε Τσίμα, η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά προσπαθεί να παραπλανήσει. Παρουσίασε ένα ασφαλιστικό, μη κοστολογημένο, χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη. Εδώ, με το υπάρχων ασφαλιστικό, υπάρχουν μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, πάνω από 1,8 δισεκατομμύριο, είναι ψηφισμένο αυτό. Και αυτό κυρίως λόγω του ελλείμματος που δημιούργησε η διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, μας παρουσιάζει ένα ασφαλιστικό με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που μαθηματικά οδηγούν σε μείωση των κυρίως συντάξεων. Τιμωρεί ουσιαστικά την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ξέρετε όσο περισσότερο παράγει κάποιος σ’ αυτή την χώρα, τόσο περισσότερο τιμωρείται, και αφορά κυρίως αυτό τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους αγρότες. Και τώρα τι κάνει; Πάμε για παράδειγμα τώρα στο θέμα των αγροτών. Εδώ ο κ. Τσίπρας συνεχίζει και να ψεύδεται και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Δ: Μισό λεπτό, να το πάρουμε από την αρχή. Εσείς θεωρείται ότι έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται εναντίον αυτών των ρυθμίσεων που τους αφορούν;
Π: Προφανώς, προφανώς. Όταν με τον τριπλασιασμό των εισφορών, τον διπλασιασμό της προκαταβολής ουσιαστικά από τα 10 ευρώ εισόδημα, δίνεις τα 7, ουσιαστικά τους κλείνεις. Το ίδιο γίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τώρα έρχεται ο κύριος Τσίπρας, με αφορμή βέβαια τα επεισόδια στις αγροτικές συγκεντρώσεις και στήνει μία καλοστημένη προβοκάτσια.
Δ: Δηλαδή;
Π: Αρχίζει να ψεύδεται και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Τα έμπιστα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίμα, που λιάζονται καθημερινά στην πλατεία των Εξαρχείων, οι γνωστοί σε όλους μας μπαχαλάκηδες, έχουν αναλάβει δράση για να απαξιώσουν στην συνείδηση του ελληνικού λαού τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Δ: Δηλαδή λέτε ότι αυτά τα επεισόδια που έγιναν, τα δύο που ξέρω το ένα κατά του Υπουργού Γεωργίας νομίζω και το άλλο κατά του Υπουργού Εσωτερικών, ήταν προβοκάτσιες, δεν ήταν αγρότες αυτοί που τα κάνανε;
Π: Κοιτάξτε, είναι η γνωστή τακτική του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και ξέρετε όλη αυτή η προσπάθεια και του κυρίου Τσίπρα και των συνιστωσών του για μια ακόμα φορά θα πέσει στο κενό. Δεν μπορούν, κ. Τσίμα, να διαχειριστούν την λαϊκή οργή. Προσπαθούν με επικοινωνιακούς λόγους αλλά και τεχνάσματα να διαχειριστούν την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δ: Βέβαια τώρα ξέρεται ότι στο βάθος υπάρχει το πραγματικό δίλλημα που αφορά εσάς, είναι ότι ας πούμε ότι η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, ότι δεν καταφέρνει ούτε να συνεννοηθεί με την κοινωνία που είναι αγανακτισμένη, ούτε με τις κοινωνικές τάξεις που εξεγείρονται, ούτε με τους δανειστές, αποτυγχάνει η αξιολόγηση, σε σας λογικά, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα έρθει η καυτή πατάτα, δεν ξέρω αν στην θέση σας εγώ θα ευχόμουν να αποτύχουν ή να πετύχουν για να μου έρθει εμένα αυτό που, όπως και να το κάνουμε, θα είναι δύσκολο.
Π: Κοιτάξτε, καταρχήν κ. Τσίμα η αξιολόγηση θα πρέπει να προχωρήσει για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και βεβαίως να προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας. Για όλα αυτά αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Τώρα, εάν ο ίδιο δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ας το ομολογήσει ο ίδιος και ας αποχωρήσει. Είναι απλά τα πράγματα, από κει και πέρα..
Δ: Και μετά τι; Εσείς τι λέτε; Μια άλλη κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή ή εκλογές;
Π: Καταρχήν θα πάμε σε επίπεδο διερευνητικών. Αν παραιτηθεί ο κύριος Τσίπρας θα πάμε σε επίπεδο διερευνητικών εντολών και αν δεν τελεσφορήσουν βεβαίως θα πάμε σε εκλογές. Όμως σε κάθε περίπτωση, επειδή πολύς λόγος γίνεται περί οικουμενικής κυβέρνησης και αν θα πρέπει να αποχωρήσουμε ή όχι, ξέρεται για να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση, απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, ομολογία αποτυχίας από πλευράς της κυβέρνησης και δεύτερον, ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για την αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων της χώρας. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις, κ. Τσίμα, δεν υπάρχουν. Με τα τεχνάσματα του κ. Τσίπρα..
Δ: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όντως δεν υπάρχουν ούτε η μία ούτε η άλλη. Αλλά μπορείτε να αποκλείσετε ότι μπορεί να υπάρξουν, να εμφανιστούν;
Π: Κοιτάξτε, αυτό εξαρτάται προφανώς από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Βάσει αυτών των δύο προαπαιτούμενων που σας είπα, εάν μπορούν να υλοποιηθούν, βεβαίως και μπορούμε να πάμε σε μία οικουμενική κυβέρνηση. Όμως.., όμως ξέρεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, αν βρεθεί η χώρα πραγματικά σε κίνδυνο, τότε βεβαίως τα πράγματα αλλάζουν. Και δε θα πρέπει να αποκλείσουμε κανενός είδους ενδεχόμενο συγκυβερνήσεως. Αν η χώρα πραγματικά βρεθεί σε κίνδυνο. Και βεβαίως τότε, η ΝΔ, οι βουλευτές της, όπως έπραξαν και το προηγούμενο καλοκαίρι, θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα συμπεριφερθούν με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αλλά όλα αυτά όπως ξέρετε είναι σενάρια.
Δ: Σενάρια ναι, αλλά το δυστύχημα είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τα συζητάμε. Ξέροντας ότι είναι σενάρια, διότι ακριβώς αισθανόμαστε ότι η χώρα δεν έχει βγει από τον κύκλο του κινδύνου.
Π:  Από την άλλη κ. Τσίμα, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι και ο Πρόεδρος την ΝΔ, στα μείζων προβλήματα της χώρας, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό, έχει ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και βεβαίως η ΝΔ θα ακολουθήσει μια διαφορετική είδους αντιπολίτευση, δηλαδή δεν θα περιοριστεί απλά στο ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά θα διατυπώνει και συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Άσχετα αν ενοχλούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και βέβαια πρέπει  να προετοιμαζόμαστε, κ. Τσίμα, ως αξιωματική αντιπολίτευση με σοβαρό, επιστημονικό, τεκμηριωμένο λόγο για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα.
Δ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πλακιωτάκη.
Π: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
Δ: Να είστε καλά. Καλημέρα.