Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Μαρία Σπυράκη προς Ζ.Κ. Γιούνκερ: Κυρώσεις στα κράτη - μέλη που δεν τηρούν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

http://www.mariaspyraki.gr/wp-content/uploads/unnamed-11-1024x683-960x540.jpg
Μηχανισμό κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους να φιλοξενήσουν το συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που έχουν δεσμευθεί , ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κυρία Μαρία Σπυράκη.

Παράλληλα, ζήτησε εντατική επιτήρηση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. ώστε να ελεγχθεί το κύμα των μεταναστευτικών ροών και να προχωρήσει η επαναπροώθηση.
Στην παρέμβασή της η Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ιδιαίτερα ότι «η ανισορροπία στην συνεισφορά των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ένωσης».


«Δεν μπορεί οι μικροί και οι αδύναμοι να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ. Καθώς η Τουρκία πρόκειται να λάβει από την Ε.Ε. επιπλέον επιχορήγηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να κρατήσει στο έδαφός της τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η ευρωβουλευτής έθεσε το θέμα της συνέχισης των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα αλλά και την ελλιπέστατη εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, πρόεδρε Γιούνκερ, δυο είναι οι όροι κλειδιά για την αντιμετώπιση της πιο επείγουσας κρίσης από τις κρίσεις που βιώνουμε. Η κρίση του μεταναστευτικού χρειάζεται εφαρμογή των δεσμεύσεων των κρατών-μελών και χρειάζεται επίβλεψη των συμφωνιών για την εφαρμογή τους με τις τρίτες χώρες. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, θα τολμούσα να πω ότι είναι η ώρα να σκεφτείτε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έναν μηχανισμό κυρώσεων για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης στα κράτη-μέλη. Πιστεύω βαθιά ότι η ανισορροπία της συνεισφοράς στη μεταναστευτική κρίση είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ένωσης. Δεν μπορούν οι μικροί, οι αδύναμοι αυτοί που μαστίζονται από την κρίση, να σηκώνουν δυσανάλογα βάρη με τους ισχυρούς. Σε ότι αφορά στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τις τρίτες χώρες είναι ανάγκη η Τουρκία να κάνει πολύ περισσότερα βήματα. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 30.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι ελάχιστοι ήταν πρόσφυγες. Κυρίως δεν επαναπροωθούνται και οι παράτυποι μετανάστες». 

Δείτε την παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/FzRto8qfn6A