Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εκλογές Νέας Δημοκρατίας: Νικητής ο… κ. Τσίπρας!

Γράφει ο
Γιάννης Κουλούρης
Οι αναγνώστες ασφαλώς θα παραξενευτούν με τον τίτλο του άρθρου αυτού. Πιστεύω όμως ότι, εάν το διαβάσουν, στο τέλος πιθανώς να συμφωνήσουν, σίγουρα όμως θα προβληματιστούν.

Σε πρόσφατα άρθρα μου στην εφημερίδα αυτή  είχα διατυπώσει την άποψη ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας δεν έπρεπε να γίνουν την περίοδο αυτή, και ότι πρωταρχικός σκοπός της πρέπει να ήταν η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  διακυβέρνησης της χώρας σε απάντηση του ανύπαρκτου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε τελευταίο μάλιστα άρθρο μου, και εφόσον έγιναν οι εκλογές με τα αποτελέσματα που είχαν στον πρώτο γύρο. είχα εκφράσει την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει ο δεύτερος γύρος και ότι ο δεύτερος επιτυχών κ. Μητσοτάκης έπρεπε να παραιτηθεί για το καλό της παράταξης και του ίδιου. Είχα μάλιστα τονίσει ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα για να ακολουθήσουν τις προτροπές των δύο άλλων υποψηφίων οι οποίοι, εμφανώς ή αφανώς, είχαν ταχθεί με το μέρος του, και είχα προβλέψει ότι στο δεύτερο γύρο η διαφορά του από τον πρώτο θα αυξανόταν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών με διέψευσε παταγωδώς, οπότε τίθεται το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι είναι όντως πρόβατα, ή εάν κάτι άλλο συμβαίνει.

Προσωπικά εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι  είναι πρόβατα, πολλοί όμως από αυτούς είναι κάτι χειρότερο, είναι ευάλωτοι στην επικοινωνιακή προπαγάνδα και δεν μπαίνουν στον κόπο, ή δεν έχουν την ικανότητα, να προβληματιστούν για το  τι κρύβεται πίσω από αυτήν.

Έτσι το τελευταίο διάστημα πριν την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως και ανεπισήμως, είχε διακηρύξει την προτίμησή του να εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας  ο κ.  Μεϊμαράκης.  Ο προφανής λόγος γι’ αυτό, το μήνυμα δηλαδή που υποτίθεται ότι ήθελε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ (στην ουσία το δόλωμα για τους ψηφοφόρους), ήταν ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα ήταν πιο εύκολα συνεργάσιμος με αυτόν και σε κάθε περίπτωση πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μητσοτάκη, για τους προφανείς λόγους που θα αναφέρω στη συνέχεια, και με την ενέργειά του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να παρασύρει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν από αντίδραση τον κ. Μητσοτάκη.
Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, πολλοί από τους ψηφοφόρους, «τσίμπησαν» το δόλωμα, και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας βγήκαν στην ουσία νικητές από τις εκλογές.

Όσο για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει για αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη είναι πολλοί και προφανείς. Θα αναφέρω για οικονομία μόνο μερικούς:
Πρώτο και κυριότερο ο κ. Μητσοτάκης ήταν βουλευτής και μέλος της τελευταίας κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολο να «φορτώσει» όλα τα κακά που μας έχουν βρει, λόγω των σοβαρών λαθών που έκανε η κυβέρνηση αυτή, τα οποία έχω αναφέρει διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα μου. Επομένως κάθε φορά που αυτός θα «κατακεραυνώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ για τα τραγικά λάθη που έκανε, και κάνει, θα του αντιτείνει τα δικά του. Αυτό δεν μπορούσε να το κάνει με τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν υπήρξε μέλος κάποιας  κυβέρνησης μετά το μνημόνιο.

Δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης είναι κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού που είναι αντιπαθής στα πλατειά λαϊκά στρώματα στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ..

Τρίτο ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να του είναι μεγάλο εμπόδιο στην εφαρμογή των αριστερίστικων και αντεθνικών ιδεοληψιών του, όπως π.χ. στο σύμφωνο συμβίωσης που υπερψήφισε, και στο μεταναστευτικό, όπου δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός, και ενδεχομένως στο σκοπιανό και στο κυπριακό..

Τέταρτο ο κ. Μητσοτάκης είναι ευνοούμενος των ξένων, κάτι που θα διευκολύνει ενδεχομένως τον κ. Τσίπρα στις επαφές του με αυτούς, αφού θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντιδράσει στις «μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνουν..
Δεν αναφέρω άλλους λόγους, και ούτε θα κάνω αναλύσεις, γιατί κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλοι σχεδόν οι σχολιαστές ασχολούνται με αυτό, και έχουν καλύψει το θέμα από όλες τις πλευρές.

Δεν θα τελειώσω όμως το άρθρο εάν δεν κάνω ορισμένες προτάσεις για το τι πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για το καλό της παράταξής του και της χώρας, εφόσον εξελέγη πρόεδρός της.

Κατ’ αρχήν πρέπει να αφήσει κατά μέρος για αργότερα τα συνέδρια και τις αναδιαρθρώσεις στο κόμμα του και να ασχοληθεί με την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος διακυβέρνησης, το οποίο δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να προβλέπει τα αντίθετα από όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ασφαλιστικό π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αφού το προτεινόμενο σύστημα βασίζεται στη δικαιοσύνη και στην άρση των προνομίων και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν γίνει, σε αντίθεση με τις παράνομες, ανήθικες και αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για το θέμα αυτό έχω γράψει ιδιαίτερο άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα αυτή, και το έχω αποστείλει σε όλους τους βουλευτές και τους υπουργούς της Κυβέρνησης. Δεν ισχυρίζομαι ότι το άρθρο μου αυτό επηρέασε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όμως το γεγονός είναι ότι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό, και εάν μάλιστα γίνουν και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που προτείνω, πιστεύω ότι θα γίνει ρεαλιστικότερες και δικαιότερες. Επομένως στο θέμα του ασφαλιστικού η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι κάθετα αντίθετη, αλλά να τηρήσει εποικοδομητική στάση, η οποία θα εκτιμηθεί από τον κόσμο, ο οποίος δεν θέλει αντιπολιτευτικές κορώνες και υποσχέσεις αλλά προτάσεις δίκαιων και αποτελεσματικών λύσεων.

Ένα άλλο πεδίο είναι το φορολογικό στο οποίο δεν πρέπει να πάρει το μέρος των ευνοημένων μέχρι σήμερα τάξεων και ιδίως των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά να μελετήσει και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν όλα τα φορολογικά βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Ένα άλλο πεδίο είναι η μελέτη για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου ο οποίος είναι άδικος και παράλογος, καθώς και η άμεση τροποποίηση του συντάγματος και η κατάργηση του νόμου για την ασυλία των υπουργών.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα έχω προσωπικά μελετήσει και εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο μάλιστα έχω εκδώσει σε βιβλίο, το οποίο έχω αποστείλει στους αρχηγούς των κομμάτων και θα αποστείλω και στον κ. Μητσοτάκη, ως το νέο αρχηγό του κόμματος.

Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να εκτιμήσει σωστά τους λόγους για τους οποίους εξελέγη και να πράξει αναλόγως ώστε να δικαιώσει αυτούς που τον ψήφισαν και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να φανεί χρήσιμος στη χώρα. Μόνο έτσι θα μετατρέψει τη νίκη του κ. Τσίπρα σε δική του νίκη.

elzoni.gr