Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Επισυνάπτεται κείμενο με τα κυριότερα σημεία της Απάντησης του Υπουργού Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, σε ερώτηση που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, και οι βουλευτές Γ. Ψυχογιός και Γ. Τσόγκας



Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε σε Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Κορινθίας, κ. Γιώργος Ψυχογιός και κ. Γιώργος Τσόγκας, για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Στην Απάντησή του ο Υπουργός παρέθεσε πολύ σημαντικά στοιχεία για το έργο των δύο βασικών ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου Εργασίας, του ΣΕΠΕ και του ΕΥΠΕΑ. Τον τελευταίο χρόνο οι έλεγχοι που εκπονούν οι δύο αυτοί φορείς έχουν ενισχυθεί και συστηματοποιηθεί με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ενδεικτικά της πολύ σημαντικής δουλειάς των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου είναι τα εντυπωσιακά πτωτικά ποσοστά που έχουν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες: Στους κλάδους εργασίας με υψηλή παραβατικότητα η αδήλωτη εργασία τον Απρίλιο του 2015 ανερχόταν στο 23,05%, το Μάιο στο 15,25%, τον Ιούνιο στο 13,68%, ενώ τον Ιούλιο μόλις στο 11,7%.
Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία του Υπουργείου, από 01.01.2015 έως 31.10.2015, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11.732 εργατικές διαφορές, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 5.541 και καταβλήθηκαν στους εργαζομένους οφειλόμενες αποδοχές, συνολικού ποσού 10.848.207 ευρώ. Ακόμα από 01.01.2015 έως 31.08.2015 πραγματοποιήθηκαν 20.334 έλεγχοι για παραβάσεις των χρονικών ορίων εργασίας με επιβολή 870 προστίμων και υποβολή 13 μηνύσεων.
Παράλληλα με τους ελέγχους από τους μηχανισμούς του Υπουργείου, σημαντικός είναι και ο ρόλος της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Τέλος, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι έχει ήδη αποστείλει αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, ώστε να ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.
Γνωρίζουμε ότι μένουν πολλά να γίνουν και στην Κορινθία και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες για την αναβάθμιση του παραγόμενου έργου.
25.01.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας