Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

"Ναυάγιο" στη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους αγρότες - Χιλιάδες τρακτέρ γεμίζουν τη χώρα - Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί

`Ναυάγιο` στη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους αγρότες - Χιλιάδες τρακτέρ γεμίζουν τη χώρα - Ποιοί δρόμοι είναι κλειστοί
Χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων-Αλιέων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις της επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους αγρότες και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου.

«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.
Νωρίτερα, εισερχόμενος στο υπουργείο, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην ισονομία και τη δικαιοσύνη, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, όπου είναι απαραίτητο, και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο υπουργός Εργασίας θα λάβει μέρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε διατάξεις που αφορούν τους αγρότες.
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες και στήνουν παντού μπλόκα
Για ένταση των κινητοποιήσεών τους από αύριο κάνουν λόγο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ενώ το "μενού" σήμερα περιλαμβάνει συμβολικούς αποκλεισμούς και πορείες διαμαρτυρίας, στις οποίες συμμετείχαν και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.
Κόμβος Νίκαιας: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο Νίκαιας -η οποία διήρκεσε ώρες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο- με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των τρακτέρ έχει ξεπεράσει τα 1500.
Αριθμός, που καθιστά το μπλόκο της Νίκαιας ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί. Μάλιστα, όπως σχολιάζανε αγροτοσυνδικαλιστές των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που διοργάνωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την κινητοποίηση των αγροτών, η τόση μεγάλη προσέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας καταδεικνύει την «λαϊκή εξέγερση της μικρομεσαίας αγροτιάς». Τα τρακτέρ, προερχόμενα κυρίως από την Καρδίτσα και την Λάρισα, αλλά και από τα Τρίκαλα, έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος και οι αγρότες του μπλόκου οργανώνονται για τις παραπέρα κινήσεις τους.
Τελωνείο Προμαχώνα: Στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αποφασίστηκε δίωρο κλείσιμο από το μεσημέρι και μετά... θα κρίνουν οι αγρότες.
Εγνατία - Κόμβος Κερδυλλίων: Είναι υπό κατάληψη με πάνω από 700 τρακτέρ να έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και υπάρχει σκέψη "να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτήριων οδών από αύριο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής.
Διασταύρωση στα Κοκκινόγεια: Δίωρο αποκλεισμό της διασταύρωσης που οδηγεί προς το τελωνείο της Εξοχής, ξεκίνησαν στις 2.00 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, το οποίο αριθμεί περί τα 500 τρακτέρ και ενισχύεται διαρκώς, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ανωτέρω Συντονιστικής Επιτροπής Χρήστος Γκόντιας.
Κιλκίς: Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής, επισήμανε "στις 8.00 το βράδυ θα έχουμε γενική συνέλευση στο μπλόκο που έχει στηθεί στην είσοδο του Κιλκίς, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι αύριο".
Πέλλα: Έχουν στηθεί δύο μπλόκα στον κόμβο του Μελισσίου και στην Παραλίμνη, επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης και, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, "σήμερα δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο δρόμων, αυτό που επιχειρείται είναι τα δύο μπλόκα της Πέλλας να γίνουν ένα".
Χαλκηδόνα: Σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.00 θα προχωρήσει το μπλόκο που έχει στηθεί εκεί ενώ όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χαλκηδόνας Θόδωρος Νέλας "από αύριο εντείνουμε την πίεση και θα κλείνουμε για τρίωρα τουλάχιστον, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε επ' αόριστον αποκλεισμό".
Διόδια Μαλγάρων: Δίωρο κλείσιμο έκανε το μπλόκο των 600 τρακτέρ ενώ όπως υπογράμμισε σε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Καμανάς "αποκλεισμό μιας ώρας θα έχουμε και στις 19.00".
Κόμβος Νισελίου: Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι οποίοι τουλάχιστον για σήμερα δεν προβλέπεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς, όπως εξήγησε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Παναγιώτης Μεσαλάς.
Μπλόκο Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας: Στήνεται στην Εγνατία Οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 350 τρακτέρ. Την Παρασκευή θα γίνει "κατάληψη του οδοστρώματος" όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Στο μπλόκο της Κουλούρας συγκεντρώνονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Βελβεντό Κοζάνης, Καστοριά, Νάουσα, Γρεβενά και από την Πιερία και την Πέλλα.
Θέλουν μπλόκα και στη Χαλκιδική
Περισσότερα από 30 τρακτέρ, έχουν "κατασκηνώσει" έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, όπου κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στον νομό Χαλκιδικής συνεδριάζουν απόψε στις 19.00, με στόχο να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά θα στήσουν μπλόκα και πού ακριβώς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Νότιας Χαλκιδικής, Χρήστος Γκούτζιος επισήμανε ότι «είχε ληφθεί απόφαση να κατέβουμε στις 26 Ιανουαρίου 2016 και να κορυφώσουμε τις κινήσεις μας δύο ημέρες αργότερα, οπότε και εγκαινιάζεται η Agrotica, ωστόσο δυναμώνουν οι φωνές αυτών που ζητούν να βγούμε στους δρόμους άμεσα».
Σημειώνεται, ότι το μπλόκο του αεροδρομίου "Μακεδονία", στο οποίο συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Χαλκιδική, είχαν αποφασίσει να βγούνε με τα τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στα "πράσινα φανάρια" (στους σηματοδότες δηλ. πριν το αεροδρόμιο) και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Λευκό Πύργο και στη συνέχεια να δώσουν δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο που οργανώνεται για την ημέρα έναρξης της Agrotica.
 newsit.gt