Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ



http://nd.gr/sites/default/files/styles/grid_4_fixed_height/public/field/image/11053859_10153094555066275_6466468473389761914_o.jpg?itok=89b7IpaC 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι διπλή πρόκληση. Είναι πρόκληση και στη διαδικασία, είναι πρόκληση και στην ουσία.
Πριν από ένα χρόνο, ως προς τη διαδικασία, στα τέλη, δηλαδή, του 2014, μιλώντας για την τότε κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έλεγε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει, να συγκαλύψει, να αποκρύψει και να τα περάσει ως κατεπείγοντα τα νομοσχέδια από τη Βουλή». Και θυμίζω ότι ήταν πολύ λιγότερα στο διάστημα της διετίας από όσα φέρατε εσείς στους μήνες που κυβερνάτε.

Λίγο αργότερα, στις αρχές του χρόνου, ο κ. Τσίπρας πρόσθετε: «Η επόμενη Βουλή θα τηρεί τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας και δεν θα φέρνει νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Σήμερα, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και η κυβέρνησή τους, δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά μόνο αυτά που απέκλειαν. Επιλέγουν, δηλαδή, συνεχώς τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επιλέγουν να μην υπάρχει χρόνος για ουσιαστική συζήτηση. Να μην υπάρχει χρόνος για ακρόαση φορέων. Να μη μάθει η κοινωνία τι ακριβώς πάνε να κάνουν. Όπως περάσατε τη συμφωνία 14 Αυγούστου -και αυτό θα το έχει γράψει η Ιστορία με τα μελανότερα σημάδια για τη δική σας πορεία- έτσι και τώρα φέρατε ένα νομοσχέδιο, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, από ό,τι πληροφορούμε 3:00 περίπου. Και ύστερα έμπλεξαν στη μετάφραση! Προσπάθησαν να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν και τώρα προσπαθούν να ωραιοποιήσουν ακόμη και τα πιο επώδυνα μέτρα.
Και τι καταφέρνουν τελικά; Αποδεικνύουν πως η μόνη συνέπειά τους είναι η ασυνέπεια. Αποδεικνύουν πως ήταν απάτη όσα έλεγαν προεκλογικά. Αποδεικνύουν, τελικά, ότι η κοινωνική ευαισθησία, η κοινωνική πολιτική είναι μύθος για τη νεοφιλελεύθερη, ανάλγητη κυβέρνηση του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, είστε ή δεν είστε εσείς, κύριοι της συγκυβέρνησης, που λέγατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»; Είναι ή δεν είναι ο κ. Τσίπρας που, μόλις πριν δύο μήνες, (στην έκθεση της Θεσσαλονίκης), δεσμευόταν ότι «δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας»; Είναι ή δεν είναι ο κ. Τσίπρας που υποσχόταν «τα κόκκινα δάνεια να μην πάνε στα κοράκια -όπως έλεγε- που θα ξεκινήσουν πλειστηριασμούς»;
Σήμερα, μ’ αυτό το νομοσχέδιο, αποδεικνύεται πως όλα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας τότε, όλα όσα έλεγε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ήταν ένα ψέμα για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών. Και, δυστυχώς, τέτοιο έδαφος καλλιεργήσατε. Γι’ αυτό και οι συνάδελφοι έχουν πρόβλημα συνείδησης σήμερα. Αλήθεια, είμαι περίεργος να δω πως θα κοιμηθούν οι συνάδελφοι το βράδυ, που εσείς θα έχετε ξεκινήσει τον πρώτο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, σε μια οικογένεια που δεν θα έχει να πληρώσει. Και γι’ αυτό ακριβώς οι συνάδελφοι έχουν μεγάλο πρόβλημα. Όπως είχαμε και εμείς. Κρατήσαμε, όμως, και κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν έγινε τα χρόνια της κρίσης.
Με το νόμο αυτό δείχνετε ότι τελειώνει η προστασία που υπήρχε μέχρι σήμερα. Και επειδή οι αρμόδιοι υπουργοί λένε πως προστατεύονται πολλοί δανειολήπτες και επειδή δίνουν διάφορα ποσοστά για να προκαλούν σύγχυση, σας δίνω δύο παραδείγματα, ενώ αρκετά έδωσε ήδη και ο εισηγητής μας:
            Πρώτον: Σήμερα, προστατεύεται κάθε άγαμος συμπολίτης μας, που έχει εισόδημα έως 35 χιλ. ευρώ και σπίτι με αντικειμενική αξία έως 300 χιλ. ευρώ. Αν ο νόμος ψηφιστεί, θα προστατεύονται μόνο εκείνοι που παίρνουν κάτω από 8.180 ευρώ το χρόνο και έχουν σπίτι με αντικειμενική αξία κάτω από 120 χιλ. ευρώ. Όποιος άγαμος παίρνει πάνω από 683 ευρώ το μήνα, από αύριο, σύμφωνα με αυτό το νόμο, το σπίτι του δεν προστατεύεται.
Δεύτερον: Σήμερα, προστατεύεται κάθε τετραμελής οικογένεια, που έχει εισόδημα 35 χιλ. ευρώ, καθαρά και σπίτι αντικειμενικής αξίας έως 450 χιλ. ευρώ. Αν ο νόμος ψηφιστεί, θα προστατεύονται μόνο όσες από τις οικογένειες αυτές έχουν εισόδημα κάτω από 20.600 ευρώ και σπίτι με αξία κάτω από 200 χιλ. ευρώ.  Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα (οικογενειακό, όχι ατομικό) πάνω από 1.720 ευρώ το μήνα, χάνει το σπίτι της!
Συμπέρασμα; Σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγαν τόσο καιρό ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, η αλήθεια είναι ότι με το νόμο αυτό, ανοίγουν την κερκόπορτα για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Γίνεται εφιάλτης για τα νοικοκυριά. Ξεσπιτώνουν συμπολίτες μας, με εισοδήματα που μόλις ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ το χρόνο! Χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν, για πρώτη φορά, να χάσουν τα σπίτια τους. Με το πλαίσιο που φέρνουν σήμερα, καταργούν, για πρώτη φορά από το 2008, κάθε εξωδικαστική προστασία πρώτης κατοικίας. Καταργούν, όμως, ακόμη και τη δικαστική προστασία, μετά το τέλος του 2018.
Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αποδεικνύουν ανικανότητα, ανευθυνότητα, ανεπάρκεια. Προσπαθούν να μας εξισώσουν όλους προς τα κάτω. Και αυτή είναι η δήθεν «κοινωνική ευαισθησία του νεοφιλελεύθερου ΣΥΡΙΖΑ»!! Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισαν όλους τους νόμους που είχαμε θεσπίσει και προστάτευαν πραγματικά την πρώτη κατοικία.  Ως αντιπολίτευση, υποσχόταν «σεισάχθεια». Καλούσε τους δανειολήπτες (άλλοτε άμεσα και έμμεσα) να μην πληρώσουν τις δόσεις τους. Ως κυβέρνηση, έδιωξε  καταθέσεις, έκλεισε τράπεζες, επέβαλε capital controls, κατάστρεψε την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Σήμερα, από το ‘’όχι σε όλα’’, που ήταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, κατέληξε στο ‘’ναι σε όλα’’. Φέρνει τώρα και πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Κάνει αυτό που εμείς ποτέ στα χρόνια της κρίσης δεν αφήσαμε να γίνει. Γιατί αυτός είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η νεοφιλελεύθερη Αριστερά που πετσόκοψε συντάξεις και πάει να τις κάνει φιλοδώρημα. Είναι η νεοφιλελεύθερη Αριστερά που αύξησε παντού το ΦΠΑ, πλήττοντας δυσανάλογα τα φτωχά και μεσαία στρώματα! Είναι η νεοφιλελεύθερη Αριστερά που μείωσε στο μισό το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης και μείωσε και την κοινωνική ομάδα η οποία το δικαιούται. Είναι όμως η νεοφιλελεύθερη Αριστερά, αλλά και ανάλγητη αυτή τη φορά, που βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί πρώτη κατοικία! Έχουμε, δηλαδή, δεύτερη φορά Αριστερά, αλλά πρώτη φορά βγαίνει το σπίτι στο σφυρί. Και όμως! Έχει το θράσος η κυβέρνηση να περηφανεύεται κιόλας. Ψεύδεται, προκαλεί και περηφανεύεται!
Στο ίδιο νομοσχέδιο βλέπουμε να συνεχίζεται το «ράβε ξήλωνε»! Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ακυρώνει εκείνα που ψήφισε η πρώτη. Είναι, φαίνεται, αυτό που μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι «τώρα εμείς θα κυβερνήσουμε αυτή τη δεύτερη φορά». Και ήρθε να ακυρώσει και τα νομοσχέδια των 100 δόσεων, που ψήφισε μόλις πριν. Άλλαξε τις 100 δόσεις πριν από ένα μήνα. Τις ξαναλλάζει τώρα. Τις κάνει ακόμη πιο σκληρές. Είναι η τρίτη τροποποίηση. Και κάθε τροποποίηση, φέρνει τους φορολογούμενους σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Τους πετά έξω από τη ρύθμιση, με την πρώτη αφορμή. Επιτέλους, όμως! Πόσες φορές θα τα αλλάξετε όλα αυτά; Τι την περάσατε τη Βουλή; Τελικά είναι πλυντήριο να ξεπλένει τις ιδεοληψίες σας, η Βουλή;
Και έπειτα: Γιατί τέτοιο αλαλούμ; Γιατί τέτοια ανικανότητα; Τι δεν καταλαβαίνετε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πέρα από τους «αριστερούς πλειστηριασμούς», έχουμε τώρα και τους «αριστερούς φόρους». Γιατί κάθε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση έχει και νέους φόρους. Από τις εκλογές έως σήμερα, δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να βάζει νέους φόρους και να αυξάνει τους παλιούς. Τώρα βάζει, τώρα, νέο φόρο στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια. Ενώ θα μπορούσε να βάλει χέρι στον παράνομο τζόγο. Γιατί δε βάζει τάξη στο τζόγο του διαδικτύου; Γιατί δε φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ώστε κι εμείς να το ψηφίσουμε και όλοι να τους βοηθήσουμε;
Είναι, όμως, ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι χτυπά την ελληνική παραγωγή. Με το προηγούμενο νομοσχέδιο απειλούσε την ελληνική μπύρα. Με αυτό το νομοσχέδιο επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί. Χτυπά τον ιδιωτικό τομέα και τη μικρή ελληνική παραγωγή. Χτυπά αλύπητα όσους παράγουν ο,τιδήποτε. Μόλις αυτή η κυβέρνηση ακούσει ότι κάποιος παράγει κι ότι υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, την πιάνει αλλεργία. Δεν αντέχει. Πρέπει να τα διαλύσει όλα. Όχι μόνο δε φέρνετε επενδύσεις, αλλά με τα μέτρα που παίρνετε, θα γονατίσετε κι αυτούς που στα χρόνια της κρίσης κρατήθηκαν όρθιοι.
Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πλήττετε 200.000 αμπελουργούς και 20.000 εργαζόμενους σε αυτό το συγκεκριμένο κλάδο. Βάζετε φόρο που δεν έχει σχεδόν καμία άλλη οινοπαραγωγική χώρα. Βάζετε 30 λεπτά φόρο στο εισαγόμενο κρασί των 100 ευρώ και 30 λεπτά στο χύμα, το ελληνικό κρασί των 2 ευρώ.  Φόρος 0,3% στο εισαγόμενο, και 15% στο ελληνικό! Και σας ρωτάω: Είναι δίκαιο αυτό; Κατά τη γνώμη σας, υπηρετείτε τα ελληνικά συμφέροντα; Έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε ποια συμφέροντα τελικά εξυπηρετείτε; Ποιους τελικά ευνοείτε; Διότι αυτό πλήττει την ανταγωνιστικότητά μας. Σκοτώνει την ελληνική παραγωγή! Διώχνει δουλειές. Και υπονομεύει την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε τώρα και νέο χαράτσι, το «χαράτσι Τσίπρα» για τα τέλη κυκλοφορίας. Ένα χαράτσι που δεν υπήρχε καν στο 3ο μνημόνιο. Γιατί πολλά από αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ξέρατε. Ήταν άλλα ουρές, ήταν συζητήσιμα, αλλά λίγο- πολύ τα γνωρίζατε. Είναι ένα χαράτσι που πλήττει χιλιάδες οικογένειες και εξανεμίζει κάθε εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Η κυβέρνηση παίρνει, επίσης, αποφάσεις με αυτό το νομοσχέδιο, που στρέφονται και εναντίον της δημόσιας υγείας. Πήρε αποφάσεις που πλήττουν το φθηνό ελληνικό φάρμακο και βάζουν στη θέση του ακριβότερα, εισαγόμενα όμως, φάρμακα. Επιπλέον: Αντί να ελέγξει τις δαπάνες στα νοσοκομεία, θεσπίζει «κλειστό προϋπολογισμό» φαρμάκων και ρήτρα αυτόματης επιστροφής. Και τα κάνει όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος για τον Έλληνα ασθενή και με κίνδυνο για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Έρχονται και νέοι φόροι. Νέοι φόροι για τους αγρότες. Και οδυνηρές περικοπές στις συντάξεις. Και κατά τη γνώμη μας, έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας. Ο Χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς. Της Αριστεράς που δεν ξέρει, ούτε που βρίσκεται ούτε που πάει!
Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλα όσα επιβάλλονται είναι προτάσεις της κυβέρνησης. Και σταματήστε πλέον να καλλιεργείτε σύγχυση ότι όλα αυτά τα ψηφίσαμε κι εμείς. Διότι αποδεικνύεται σήμερα που φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο ότι αυτά δεν έχουν ψηφιστεί από κανέναν. Αν τα είχαμε ψηφίσει, δε χρειαζόταν να τα φέρετε. Κατά συνέπεια, προς τι καλλιεργείτε αυτή τη σύγχυση ότι τα ψηφίσαμε κι εμείς;
Δεν το παίζουμε ούτε αντιμνημονιακοί, ούτε και μνημονιακοί. Αλλά μη «μας τη λέτε» κι από πάνω. Θα έπρεπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ντρέπεστε για όσα κάνατε και λέγατε μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και να ζητήσετε ένα «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό, αλλά και από τις παρατάξεις που βάλανε πλάτη, όταν μας κακολογούσατε ως «γερμανοτσολιάδες». Εμείς γιατί σας το λέμε; Γιατί δε χρειαζόντουσαν νέοι φόροι στην αρχή του χρόνου, σύμφωνα με την πολιτική που είχαμε ακολουθήσει. Και δε χρειάζονταν, γιατί η χώρα είχε πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και είχε αρχίσει να καλύπτει ελλείμματα. Δεν χρειάζονταν, γιατί η χώρα είχε περάσει στην ανάπτυξη. Θα είχαμε περισσότερα έσοδα από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και όχι από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Δεν χρειαζόταν, γιατί είχε αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, αργά αλλά σταθερά, και όχι να αυξάνεται, όπως έγινε τους τελευταίους μήνες.
Δυστυχώς, όμως, για την κυβέρνηση της Αριστεράς μόνο για φόρους ακούμε. Και μόνο μέτρα σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων και των αδυνάμων κοινωνικών ομάδων ακούμε. Και αυτό δεν πάει άλλο. Διότι δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι, επειδή κάνω περιοδείες αυτό τον καιρό, αν θέλετε, πάμε σε οποιονδήποτε Νομό να βρούμε τις ευαίσθητες  κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες δήθεν κόπτεσθε, για να σας πουν ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι το Νοέμβριο του 2015.
Η Νέα Δημοκρατία είναι και παραμένει αυθεντικός εκφραστής του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Είναι δύναμη ευθύνης και κοινωνικής ευθύνης. Και ταυτόχρονα κινείται στα πλαίσια του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, του μεταρρυθμιστικού, με κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο. Γιατί ο άνθρωπος είναι στο κέντρο της πολιτικής μας. Και εμείς ό,τι χρειαστεί για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, θα το στηρίξουμε. Αλλά εκεί που εσείς κάνετε τραγικά λάθη, με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείτε και δεν προχωράει, θα είμαστε απέναντί σας.  
Αυτά τα μέτρα που φέρνετε σήμερα, είναι μέτρα δικά σας. Είναι μέτρα Τσίπρα-Καμμένου και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και εγώ δε θα παρέμβω στα εσωκομματικά σας, στα εσωτερικά σας, όπως κάνατε εσείς με εμάς, γιατί θα σας θυμίσω ότι ο αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος καλούσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα μέτρα που φέρναμε.
Εγώ δε θα τους πω «μην ψηφίσετε αυτό για την πρώτη κατοικία». Βεβαίως θα σας πω «με τι συνείδηση θα ψηφίσετε για την πρώτη κατοικία;». Αλλά στα εσωκομματικά σας, δε θα παρέμβω. Κι επειδή περιμένατε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει προβλήματα, λοιπόν, κοιτάξτε να λύσετε τα δικά σας και η Νέα Δημοκρατία σας διαβεβαιώ ότι τη Δευτέρα ενωμένη και δυνατή θα είναι εδώ, παρούσα, για να ασκήσει ακόμη καλύτερα τα θεσμικά της καθήκοντα.
Σας ευχαριστώ.