Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ!

Απεβίωσε ο Χέλμουτ Σμιτ 
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως ο πρώην Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών. Νωρίτερα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δραματική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του με τους θεράποντες ιατρούς να μην του δίνουν πλέον ελπίδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο 96χρονος πρώην Καγκελάριος δεν ήταν πλέον σε θέση να επικοινωνήσει. "Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα", δήλωνε ο γιατρός του, ο Χάινερ Γκρέτεν, ο οποίος δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.
Ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον", σημείωνε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος του, Καρλ-Χάιντς Κουκ. Ο Χέλμουτ Σμιτ υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων. 

Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν Γερμανός πολιτικός του SPD, Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Γεννήθηκε στο Αμβούργο στις 23 Δεκεμβρίου του 1918 και επί σειρά ετών είχε υπουργικά αξιώματα, πριν γίνει τελικά καγκελάριος της χώρας το 1974. Μία θέση που κράτησε μέχρι το 1982. Hταν ενας από τους θερμότερους υποστηρικτές της χώρας μας όσον αφορά στην ένατξή της στην ΕΟΚ, κάτι που τελικά έγινε το 1981. Τον Χέλμουτ Σμιτ, συνέδεε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στις 27 Ιουνίου του 1942 παντρεύτηκε την Hannelore «Loki» Glaser με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά. Τον Helmut Walter, ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία από μηνιγγίτιδα και την Susanne, η οποία εργάζεται στο Λονδίνο.
Προς το τέλος του πολέμου, μετά τον Δεκέμβριο του 1944, υπηρέτησε ως υπαξιωματικός πυροβολικού στο δυτικό μέτωπο, ενώ συνελήφθη από τους Βρετανούς τον Απρίλιο του 1945 στο Λύνεμπουργκ και ήταν αιχμάλωτος πολέμου μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Ανέλαβε το αξίωμα του καγκελαρίου της Δυτικής Γερμανίας στις 16 Μαΐου 1974, αμέσως μετά την παραίτηση του Μπραντ και δραστηριοποιήθηκε στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τη Γαλλία και τον τότε πρόεδρό της Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν.
Τον Φεβρουάριο του 1982 κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ωστόςο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τέσσερις υπουργοί της FDP απομακρύνθηκαν από τον συνασπισμό. ύστερα από αλλεπάλληλες, αλλά άκαρπες προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν την 1η Οκτωβρίου, μετά από ψηφοφορία, δεν ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής στο πρόσωπό του.
Αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί από την Ομοσπονδιακή Βουλή το 1986, παραμένοντας όμως πολιτικά ενεργός. Τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και wikipedia