Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Περιορισμούς έβαλε το ΣτΕ στους ΟΤΑ για την παραχώρηση αιγιαλών προς ενοικίαση σε ιδιώτες

«Φρένο» στις μαζικές παραχωρήσεις των αιγιαλών και των παραλιών στους δήμους βάζει για δεύτερη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι με την παραχώρηση κάθε έτος όλων των παραλιών στους δήμους με μια υπουργική απόφαση δεν διασφαλίζεται η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση, ούτε διαφυλάσσεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους. Ως εκ τούτου η παραχώρησή τους για ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους χρήσεις θα πρέπει να γίνεται μεμονωμένα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε ακτής.

Η επταμελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος με την απόφαση 3944/15 (εισηγήτρια η σύμβουλος Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε ασκήσει προ ετών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ενάντια σε απόφαση του 2009 (των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών) περί απευθείας παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης. Προηγήθηκε τον Μάρτιο ανάλογη απόφαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος (αρ. 646/15) που λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος παρέπεμψε την οριστική κρίση του θέματος στην επταμελή του σύνθεση.
Μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης τον Μάρτιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε φέτος για πρώτη φορά στην έκδοση ειδικών αποφάσεων (κατά περίπτωση ή περιοχή) για την παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών που βρίσκονται σε περιοχές Natura. Ομως η διαδικασία καθυστέρησε απελπιστικά (εκδίδονταν αποφάσεις έως και… τα τέλη Αυγούστου), με αποτέλεσμα πολλές παραλίες να μισθωθούν χωρίς να ληφθεί καμιά ειδική μέριμνα. Επιπλέον δεν υπήρξε ούτε μία απόφαση που να απαγορεύει την παραχώρηση της χρήσης μιας εξαιρετικά ευαίσθητης παράκτιας περιοχής, καθώς θεωρείται αυτονόητο από τη Διοίκηση ότι όλες προσφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για εκμετάλλευση.

aftodioikisi.gr