Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Απολογισμός Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού 2015 “Θηλασμός και εργασία: ΜΠΟΡΕΙ να δουλέψει”



   
Εμφάνιση korinthos.jpg
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας (https://www.facebook.com/thilazo/) διοργάνωσε τον 6ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε 55 πόλεις της Ελλάδας και επίσης από Ελληνίδες μητέρες και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Άμστερνταμ) την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015.
Για την Κόρινθο την διοργάνωση ανέλαβε και φέτος η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κορινθίας (https://www.facebook.com/groups/korinthia.thilasmos/).
Η εκδήλωση στόχευε στην ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του δημόσιου θηλασμού και την ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Με την απενοχοποίηση λοιπόν του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις και ανάγκες της. Φέτος επικεντρωθήκαμε και ενημερώσαμε σχετικά με το συνδυασμό της πράξης του θηλασμού με την επιστροφή στην εργασία και πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
Φωνάξαμε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να θηλάσουν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!
Οι θηλάζουσες μητέρες της Κορινθίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας, και συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα πάνω από 3000 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου.
* Το 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Φέτος, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στην Ελλάδα εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα «Θηλασμός και Εργασία: ΜΠΟΡΕΙ να Δουλέψει»
         
Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κορινθίας,
Ευθυμία Γκίνου, Κατερίνα Ζαρρή-Χαραλαμπίδη, Βασιλική Κλέτσα