Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ



http://www.koolnews.gr/wp-content/uploads/2013/12/voultepsi-h-upothseh-tou-liaph-mou-prokalei-emetikh-diathesh-570.jpgΗ Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με τις συζητήσεις του υπουργού των Οικονομικών στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΔΝΤ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:


Στέλνουν τον λογαριασμό μέσω ΔΝΤ με όχημα το χρέος



Ο υπουργός των Οικονομικών ταξίδεψε ως τη Λίμα του Περού για να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και να αναζητήσει τρόπους επιστροφής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσακαλώτος μας στέλνει τον λογαριασμό μέσω… Λίμας του Περού!


Και η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να ανταλλάξει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και μειώσεις συντάξεων με μια έναρξη της συζήτησης για ένα χρέος με περίοδο αποπληρωμής 32,5 χρόνων!

Δηλαδή, κόβουν τις συντάξεις σήμερα για να συζητήσουν για το χρέος αύριο!

Όταν στις 5 Ιουνίου, οι σημερινοί υμνητές του ΔΝΤ δεν κατέβαλαν τη δόση προς το Ταμείο και το ΔΝΤ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν με πανηγυρισμούς στα τηλεοπτικά παράθυρα. «Αυτό δεν θέλαμε; Να φύγει το ΔΝΤ;», επαναλάμβαναν.

Με non paper της 12ης Ιουνίου, η κυβέρνηση μας ενημέρωνε ότι η δήλωση Γιούνκερ σύμφωνα με την οποία «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» ήταν για να… ηρεμήσει το ΔΝΤ! Μάλιστα, στην επιστολή του προς τον ESM στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «απεμπλοκή του ΔΝΤ».

Στις 24 Ιουνίου, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, δήλωνε στο Μέγκα: «Θα πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον χωρίς ΔΝΤ».
Τώρα εκλιπαρούν να επιστρέψει!
Χθες, 11 Οκτωβρίου 2015, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με την κ. Λαγκάρντ και μας ενημέρωσε ότι «η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα», κάνοντας ειδική αναφορά στην «προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση  να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016. Αμέσως  θα ξεκινήσει μία  ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».
Στις 7 Νοεμβρίου 2014, ως υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου:

«Οι αποφάσεις του χτεσινού Eurogroup δείχνουν ότι «όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν». Το νέο πρόγραμμα, η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), σημαίνει:

-την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης
- την αξιολόγηση κάθε τρίμηνο
- την παραμονή του ΔΝΤ στο «πίσω κάθισμα», όπως είχε προαναγγείλει και ο κ. Χαρδούβελης.
Όπως πάντα, οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις».
Δηλαδή, ο κ. Τσακαλώτος πανηγυρίζει σήμερα γι’ αυτά ακριβώς που καταδίκαζε τον Νοέμβριο του 2014!
Είναι πλέον σαφές ότι οι συζητήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ, στη Λίμα του Περού αποδεικνύουν ότι το ζήτημα του χρέους χρησιμοποιείται προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα που φέρνουν στη Βουλή οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος (αφού βγάλουν τη στολή παραλλαγής και σταματήσουν να μας στέλνουν selfies από τα… μέτωπα των στρατιωτικών ασκήσεων).

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερπροβάλλει τις απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος, αλλά αποκρύπτει επιμελώς ότι αυτός δεν είναι ο μόνος όρος που βάζει το ΔΝΤ. Οι άλλοι δύο είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Όπως επίσης προκύπτει τόσο από τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, όσο και από την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, το θέμα στην πραγματική του διάσταση έχει ως εξής:

-Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

-Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, «δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας». Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν, «η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη».

-Οι Ευρωπαίοι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο Μπλούμπεργκ, αναγνωρίζουν ότι αναμένεται συζήτηση για το χρέος (σύμφωνα πάντα με τη Δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012).

-Τόμσεν και Ντάισελμπλουμ συμφωνούν ότι το ΔΝΤ δεν θέτει μόνο θέμα για το χρέος (όπου ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ότι θα τα βρουν – αυτοί μεταξύ τους και όχι με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ), αλλά και για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα δημοσιονομικά.

-Η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε στις 8 Οκτωβρίου «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην τρόπο διοίκησης των τραπεζών». Όπως είπε, «απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων», καθώς «θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης. Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας». Δηλαδή, πρώτα τα μέτρα και μετά το χρέος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ για να επιτεθούν στους Ευρωπαίους – την ώρα που δεν παραλείπουν να επιτίθενται και στο ΔΝΤ.

Όταν υμνούν το ΔΝΤ

-24 Ιανουαρίου 2013, επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και συνάντησή του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν. Στις δηλώσεις του, από την «κοιλιά του κήτους» (έκφραση με την οποία ο Λίπτον τον υποδέχθηκε), ο κ. Τσίπρας αθώωσε το ΔΝΤ. Είπε: «Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ, διαπιστώνουμε, πρώτον, ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους, και δεύτερον, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού, συγκεκριμένα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρώτον έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ο μισθό, προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει περικοπεί.

-Στις 25 Ιανουαρίου 2013, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας δήλωνε: «Οι ΗΠΑ είναι ένα ανοικτό πολιτικό σύστημα. Οι προκαταλήψεις δεν παίζουν κανένα ρόλο. Οι Αμερικανοί προτιμούν να φτιάχνουν φίλους παρά να διατηρούν εχθρούς. Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση». Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

1) Τερματισμός προγράμματος λιτότητας.
2) Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας.
3) Ανάπτυξη.

-Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στην Κ.Ε. του κόμματός του, προκειμένου να απολογηθεί στην «Αριστερή Πλατφόρμα» του κ. Λαφαζάνη. Και ρώτησε: «Πράξαμε ορθά ή λάθος που θέσαμε στο ΔΝΤ θέμα άμεσης διακοπής του προγράμματος και κουρέματος του χρέους, μετά τη δημόσια παραδοχή του λάθους από πλευράς τους;». Και η «Αριστερή Πλατφόρμα», του απάντησε με δικό της κείμενο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αγώνα του για μια προοδευτική διέξοδο και εναλλακτική λύση στη χώρα δεν θεωρεί ότι μπορεί να βρει στήριξη ή ακόμα και ανοχή από τις δυνάμεις που ηγούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Γερμανίας ή ΔΝΤ και ΗΠΑ. Οι όποιες αντιθέσεις και διαφορές ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έχουν σχέση με επιλογές που αφορούν νέους προοδευτικούς ορίζοντες για τους λαούς, απέναντι στους οποίους είναι εξίσου εχθρικές και διατηρούν αμείλικτο μέτωπο για την ακύρωσή τους».

-Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στη Real News, 24 Φεβρουαρίου 2013: «Ο πολιτικός μας στόχος είναι η κατάργηση του Μνημονίου και αυτό το ξεκαθαρίσαμε με σαφήνεια σε όλες τις επαφές μας. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ κράτησαν πιο ευέλικτη δημοσιονομική στάση απέναντι στην κρίση, και κατάφερε να διαχειριστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο την κρίση. Αυτό δε σημαίνει ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν δραματικές κοινωνικές αντιθέσεις, δυστυχία και φτώχεια. Σημαίνει όμως ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη είναι λάθος και καταστροφική, και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και με κάθε σύμμαχο, αυτό να αλλάξει».

-12 Μαρτίου 2015, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι: «Είμαστε ευτυχείς να σημειώσουμε ότι είμαστε σε ευρεία συμφωνία με την πρωτοπόρο έρευνα διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ».
-6 Απριλίου 2015, Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ:
«Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για παρά πολλή ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος».

-22 Ιουνίου 2015, συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Η Λαγκάρντ τον ρωτά: «Θέλετε κι’ εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;» και ο κ. Τσίπρας απαντά: «Σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική π.χ. στο θέμα του πολλαπλασιαστή. Όμως θέλουμε όλες τις απόψεις σας και όχι α λα καρτ να πείτε και για το χρέος, όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

-2 Ιουλίου 2015, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, όπου ένα από τα επιχειρήματα για το «Όχι» ήταν η άσκηση πίεσης για το χρέος: «Το ΔΝΤ λέει, και το σέβομαι, ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας σημαίνει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν συνεχιστούν οι σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ευρώπη λέει ότι δεν θα γίνει κούρεμα του χρέους, δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση, αλλά προσφέρει λιγότερο σκληρές μεταρρυθμίσεις. Και τι παίρνει η Ελλάδα; Καμιά ελάφρυνση χρέους και πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις. Οι δύο γίγαντες συγκρούονται, και η Ελλάδα καλείται να αποδεχθεί ελάχιστα όσον αφορά το χρέος και πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό. Και το ζήτημα δεν είναι ότι δεν είναι σωστό ηθικά, είναι πως δεν θα έχει αποτέλεσμα από οικονομική άποψη. Έτσι ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει 'όχι', να μας δώσει τη δύναμη για να δώσουμε μάχη προκειμένου να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη, αλλά και αποτέλεσμα ενός δίκαιου συμβιβασμού».
-30 Σεπτεμβρίου 2015, Αλέξης Τσίπρας, Νέα Υόρκη, συνάντηση με εκπροσώπους της Ομογένειας:  «Στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια».

Όταν επιτίθενται στο ΔΝΤ
-13 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στη ΔΕΘ: «Όχι με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τις συνταγές του ΔΝΤ».

-31 Μαρτίου 2015, Σακελλαρίδης, Αντέννα: «
Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ».
-23 Μαΐου 2015, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:  «Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ακρότητες όχι απλώς γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Αλλά γιατί τις θεωρούμε και βαθιά αντιαναπτυξιακές. Η κοινωνική καταστροφή και ο οικονομικός παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου τελείωσε μια και καλή στις 25 Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Και εμείς δε πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω».
-28 Μαΐου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, συνέντευξη στον «Γκάρντιαν»: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση».
-16 Ιουνίου 2015. Τσίπρας, Ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Απέτυχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ/ Αν στόχος η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο/Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες»
-25 Ιουνίου 2015, Π. Σκουρλέτης Αντέννα. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν έχει μια ουσιαστική αναφορά για το χρέος και ενός αναπτυξιακού πακέτου/Δεν είχαν Plan B οι Ευρωπαίοι/Η Ευρώπη κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ/Στη Θεσσαλονίκη είπαμε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά ισχύουν μέσα στο χρονικό πλαίσιο τετραετίας. Δεν έχουμε εγκαταλείψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
-27 Ιουνίου 2015, Αλ. Τσίπρας, διάγγελμα για το δημοψήφισμα: «Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
-10 Ιουλίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε».

(Αλλά στις 22 Ιουνίου 2015, κατά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας είπε «σας θέλουμε και πρέπει να είστε». Επιπλέον, στις 24 Ιουλίου και ενώ δεν είχαν περάσει ούτε 15 μέρες από τη θριαμβευτική δήλωση Τσίπρα ότι το ΔΝΤ δεν είναι αντισυμβαλλόμενος, ο κ. Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ, ζητώντας  «μία νέα δανειακή διευκόλυνση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και καταλήγοντας: «Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο»!)