Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Συμμετοχή της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη σε συνέδριο στην Κύπρο για την Εξωτερική πολιτική της ΕΕ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή



http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2014/03/%CE%B2%CE%BF%CE%B6%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BA.jpgΜεταξύ των κεντρικών ομιλητών σε Συνέδριο με τίτλο "Η Εξωτερική Πολιτική και η Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή", που διοργάνωσαν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, καθώς και η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, παρευρέθη η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναπτύσσοντας τόσο την πολιτική βαρύτητα, όσο και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην ΕΕ.


Ξεκινώντας την ομιλία της η κα. Βόζεμπεργκ, επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας απέκτησε ενισχυμένες νομοθετικές και δημοσιονομικές αρμοδιότητες, καθώς συναποφασίζει με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων της Ένωσης. "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, ενώ σε θέματα αντιμετώπισης της εξωτερικής διάστασης της προσφυγικής κρίσης ο ρόλος του είναι δευτερεύων και περισσότερο γνωμοδοτικός παρά δεσμευτικός".

Μεταξύ άλλων, η Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, συνδέοντάς την με τα πρόσφατα ψηφίσματα για τις εξελίξεις τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στο προσφυγικό ζήτημα, που απασχολεί έντονα ολόκληρη την Ένωση και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πρόβλημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι πρωτίστως πολιτικό, δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε αριθμούς και η αντιμετώπισή του δεν πρέπει να διχάζει την ΕΕ σε χώρες του "πλούσιου" Βορρά και του "αδύναμου" Ευρωπαϊκού Νότου.  

Τέλος, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της συνεχιζόμενης Συνόδου Κορυφής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι δεν μπορούν οι πολιτικοί συσχετισμοί να ανατρέπονται υπέρ της Τουρκίας, δίνοντάς της ανταλλάγματα για συνεργασία, ενώ εκείνη παραμένει απρόθυμη και δεν σέβεται της υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών.