Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Καμία ψήφος χαμένη, τέλος στο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Νίκη στο φίνις βλέπουν στη Ν.Δ. | Σκέψεις για ίδρυση υπερυπουργείου για το συντονισμό μεταρρυθμιστικού έργου


Καμία ψήφος χαμένη, τέλος στο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Στο κύμα της νίκης θα επιχειρήσει να σταθεί όρθια η Ν.Δ. μέχρι και τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, ώστε τη Δευτέρα η χώρα να έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, με κορμό την κεντροδεξιά παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που στέλνουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τα στελέχη της Συγγρού είναι διπλό: καμία ψήφος χαμένη και τέλος στο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Στόχος των στελεχών της Ν.Δ., που βλέπουν τις μετρήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή να τους δίνουν ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, είναι να κερδίσουν την εκλογική μάχη έστω και με μία ψήφο διαφορά και για αυτό η στρατηγική των «72 ωρών» είχε στόχο όσους σκέφτονταν να απέχουν και τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και θα κρίνουν το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σταθερός, σίγουρος και έτοιμος να κυβερνήσει, κερδίζοντας τις εντυπώσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας. Η σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη μέρα ήταν, άλλωστε, το βασικό διακύβευμα που έθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος παρουσίασε οδικό χάρτη, με συγκεκριμένα βήματα μέχρι τον Απρίλιο του 2015, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη και να καθίσει ξανά ισχυρή στο τραπέζι με εταίρους και δανειστές.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η στρατηγική του «λέμε την αλήθεια» θα αποδώσει στην αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου και για αυτό ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε καμία υπόσχεση η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη συνέχεια. Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθυμίζουν από τη Συγγρού, αφού υπέγραψαν φαρδιά πλατιά το τρίτο Μνημόνιο, προσπάθησαν να φανούν αντιμνημονιακοί, είπαν ψέματα, έριξαν λάσπη και το μόνο που προσπάθησαν να λύσουν ήταν η υπόθεση Φλαμπουράρη.

Συνεργασίες και σταθερότητα

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει την κεντροδεξιά παράταξη, γεγονός που επισφράγισαν όχι μόνο τα ανάλογα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις αλλά και η εικόνα ιστορικών και κορυφαίων στελεχών του κόμματος να βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος σε όλες τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη και πολλοί άλλοι στήριξαν ενεργά την κεντροδεξιά παράταξη μαζί με την παλιά φρουρά του κόμματος. 
Το κλίμα ενότητας στο εσωτερικό της Ν.Δ. χρησιμοποιούν τα στελέχη της Συγγρού για να το αντιπαραθέσουν με το χάος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στον αριστερό του βραχίονα με τους «53» να έχουν στείλει ήδη τα μηνύματά τους στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. «Απέναντι στην αστάθεια της Κουμουνδούρου βρίσκεται η σταθερότητα που εγγυάται η Ν.Δ.», είναι το δίλημμα που έθεσε η Συγγρού από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. 

Στη λογική αυτή, το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη ετοιμάζεται για τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας. Αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, ο πρόεδρος του κόμματος θα απευθυνθεί καταρχάς στον Αλέξη Τσίπρα για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης με στόχο να υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός, παρόλο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται προκαταβολικά κάθε συνεργασία. Κάλεσμα εθνικής συνεννόησης θα κάνει ο κ. Μεϊμαράκης και σε όλες τις «ευρωπαϊκές - δημοκρατικές δυνάμεις» της χώρας.

Αλλωστε, όπως υπενθυμίζουν από τη Ν.Δ., και να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός. Δείγμα γραφής υπάρχει, που χαρακτηρίζεται από όλες τις αποτυχημένες επιλογές προσώπων, όπως ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Νίκος Παρασκευόπουλος και άλλοι, ενώ δεν έχει και «πάγκο» για να σχηματίσει νέο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον μισό ΣΥΡΙΖΑ να έχει μετακομίσει στη Λαϊκή Ενότητα.

Στο άνοιγμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προχωρήσει με πρόταση για ένα μίνιμουμ συμφωνίας αρχών και αξιών για πρόγραμμα τριετίας, που θα έχει συγκεκριμένα βήματα. Σφιχτό Προϋπολογισμό άμεσα, αξιολόγηση τον Νοέμβριο για εκταμίευση των 3 δισ. που θα πέσουν στην αγορά ως τα Χριστούγεννα και επίτευξη των στόχων ώστε τον Απρίλιο η χώρα να καθίσει στο τραπέζι με τους πιστωτές και να ζητήσει αλλαγές σε ζητήματα φορολογίας, όπως στον ΦΠΑ στην εστίαση ή στον ΦΠΑ στην παιδεία. Στο τραπέζι και η καθιέρωση υπερυπουργείου Συντονισμού (που μπορεί να έχει τον τίτλο του Επικρατείας) με βασικό καθήκον τη συνεργασία όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Η μάχη για τους αναποφάσιστους 
 
«Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι θετικό για τη Ν.Δ., είμαστε μπροστά, καλύψαμε 20 μονάδες σε 40 μέρες, ωστόσο είναι ντέρμπι, και για αυτό καμιά ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δίνουμε μάχη ψήφο ψήφο, πόρτα πόρτα, για να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, όταν του ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Με βάση την ανάλυση των μετρήσεων που κάνουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, για να κλειδώσει η νίκη της Ν.Δ. θα πρέπει να προσελκύσει νέους, άνεργους και γυναίκες που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. οργάνωσε την Τετάρτη ανοιχτή συζήτηση με νέες και νέους σε ένα γνωστό στέκι, το «Gazarte» στο Γκάζι.

Στο διάλογο που είχε μαζί τους ο κ. Μεϊμαράκης, έδωσε έμφαση στο Νο1 πρόβλημα για τις ηλικίες 20-35, στις οποίες η Ν.Δ. έδειχνε να υστερεί λίγο στις δημοσκοπήσεις και είναι η ανεργία. Χωρίς ανέφικτες υποσχέσεις, παρουσίασε το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς παράταξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω των επενδύσεων για τις οποίες μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. έχει ως στόχο να δημιουργήσει σταθερό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Εκτός από την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε τη δική του απάντηση στα περί παλιού και νέου που επικαλείτο ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Φλαμπουράρη, της κ. Χριστοδουλοπούλου και του κ. Μπαλτά.
«Δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει, μόνο τελευταία ευκαιρία για τη χώρα», έλεγε ο ίδιος συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη που εκτιμούσε ότι η Ν.Δ. θα κόψει τελικά πρώτη το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης πατώντας το 31-32%. «Οπως δείχνουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ήδη νικητής, είναι μεγάλο επίτευγμα να ανατρέψεις όλες τις προβλέψεις», σημείωνε χαρακτηριστικά.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ / e-typos.com.gr