Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ



http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/ekloges2015/article3659265.ece/BINARY/w660/meimar5.jpg
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης περιόδευσε σήμερα στο Νομό Σερρών και στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά τη συνάντηση έγινε ο παρακάτω διάλογος:  

http://www.protothema.gr/files/1/2015/09/11/meimar%20tzitz%201.jpgΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ στην Περιφέρεια και συναντώ έναν πολύ καλό φίλο. Ταυτόχρονα πρέπει να τονίσω ότι ο κάθε Περιφερειάρχης είναι και ένας πολύ καλός θεσμικός συνεργάτης της κεντρικής κυβέρνησης. Πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα συνεννόησης και συνεργασίας η κεντρική κυβέρνηση με την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό αλλά και την επίλυση των πολυσύνθετων ζητημάτων τα οποία μας απασχολούν σήμερα και τα οποία μπορούν να λυθούν κυρίως με τη λογική, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής και πολιτικής προσέγγισης που έχει ο καθένας μας. Πολύ περισσότερο με το συγκεκριμένο Περιφερειάρχη με τον οποίο μας συνδέουν χρόνια φιλίας, κοινωνικών αγώνων και πολιτικών απόψεων. Πιστεύω ότι μπορούμε, αν συνεννοηθούμε και συνεργαστούμε, τόσο οι πολιτικές δυνάμεις όσο και οι θεσμικοί παράγοντες της χώρας πως μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να προχωρήσουμε προς το δρόμο της ανάπτυξης. Δεν είναι τα πράγματα εύκολα, αλλά όμως έχουμε ελπίδα, αισιοδοξούμε. Αισιοδοξούμε γιατί πιστεύουμε ότι αν προκύψει μια κυβέρνηση που θέλει να νοικοκυρέψει τον τόπο και που μπορεί πράγματι να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να προσελκύσουμε επενδύσεις, που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν νέες  θέσεις εργασίας, νέες δουλειές, ώστε να υπάρξει αύξηση τους εισοδήματος, μπορούμε να πετύχουμε. Και μπορούμε να τα πετύχουμε όλοι μαζί. Οι εκλογές συνήθως πολώνουν, δημιουργούν ένταση, διχάζουν. Εμείς ερχόμαστε με έναν ενωτικό λόγο, απλώνουμε το χέρι στον κάθε συμπολίτη μας, ανεξαρτήτως της πολιτικής προσέγγισης και προτίμησης  που θα έχει και του λέμε ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να βρει η Ελλάδα, το δρόμο που της αξίζει. Ένα δρόμο πολύ καλύτερο για το μέλλον.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Με μεγάλη χαρά, αλλά και συγκίνηση, υποδέχτηκα, εδώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο  μας συνδέει μια φιλιά πολλών ετών, αλλά και συνεργασία και τον οποίο – αφού φυσικά ενημέρωσα για την εκλογική διαδικασία και για την ετοιμότητα της Περιφέρειας σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά – του έθεσα τα βασικότερα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, με κυρίαρχα, αυτά του ΕΣΠΑ και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και των υποδομών. Σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επί έξι μήνες δεν έδωσε στις Περιφέρειες και ειδικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα έργα, να απολυθούν οι εργαζόμενοι που δούλευαν στα εργοτάξια και βέβαια, τα έργα αυτά να κινδυνέψουν αν δεν πάρει η χώρα παράταση να μην ολοκληρωθούν και να τα χρεωθεί εξ ολοκλήρου η Ελλάδα. Ενημέρωσα, επίσης, τον Πρόεδρο για το νέο ΕΣΠΑ, την υψηλή ετοιμότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την τεράστια καθυστέρηση από πλευράς της κυβέρνησης που απήλθε, σε σχέση με την ενεργοποίηση και την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου. Κάθε μέρα που περνάει είναι καθυστέρηση στην ανάπτυξη, είναι καθυστέρηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και είναι καθυστέρηση στη δημιουργία νέου εισοδήματος για τις περιοχές μας. Επίσης, συζήτησα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την έλλειψη αναπτυξιακού νόμου, κάτι που δεν συνάδει με τη λογική την αναπτυξιακή που χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτή τη φάση. Επίσης, του παρουσίασα το τεράστιο πρόβλημα με τις υποδομές που έχουμε στην Κεντρική Μακεδονία,  το μετρό, το λιμάνι,  το αεροδρόμιο και πολλά άλλα και φυσικά την απουσία της κυβέρνησης όλους τους προηγούμενους μήνες σε σχέση με το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εδώ στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε τρέξει σε πολύ επιτυχημένο βαθμό. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έχουμε πει πολλές φορές: Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Η χώρα πρέπει σε αυτές τις δύσκολες ώρες που έχουμε μπροστά μας να είναι ενωμένη. Να περπατήσει με σταθερότητα και με σιγουριά. Και ευχόμαστε πραγματικά, σε αυτές τις εκλογές, από την 21η Σεπτεμβρίου και μετά, να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλο, ούτε την αστάθεια, ούτε την ακυβερνησία, ούτε τις ιδεοληψίες.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη στο Δημαρχείο της Πόλης.
Κατά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο, ο οποίος από το αεροδρόμιο ήρθε κατευθείαν στο δήμο, τιμώντας έτσι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισκεπτόμενος το δημαρχείο της πόλης. Τον ενημερώσαμε για κάποια τρέχοντα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όπως είναι το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το μετρό, η ανάγκη αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτιμώ απεριόριστα το ξεκάθαρο στίγμα που έδωσε ο Πρόεδρος για την ανάγκη συναινετικών λύσεων σε οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανίζεται και το οποίο φυσικά δε θα πει ότι γινόμαστε ένα. Κρατάμε ο καθένας την ταυτότητά του αλλά «νερώνουμε το κρασί μας», όπως χαρακτηριστικά είπε, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτά τα προβλήματα. Με αυτά που μας είπε, με τις σκέψεις που έχει για τον τρόπο λειτουργίας αμέσως μετά τις εκλογές, νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή λύση για τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Τον καλωσορίζω πάλι και τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή που έκανε στο δήμο να έρθει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Κι εγώ, με τη σειρά μου, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο με τον οποίο μας συνδέει παλαιά φιλία, παλαιά σχέση. Έχουμε κατ’ επανάληψη συναντηθεί και συζητήσει εκτιμώντας ο ένας τις απόψεις του άλλου. Να τονίσω ότι ήθελα να εκπέμψω το μήνυμα ότι ξεκινώ την επίσκεψή μου από το δήμο, ακριβώς γιατί σέβομαι την Αυτοδιοίκηση και τη θεωρώ θεσμικό συνεργάτη της κεντρικής κυβέρνησης. Όπως ξέρετε προεκλογικά, επειδή και η καχυποψία των πολιτών είναι αυξημένη σε ό,τι πούμε, δεν θέλω να αναλάβω δεσμεύσεις. Αλλά, παρόλα αυτά, ανέλαβα μια δέσμευση στο Δήμαρχο, ότι μεγάλες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή των δημοτών του δε θα ληφθούν χωρίς να τις συζητήσουμε, να τις διαβουλευθούμε σε χρονικό διάστημα πάντα σύντομο, αλλά να του αναπτύξουμε και τις απόψεις μας, και τα επιχειρήματά μας. Να μας αναπτύσσει η αυτοδιοίκηση τις δικές της απόψεις και να προσπαθούμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε ένα minimum, μια στοιχειώδη συνεννόηση και μια ανοχή στην όποια προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης.
Οι ώρες που έρχονται είναι δύσκολες, είναι κρίσιμες και δε μπορεί να τα βγάλει κανείς πέρα μόνος του. Η κεντρική διοίκηση έχει ανάγκη την Αυτοδιοίκηση. Έχει ανάγκη τη συνεννόηση. Έχει ανάγκη τη συνεργασία. Με μετριοπάθεια να προσεγγίζουμε τα ζητήματα, ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις. Και έτσι θα κάνουμε από τις 21 Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια των πολιτών, οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα μας δώσουν τη δύναμη και την εμπιστοσύνη να προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δήμαρχε, η ευχή στον κ. Μεϊμαράκη ποια ήταν; Γιατί στον κ. Τσίπρα είπατε μια ψήφο παραπάνω.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κοίταξε, για λόγους ευγενείας, όπως καταλαβαίνεις, σε οποιονδήποτε αρχηγό έρχεται του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Λοιπόν, στον Πρόεδρο Μεϊμαράκη, αυτό που μπορώ να του ευχηθώ, όχι ότι είναι κανένα μικρό κόμμα, του λέω, όχι απλά καλή επιτυχία, να είσαι και πρώτος.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κατά την προσέλευσή του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε τον ακόλουθο διάλογο με γυναίκες μεταλλωρύχων που τον περίμεναν στην είσοδο:

ΓΥΝΑΙΚΑ: Κύριε Μεϊμαράκη, είμαι μεταλλειολόγος της «Ελληνικός Χρυσός». Θέλουμε τη στήριξή σας. Και την Τρίτη, που περνάνε τα ασφαλιστικά μέτρα και πριν και μετά τις εκλογές. Σας θέλουμε μαζί μας, για τους επιστήμονες που έχει η «Ελληνικός Χρυσός» και συνεργάτες της, για τις γυναίκες που απασχολούνται και για τις γυναίκες των εργαζομένων και για όλους τους εργαζόμενους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Με συγκινείτε ιδιαίτερα. Θέλω, όμως, να ξέρετε ότι επειδή είναι και προεκλογική περίοδος και υπάρχει και μια αυξημένη καχυποψία και δικαίως -και δε θέλω να δίνω υποσχέσεις- θέλω να σας πω ότι είναι κατευθυντήρια γραμμή μας να στηρίζουμε τις επενδύσεις, γιατί δίνουν δουλειές, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Βεβαίως πρέπει να σεβόμαστε και το περιβάλλον. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας -το οποίο όλοι εμπιστευόμαστε και δεν το εμπιστευόμαστε αλά καρτ, θέλω να ξέρετε,  χωρίς να είναι προεκλογική δέσμευση, αλλά δέσμευση ψυχής, ότι θα στηρίξουμε τις επενδύσεις που θα φέρνουν θέσεις δουλειάς. Κι αυτή που ήδη είναι στη Χαλκιδική. Γιατί, για εμάς, είναι βασικό ζήτημα να μπορούμε να έχουμε νέες επενδύσεις, που φέρνουν ζεστό χρήμα και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, για να χτυπήσουμε την ανεργία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή δύναμη. Να ξέρετε ότι ο αγώνας πάντα δικαιώνεται.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Θα πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα αυτοί οι εργαζόμενοι από τις στοές και να ανέβουν οι άνθρωποι. Είναι η τέταρτη φορά για μένα που είμαι ξοφλημένη. Αυτό το παιχνίδι που παίζεται τα τελευταία χρόνια δεν το δικαιολογώ σε κανένα κόμμα. 2.000 εργαζόμενους για μία θέση στη Χαλκιδική. Αυτό γίνεται, κ. Μεϊμαράκη, αυτή τη στιγμή. Χώρια οι εργολάβοι, χώρια οι έμμεσοι και οι παράλληλες θέσεις. Έχουμε αγανακτήσει. Δεν έχουμε σπίτια. Δεν έχουμε άντρες. Δεν έχουμε τίποτα. Είμαστε όλη μέρα στους δρόμους για να αποδείξουμε τα αυτονόητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Δυστυχώς, το ξέρω και θέλω να γνωρίζετε ότι ήταν στις προθέσεις μου να επισκεφθώ το Μεταλλείο. Κάνω τέτοιες κινήσεις, αλλά δεν ήθελα να συνδυαστεί με την προεκλογική περίοδο.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Ελάτε μετά τις εκλογές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Ξέρω ότι κάποιοι θα αισθανόντουσαν ότι υποκρίνομαι ή ότι το κάνω χωρίς ειλικρινή συναισθήματα. Γι’ αυτό και δεν το επισκέφθηκα. Ήρθε όμως κλιμάκιο και πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και μετά. Σημασία έχει τι έχουμε πει πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, που δεν είναι προεκλογική υπόσχεση.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Ξέρουμε ότι σας έχουμε μαζί μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Να ξέρετε ότι θα σας επισκεφθώ ούτως ή άλλως. Να είστε καλά. Καλή δύναμη.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Πρώτη Σερρών, όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση για μένα προσωπική που βρίσκομαι εδώ. Η επίσκεψή μου στην Πρώτη θέλει να συμβολίσει και να εκπέμψει το μήνυμα ότι οι παρακαταθήκες που μας άφησε ο Εθνάρχης και Ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής για μας αποτελούν δρόμο για το μέλλον, το οποίο θα ακολουθήσουμε. Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε την Ελλάδα ως ψωροκώσταινα, που λέγαμε τότε, και κατάφερε και την έκανε ένα μεγάλο, σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος. Είναι γνωστό ότι έλεγε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και ο λαός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του. Και το είπε και το έκανε. Και σήμερα, στην κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε, ακολουθώντας το δρόμο που μας έδωσε, και εμείς πιστεύουμε ότι οι Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει μια Ελλάδα που θα δίνει τον Πολιτισμό της προς τα έξω, που θα βγει από την κρίση και που θα οδηγηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Θέλω, λοιπόν, υποκλινόμενος με σεβασμό στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην Ιστορία μας, να πω ότι και εμείς το λέμε και θα το κάνουμε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας αυτή την πορεία, με τη βοήθεια του λαού, με τη θέληση των πολιτών, η Ελλάδα θα προχωρήσει στο δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».