Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί την ενότητα των Ελλήνων


Είναι μεγάλη συγκίνηση και χαρά για μένα να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην Πάτρα, την πρωτεύουσα της Αχαΐας.
Επιτρέψτε μου ξεκινώντας, να πω δυο λόγια για τη μάχη με τη φωτιά στα περίχωρα της Πάτρας. Έδωσαν και δίνουν μάχη αυτή την ώρα οι πυροσβέστες μας -κάποιοι τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά- και θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εσάς. Ευχαριστώ  για τη  θερμή υποδοχή. Ευχαριστώ
για τη μεγάλη συγκέντρωση στην Αχαΐα, που στέλνει μήνυμα νίκης. Που δείχνει ότι οι πολίτες πυκνώνουν τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Χαίρομαι, γιατί βλέπω εδώ νέους και νέες. Βλέπω συνταξιούχους, βλέπω εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Βλέπω και άνεργους. Βλέπω αγρότες, βλέπω μαγαζάτορες, βλέπω επαγγελματίες. Είναι ο κόσμος της παραγωγής. Είναι ο κόσμος της δημιουργίας. Είναι ο κόσμος που αγωνιά για την επόμενη μέρα.


Προχωρούμε όλες και όλοι μαζί. Αποφασισμένοι να πάμε, και πάλι, μπροστά την Ελλάδα! Είμαστε η Παράταξη που βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, το κοινωνικό συμφέρον. Η Παράταξη, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και την κράτησε στην Ευρωζώνη, σηκώνοντας τεράστιο πολιτικό κόστος. Είμαστε η πολιτική δύναμη που υπηρετεί την ενότητα των Ελλήνων, την ώρα που κάποιοι άλλοι θέλουν να μας διχάζουν με τη ρητορική με το λόγο τους. Εμείς κηρύττουμε το λόγο της ενότητας, γιατί είμαστε η δύναμη της ευθύνης, της συνέπειας. Είμαστε δύναμη Ευρωπαϊκή, πατριωτική, κοινωνική. Είμαστε δύναμη προόδου. Τελευταία ακούω πολλά, μεταξύ δεξιάς κι αριστεράς, προόδου και όχι. Άκουσα χθες και για “αριστερή μελαγχολία”. Καλά, δεν κατάλαβε ότι έφερε μελαγχολία σε όλους τους Έλληνες; Και δεν κατάλαβε ότι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές εμείς θα φέρουμε δημιουργία; Θα φέρουμε κέφι, θα φέρουμε χαμόγελο. Γιατί θα σηκώσουμε και πάλι τη χώρα ψηλά. Από πού ως που ακούστηκε ότι και η μελαγχολία έχει επίθετα; Αν είναι αριστερή ή δεξιά; Ακούω ότι είναι προοδευτικά κάποια ζητήματα που θέτουν κι ότι εμείς δεν είμαστε προοδευτικοί. Να ξεκαθαρίσουμε. Πρόοδος δε σημαίνει κάθε τι το καινούργιο, ακόμη κι αν είναι λάθος. Όπως δε σημαίνει ότι κάθε τι το παλιό είναι σωστό. Πρόοδος σημαίνει να συνδέσουμε και να συνδυάσουμε το παλιό με το καινούργιο, τον πολιτισμό μας με την εξέλιξη, την παράδοσή με τη νέα τεχνολογία. Προοδευτικό σημαίνει να είμαστε ωφέλιμοι στο λαό, να έχουμε κοινωνική πολιτική. Και τους θυμίζω: Ποιοι ίδρυσαν το ΙΚΑ; Ποιοι ίδρυσαν τον ΟΓΑ; Ποιοι έφεραν κοινωνική περίθαλψη; Είναι η δική μας η παράταξη. Εμείς κάναμε όλες τις μεγάλες επιλογές. Εμείς περάσαμε τη χώρα αναίμακτα από τη δικτατορία στη Δημοκρατία. Εμείς φέραμε στη χώρα το πιο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Εμείς κάναμε τα μεγάλα έργα. Όλα τα έργα προόδου, έχουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό, βροντοφωνάζω από τα βάθη της καρδιάς μου: Εμείς είμαστε το κόμμα της προόδου. Εμείς είμαστε οι άνθρωποι της προόδου. Εμείς είμαστε οι προοδευτικοί. Εμείς φέρνουμε την πρόοδο στον τόπο μας. Γιατί τον αγαπάμε τον Τόπο που ζούμε. Τον πονάμε. Και θέλουμε να προοδεύει μαζί με όλους τους Έλληνες.

Φίλες και φίλοι,
Αποφάσισα σε όλες μου τις περιοδείες, όπου πηγαίνω να διαβάζω τι έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο. Να τα μεταφέρω και να ζητώ να τα συγκρίνετε και να τα κρίνετε. Γιατί, τον Ιανουάριο οι πολίτες, οι Έλληνες ψηφοφόροι, συνέκριναν τα πεπραγμένα της δικής μας κυβέρνησης με το «ροζ συννεφάκι» που έπλαθε ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε κοινωνική ομάδα είχε τάξει κι από κάτι. Στους συνταξιούχους, είχε πει ότι όχι μόνο δε θα μειώσει τη σύνταξη, αλλά θα φέρει και τη 13η. Και ήδη από προχθές η κύρια σύνταξη μειώθηκε κατά 2% και η επικουρική κατά 6%.Στις πολύτεκνες οικογένειες και στους τρίτεκνους, είχε πει ότι θα δώσει τα επιδόματα, τα οποία δεν έδωσε. Είχε πει ότι θα μειώσει την ανεργία και την αύξησε. Είχε πει ότι θα φέρει επενδύσεις και αυτές έφυγαν. Γι’ αυτό ακριβώς, ζητώ οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν αυτά που έλεγε τότε με αυτά που έκανε έως σήμερα. Ποια είναι τα πεπραγμένα Τσίπρα - Καμμένου αυτό το επτάμηνο.

Τα ψέματα της Πάτρας, τα θυμάστε. Έλεγε: «Έχουμε δεσμευτεί και θα ελαφρύνουμε από τους φόρους τα μεσαία εισοδήματα». «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ». «Έχουμε δεσμευτεί  ότι θα προστατεύσουμε τις τραπεζικές συναλλαγές».«Θα απαγορεύσουμε την παρακράτηση για χρέη Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, στους αγρότες». «Θα εφαρμόσουμε το ‘Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’ πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης».

[ Χαίρομαι ιδιαίτερα, ακούγοντας τις νέες και τους νέους μας. Το νέο υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία. Με ζωντάνια, με υγεία. Οι νέοι και οι νέες της ΟΝΝΕΔ είναι αυτοί που μας οδηγούν. ]

Επτά μήνες μετά, λοιπόν, ρωτώ: Έγινε έστω και ένα από όλα αυτά που έλεγε;
Έγινε έστω και κάτι από αυτά; Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας κατέληξε στα ακριβώς αντίθετα. Δεν έδωσε καμία σύνταξη επιπλέον και τις πετσόκοψε όλες. Δεν κατάργησε, αλλά συνεχίζει τον ΕΝΦΙΑ. Δεν προστάτευσε τις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά έκλεισε τις τράπεζες. Δεν μείωσε, αλλά αύξησε τους φόρους

Τελικά, με μια λέξη αντί να σκίσει το Μνημόνιο και να εφαρμόσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έσκισε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και έφερε νέο Μνημόνιο το οποίο σκίζει τους Έλληνες πολίτες.  Φόρτωσε  νέα βάρη και έβαλε χέρι στο καλάθι της νοικοκυράς. Έβαλε χέρι στην τσέπη μας.

Η αλήθεια λοιπόν δεν κρύβεται πια. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έκοψαν τα πόδια της χώρας, την ώρα που η χώρα είχε ορθωθεί και πήγαινε να περπατήσει. Έσυραν  τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit, της εθνικής περιπέτειας. Χρέωσαν τη χώρα περίπου 90 δις μαζί με τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης. Και εδώ θέλω να σταθώ για λίγο στους εκλεκτούς φίλους, τους ψηφοφόρους που το Γενάρη ήθελαν να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας, είτε ψήφο τιμωρίας του πολιτικού συστήματος, είτε οδηγήθηκαν στην αποχή. Κατανοούν τι ακριβώς συνέβη από τη δική τους ψήφο που άθελά τους, συνέβαλε εμμέσως ώστε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά; Αξίζουν 90 δις για την αγανάκτηση που ήθελαν να δείξουν; Αξίζει τόσο πολύ μια αγανάκτηση, που την καταλαβαίνω - και ζητώ συγνώμη για τις παραλείψεις και τα λάθη που μπορεί να έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και να τους αγανάκτησαν - αλλά δεν πρέπει να προβληματιστούν, δεν πρέπει να σκεφτούν, τις συνέπειες;

Ζητώ οι Έλληνες πολίτες να πάνε στις κάλπες, να υπάρχει συμμετοχή και να σκεφτούν όχι τιμωρητικά, αλλά  με πιο κόμμα μπορεί να πάνε μπροστά.
Να σκεφτούν - όχι να τιμωρήσουν για να λυθεί το μεταναστευτικό με ακραίο τρόπο, - αλλά ποιος έχει πολιτικές για να λύσει το μεταναστευτικό. Αξίζει 90 δις «φέσι», μια ψήφος σε ακραίο κόμμα, μια ψήφος διαμαρτυρίας; Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες την Κυριακή των εκλογών θα ψηφίσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία. Αφού σκεφτούν, αφού κρίνουν, αφού συγκρίνουν.

Θυμίζω ότι μέσα σε εφτά μήνες, η  Οικονομία μας, που μετά από πέντε χρόνια είχε περάσει στην ανάπτυξη, κατρακυλά και πάλι στην ύφεση. Η αγορά, που είχε αρχίσει να ζωντανεύει, πάγωσε εντελώς, τον τελευταίο καιρό. Οι επενδυτές, που ενδιαφέρονταν για την Ελλάδα, στράφηκαν ήδη αλλού. Οι καταθέτες, ανησυχώντας γι’ αυτά που έβλεπαν, απέσυραν από τις τράπεζες 50 δις. Οι επιχειρήσεις γονάτισαν και προσπαθούν, όσες μπορούν, να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Η ανεργία άρχισε και πάλι να μεγαλώνει και μόνο τον Ιούλιο χάθηκαν 16,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος πάει από το κακό στο χειρότερο. Το Χρηματιστήριο καταρρέει, τα spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν ακόμα πιο ψηλά. Η Ελλάδα απομακρύνθηκε ακόμη πιο πολύ από τις διεθνείς αγορές. Μέσα σε επτά μήνες τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα. Όχι μόνο για την οικονομία. Και για την Παιδεία, και για την Υγεία.
Και για την Ασφάλεια του πολίτη. Αυξήθηκε παντού η εγκληματικότητα. Ενώ τα κύματα των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση, έγινε κράχτης στους δουλεμπόρους, και άφησε στα αζήτητα τους πόρους που δίνει η Ευρώπη. Το μόνο που έκανε ήταν να κλείσει την Αμυγδαλέζα και να ανοίξει το Βοτανικό.

Φίλες και Φίλοι,
Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας απέδειξε: Απειρία και Ανεπάρκεια. Απέδειξε, κατόπιν, Ασυνέπεια και Αναξιοπιστία. Και τώρα τελευταία, λίγο πριν φύγει, μας έδειξε Αλαζονεία και Καθεστωτική Νοοτροπία. Αποδεικνύεται δηλαδή πως δεν έχει καταλάβει τίποτα επτά μήνες. Ποτέ, κανένας Πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλο κακό, σε τόσο λίγο καιρό. Κανένας πολιτικός δεν είπε τόσα ψέματα σε τόσο λίγους μήνες. Και ρωτώ: Αυτό είναι το νέο που εκπροσωπεί; Αυτό  θέλει να φέρει στην εθνική πολιτική σκηνή; Τα ψέματα, το λαϊκισμό, το διχαστικό λόγο;

Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα μπροστά στις κάλπες είναι: Τι είναι καλύτερο για τη χώρα; Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται με κανένα ή μια κυβέρνηση με κορμό και βάση τη Νέα Δημοκρατία, που μπορεί να συνεργαστεί με όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις για να προχωρήσει η χώρα μπροστά;

Πρέπει να σας πω ότι από μένα θα ακούτε μόνο αλήθειες. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι ο τόπος δεν  κυβερνιέται με ψέματα. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Ιδού τα αποτελέσματα σε πέντε – έξι μήνες. Δεν  κερδίζει το στοίχημα της Ελλάδας η αλαζονεία, ο ατομικισμός, ο εγωκεντρισμός. Δεν το κερδίζουν οι μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας ότι δεν συνεργάζεται με κανένα.  

Γιατί το στοίχημα της Ελλάδας μπορεί να το κερδίσει η γνώση και η εμπειρία. Ο ενθουσιασμός των νέων και η εμπειρία των μεγαλυτέρων, οι συνεργασίες και οι συναινέσεις. Δηλαδή μπορεί να το κερδίσει η συνένωση δυνάμεων, η συλλογικότητα. Όλοι μαζί οι Έλληνες να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Χρειάζεται η χώρα μεγάλες αλλαγές, μεγάλες τομές. Και αυτές οι μεγάλες αλλαγές θέλουν  μεγάλες ομάδες. Θέλουν εθνικές ομάδες, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, πολιτική σταθερότητα. Χρειάζονται σίγουρα και στέρεα βήματα. Χρειάζονται τίμιες συνεννοήσεις και συνεργασίες, που μπορούν να δείξουν ικανούς, άξιους από ολόκληρη την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι πιστεύω, ότι όταν πηγαίνουμε στις εκλογές οι Έλληνες πολίτες δίνουν εντολή να κυβερνήσουμε και πρέπει να κυβερνάμε. Δηλαδή να λύνουμε τα προβλήματα που γεννώνται. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που γεννάται ένα πρόβλημα να ξαναγυρίζουμε την εντολή στους πολίτες. Και να λέμε ξαναπέστε μας εσείς τη λύση να την εφαρμόσουμε. Τότε δεν είμαστε κυβερνήτες. Τότε έχουμε ένα πινγκ – πονγκ το οποίο δημιουργεί επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες που δεν επιτρέπουν να υπάρχει σταθερότητα, δεν επιτρέπουν να υπάρχει σιγουριά για το μέλλον.
Φαντάζομαι δηλαδή, διαβάζοντας και το κείμενο των 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν τον Φεβρουάριο ξανά ‘χει κάποιο πρόβλημα και είναι πρώτος ο Τσίπρας – ω μη γένοιτο -   θα ξαναπάμε σε εκλογές. Θα ξαναρωτήσουμε τους πολίτες. Για άλλο θέμα. Γιατί ο τύπος την έχει δει να κάνουμε εκλογές κάθε πέντε – έξι μήνες. Να μην μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, να μην υπάρχει πολιτική σταθερότητα, να μην μπορεί να προχωρήσει καμία συλλογική απόφαση, γιατί δε θέλει να έχει ευθύνες.

Εγώ λοιπόν ζητώ από τους πολίτες τετραετή, ολοκληρωμένη θητεία με κυβέρνηση που να έχει κορμό και βάση τη Νέα Δημοκρατία. Να μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Και αλήθεια, αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί η θητεία ενός δημάρχου ή ενός Περιφερειάρχη είναι πέντε χρόνια και δεν μπορεί να είναι η θητεία μιας βουλής; Αυτός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα; Δεν πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο να τα λύσει; Γιατί εμείς κάθε έξι μήνες πρέπει να κάνουμε εκλογές;  Μα από πέρσι τον Απρίλιο που είχαμε ευρωεκλογές μέχρι σήμερα έχουνε έξι εκλογικές διαδικασίες επαναλαμβανόμενες. Σε έξι χρόνια, έχουμε αλλάξει επτά Πρωθυπουργούς. Έτσι μας κατάντησαν. Είναι δυνατόν η χώρα να βρει χρώμα ευρωπαϊκό με αυτόν τον τρόπο; Και βέβαια όχι.

Γι’ αυτό στις 20 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε, στις 21 προχωράμε όλοι μαζί. Με μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και ξανά χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

Δεν αρνούμαι τα όποια λάθη και τις παραλείψεις έγιναν. Κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί όλα όσα επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί σταθεροποιήσαμε την οικονομία, δημιουργήσαμε πλεονάσματα, βάλαμε μπροστά τα μεγάλα έργα, άρχισαν να μειώνονται οι φόροι, άρχισαν να έρχονται επενδύσεις. Είχαμε περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης.  Είχαμε περάσει σε σταδιακή μείωση της ανεργίας. Και την πορεία αυτή την ανέτρεψε ο κ. Τσίπρας εκβιαστικά. Με τις εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2014. Είχαν αρχίσει να έρχονται επενδύσεις, να έχουμε πλεονάσματα, να μειώνουμε τους φόρους. Μειώσαμε κατά 30% την έκτακτη εισφορά. Μειώσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μπορούσαμε να προχωρήσουμε με πολλές δυνατότητες το 2015 και το 2016.

Αλλά τι σκέφτηκαν; Αν τώρα –σου λέει- το Δεκέμβριο του 2014 δεν επιχειρήσουμε τη ρήξη, μπορεί η κυβέρνηση να φτάσει στο 2015 και στο 2016, να δούμε τα οφέλη εκείνης της πολιτικής και να ξανακερδίσουν πάλι τις εκλογές. Για αυτό ακριβώς βίαια προκάλεσαν τις εκλογές το Γενάρη του 2015 και ανέκοψαν την πορεία της χώρας. Και η χώρα βρίσκεται από τότε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Και, όπως αποδείχθηκε δεν λύνονται με ευχολόγια, με ψέματα, με πορείες, με δημοψηφίσματα.
Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς. Και αν δεν υπάρξει σταθερότητα, αν δεν υπάρξει συνεργασία, αν δεν γίνουν σωστές κινήσεις, αν γίνουν τα ίδια λάθη, τότε μπορεί όλα  να χειροτερεύσουν. Για αυτό χρέος όλων μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουν τα πράγματα. Όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγει η χώρα μπροστά. Με σταθερότητα, σιγουριά, εμπιστοσύνη. Περιθώρια χρόνου δεν έχουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται να ανταποκριθεί, άμεσα. Να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να σταματήσουν τα capital controls. Να ξαναβάλουμε μπροστά την οικονομία και την αγορά που έχουν παγώσει. Να ξεμπλοκάρουμε και να επισπεύσουμε την απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.  Και εδώ θέλω να σας πω ότι για να μη χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του 2014, προγραμματίζουμε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους επιτρόπους για να τους ζητήσουμε παράταση, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους τους οποίους με ευθύνη της κυβέρνησης που έφυγε, κινδυνεύουμε να χάσουμε. Αποδεικνύουμε έτσι ότι εμείς συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα ως αυριανή κυβέρνηση του τόπου. Το ίδιο κάναμε και για τον ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση και μαθαίνω τώρα ότι με εντολή Τσίπρα, προσπαθούν να μπλοκάρουν τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Του λέμε να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυτή την αδικία. Να παγώσει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο μέχρι να εκφραστούν οι Έλληνες πολίτες.

Προτεραιότητα μας είναι λοιπόν να πάρει μπρος η οικονομία. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Μόνο έτσι θα μιλήσουμε για αξιοπρέπεια των ανθρώπων.
Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Και λόγια του αέρα δεν τιμούν, αλλά εκθέτουν την πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μοιράσει κάλπικες υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να ενδώσει στο λαϊκισμό.
Δική μας δέσμευση είναι να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα  αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα κάνει ανταγωνιστικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Σχεδιάζουμε αλλαγές που να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και να προσελκύουν επενδύσεις, να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό επιλογή και δέσμευσή μας στο μέλλον, είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί  η οικονομία. Διότι εμείς θεωρούμε αδιανόητο από τον ιδιωτικό παραγωγικό τομέα να κάνουμε αφαίμαξη με φόρους, για να συντηρούμε ένα σπάταλο, αναποτελεσματικό και πολλές φορές διεφθαρμένο μεγάλο κράτος. Για αυτό ακριβώς υπάρχει δέσμευση να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι χρειάζονται περισσότεροι φόροι. Το βλέπουμε στην πράξη.
Βάζουν φόρους και στους αγρότες, τους οποίους θέλω να διαβεβαιώσω ότι με κυβέρνηση που θα έχει κορμό της  τη Νέα Δημοκρατία, αυτοί οι φόροι δεν μπορεί να περάσουν. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουμε σε αφανισμό τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους, τους γεωργούς, τον πρωτογενή τομέα. Κι αυτό είναι μια κρίσιμη διαφορά.

Επιμένουμε, ταυτόχρονα, σε μια νέα πολιτική τόνωσης της ασφάλειας του πολίτη στην εγκληματικότητα. Αλλά και σε μία υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική. Με φύλαξη των συνόρων, με ανθρωπισμό και διεθνοποίηση του θέματος.

Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς. Πρώτα απ' όλα, στον τουρισμό, που μπορεί να επεκταθεί πιο δυναμικά σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα με αξιοποίηση του παραλιακού της μετώπου.
Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς, που συναντούμε στην Ολυμπία. Και είναι ανάγκη να την αναδείξουμε ακόμα περισσότερο σε παγκόσμιο κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μπορούμε να επενδύσουμε επίσης στην Έρευνα και στην Τεχνολογία.

Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα και στην αγροτική παραγωγή. Αλλά και στις ιχθυοκαλλιέργειες, που συναντήσαμε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Χρειάζεται, λοιπόν,- και είναι άμεσος ο στόχος μας- να αποτραπεί αυτή η φορολογική ασφυξία του αγροτικού κόσμου.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση που έφυγε, έβαλε στο στόχαστρο αυτό τον αγροτικό κόσμο. Θα μου επιτρέψετε δυο - τρεις αναφορές στο νομό σας και στους όμορους νομούς, ξεκινώντας από το νομό Ηλείας, που εξαιτίας των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ, πνίγηκε στα σκουπίδια και δυστυχώς, τα έργα δεν έχουν προχωρήσει. Τα έργα της Ολυμπίας Οδού, από την Κόρινθο στην Πάτρα, σταμάτησαν, όταν, όπως αναφέραμε, προσπαθήσαμε να τα ξεμπλοκάρουμε και πάνω από 40 τράπεζες και φορείς συμμετέχουν σε ένα έργο επένδυσης πάνω από 650 εκατ. Δεν προχώρησαν σε κανένα προγραμματισμό για το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας. Το ίδιο έγινε και με την Ιονία Οδό, η ολοκλήρωση της οποίας μετατέθηκε για το 2017. Ανατράπηκε ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τη δημοπράτηση έργων στον άξονα Πάτρα- Πύργος. Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα έργα στο λιμάνι της πόλης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι προθεσμίες.

Δική μας απόφαση είναι να δούμε το κάθε θέμα ξεχωριστά. Να τολμήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ελλάδα για να υπάρχει, πρέπει να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια. Και για να υπάρχει ισχυρή περιφέρεια, πρέπει να υπάρχουν υποδομές σε όλους τους νομούς και όλες τις περιφερειακές πόλεις.

Γι' αυτό, και χρειάζεται μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Και η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί ως ένα πολύ μεγάλο, δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό, σύγχρονο κόμμα. Λέμε «ναι» στη συνεργασία, όχι στο διχασμό. «Ναι» στη γνώση, «όχι» στον ερασιτεχνισμό. «Ναι» στην εμπειρία, «όχι» στον πειραματισμό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ: Για να ενώσει, για να προσθέσει, για να χτίσει και όχι για να χαλάσει. Παλεύει για όλους τους Έλληνες  και όλες τις Ελληνίδες. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους τους πολίτες, χωρίς να τους ρωτάμε τι ψήφισαν μέχρι χτες. Θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να «στρώσουμε» ξανά την Ελλάδα μας. Η Νέα Δημοκρατία βάζει πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα την Ελλάδα. Μαζί θα σηκώσουμε και πάλι την ελληνική σημαία. Θα ξαναδώσουμε το όραμα της Ελλάδας που πιστεύουμε. Θα μπούνε μπροστά οι νέοι μας και οι νέες μας. Και όλοι μαζί θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα που ξέρουμε και θα φέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.
Όλοι μαζί στις κάλπες για να ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Για να είναι πρώτο κόμμα. Για να σχηματίσει κυβέρνηση. Για να ξαναπάει η Ελλάδα μπροστά. Ζήτω η Νέα Δημοκρατία. Με κέφι. Με χαρά. Με αισιοδοξία. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους και σε όλες.