Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ 100,3: : Ο Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του

H βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεστε στην Παρίσι, εκπροσωπείτε την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συζητήσατε το μεταναστευτικό. Έχει διαμορφωθεί μια αίσθηση τις τελευταίες ημέρες για εκείνους που παρακολουθούν το θέμα ότι υπάρχει μια επισήμανση, μια παρατήρηση, το διάβαζα και την Κυριακή στην Καθημερινή ότι δηλαδή ζήτησαν από την Ελλάδα να φτιάξει δομή κρατική, δεν τα καταφέραμε να ανταποκριθούμε έτσι ώστε να πάρουμε κάποια βοήθεια παραπάνω. Ποια είναι η άποψή σας επ' αυτού.



ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν να πω ότι βρίσκομαι στο Παρίσι γιατί προεδρεύω της πολιτικής επιτροπής που θα συζητήσει και θα ακούσει τις δύο υποψηφιότητες για τους δύο επόμενους γενικούς γραμματείς του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά παράβαση των εντολών της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει και έτσι  η ελληνική αντιπροσωπεία  δεν βρίσκεται εδώ όταν το νούμερο ένα θέμα συζήτησης  είναι το μεταναστευτικό. Σας το λέω γιατί είναι δείγμα γραφής, μίας λογικής, η οποία λέει ότι τα πάντα σταματούν όταν αφορούν το κόμμα μου και το εγώ μου και δεν νοιάζεται κανείς για τα πραγματικά προβλήματα. Το πραγματικό πρόβλημα της μετανάστευσης, κ. Πορτοσάλτε, είναι διττό. Το πρώτο είναι η απόλυτη ανικανότητα της ελληνικής πλευράς να δημιουργήσει μία δομή αντιμετώπισης της κρίσης και να χρηματοδοτηθεί, η δομή αυτή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο όμως, είναι ποια είναι η στάση της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα της μετανάστευσης. Και εδώ μπαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης δυναμικά στο θέμα και εδώ έγινε η δική μου παρέμβαση χθες, λέγοντάς τους ξεκάθαρα ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Δεν γίνεται! Δεν δυνατόν μια ολόκληρη Ευρώπη να παρακολουθεί 1 εκ. πρόσφυγες στη μεριά της Τουρκίας να θέλουν να έρθουν προς την Ελλάδα. Η Τουρκία σε προεκλογική περίοδο έπαψε να κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου του ρεύματος αυτού, που πρέπει να πούμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια είχε κάνει μια προσπάθεια. Τώρα πλέον δεν κάνει απολύτως τίποτα, τους αφήνει να περάσουν απέναντι στην Ευρώπη. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να έχουμε δηλώσεις του στυλ, που είχαμε από το Βρετανό “ότι, εντάξει, εμείς είμαστε ένα νησί και θα δημιουργήσουμε φράχτες”. Ε εμείς στα 1000 νησιά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε φράχτες. Άρα υπάρχει ένα ουσιαστικό θέμα πλέον απόφασης ευρωπαϊκής για τη διαχείριση αυτής της προσφυγιάς. Και για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, οι μόνοι οι οποίοι βγήκαν ευθέως και είπαν για αναστολή του Δουβλίνου 2  και θα δεχτούν 800.000 πρόσφυγες είναι η Γερμανία. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουν τις πάπιες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία κυρία Μέρκελ, διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή είπε ότι εμείς θα πάρουμε αυτόν τον αριθμό που λέτε κι εσείς κ. Μπακογιάννη, αλλά αν δεν συμφωνήσουμε σε μια δίκαιη διανομή τότε τίθεται εν αμφιβόλω η ζώνη Σέγκεν.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα βεβαίως διότι κύριε Πορτοσάλτε άκουγα τη Φινλανδέζα ομόλογό μου η οποία λέει ξέρετε εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τους 6000, ακούστε τους 6000, διότι λέει έχουμε την ακροδεξιά, τους Φινλανδούς ακροδεξιούς, οι οποίοι θα αντιδράσουν κι εκεί πλέον της είπα “δεν κατάλαβα, δηλαδή με ποια λογική σε εσάς θα αντιδράσουν οι ακροδεξιοί και σε εμάς όχι;”. Κι εκεί είπα ότι “ακούστε κύριοι, η αλληλεγγύη στο θέμα της μετανάστευσης δεν είναι θέμα επιλογής είναι θέμα υποχρέωσης. Για να το ξεκαθαρίσουμε”. Θεώρησα καθήκον μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ διότι έχουμε 2 ακόμα μήνες στοιχειώδους ηρεμίας στο Αιγαίο. Δύο μήνες σημαίνει 250000 άνθρωποι. Δεν γίνεται. Και τα Σκόπια έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, κι η Σερβία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Ουγγαρία το ίδιο….

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κι η Ουγγαρία θέλει να προχωρήσει το φράχτη. Δηλαδή τι θα γίνει μετά; όποιος έχει χερσαία θα κάνει το φράχτη κι όποιος έχει θάλασσα θα δέχεται τους μετανάστες; Kοιτάξτε είναι μια πολύ σοβαρή κουβέντα η οποία πρέπει πλέον να γίνει  κι από τη χώρα μας. Είπα ότι εμείς ζητάμε υλικοτεχνική υποδομή, ζητάμε οικονομική ενίσχυση, ζητάμε όμως, και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Έτσι, δηλαδή, από ένα σημείο και πέρα δεν μπορείτε κύριοι εσείς που βρίσκεστε καθήμενοι στο κέντρο της Ευρώπης να μας κάνετε και κριτική για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε όταν οι δικοί μας λιμενικοί έχουν φτάσει στα ανθρώπινα, βιολογικά όρια τους, στην προσπάθειά τους να σώσουν ζωές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αφήστε, χωρίς μέσα κτλ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό που θα περίμενε κανένας είναι να βγει η ΕΕ και να πει ένα μεγάλο μπράβο και να ανταμείψει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν αυτή τη δουλειά αντί να κάθονται στα γραφεία τους και να μας κάνουν και κριτική από πάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωρώ, πριν πάω στη χθεσινοβραδινή ατάκα του κυρίου Παππά που θα σας τη βάλω ως τελευταίο σχόλιο. Το 23% του ΦΠΑ στην εκπαίδευση την ιδιωτική κα Μπακογιάννη...

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν έχω να κάνω μία πρόταση. Ακούστε κύριε Πορτοσάλτε, σήμερα όλα τα κόμματα, λένε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Εγώ λοιπόν, θα πω ότι αυτή ήταν μία απόφαση πανικού, μια από τις πολλές αποφάσεις πανικού….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι όλα τα κόμματα γιατί χθες άνωθεν λέει ο Νίκος Φιλιππίδης πάγωσε αυτή η ιδέα που έπεσε από τον κ. Αλεξιάδη να παγώσει το θέμα για κάνα δίμηνο. Ποιος είναι άνωθεν εντολή;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Που να ξέρω κ. Πορτοσάλτε ποιος είναι άνωθεν σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός θέλει καθαρές κουβέντες παραμονή των εκλογών, αυτό το 23% επαναλαμβάνω σε αυτούς που σκέφτονται δογματικά δεν αφορά τα παιδιά κάποιων πλουσίων. Αφορά όλα τα φροντιστήρια τα ξενόγλωσσα στο Καρπενήσι, στο Μεσολόγγι, στην Ιεράπετρα. Έχουν δικαίωμα κι αυτά τα παιδιά να μπουν στο Πολυτεχνείο, έχουν δικαίωμα αυτά τα παιδιά να μάθουν κι αγγλικά. Το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης ότι δηλ.  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο ώστε να μην χρειάζονται τα φροντιστήρια είναι ένα δεύτερο θέμα, εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε. Τώρα όμως, δεν μπορούμε να καταστρέψουμε αυτά τα παιδιά με 23% αύξηση των διδάκτρων. Δεν γίνεται. Άρα η πρόταση μου είναι να φωνάξει ο υπηρεσιακός υπουργός των Οικονομικών, τους εκπροσώπους των κομμάτων σήμερα, να τους βάλει κάτω να τους ακούσει και με βάση τις θέσεις αυτών των κομμάτων, να καταργήσει αυτό και να δεσμευτεί για ένα ισοδύναμο. Επιτέλους αφορά τα παιδιά μας, αφορά τα εγγόνια μας. Ας πάρουμε κάποιες αποφάσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά. Καλώς ή κακώς-κακώς, κάκιστα- ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει τις εκλογές την ώρα που ανοίγουν τα σχολεία. Η δεύτερη έκκληση που έχω να κάνω είναι προς τον Υπουργό Παιδείας. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι τα κενά στα σχολεία είναι δυσθεώρητα, δεν έχει καλυφθεί κανένα. Πάλι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, να άρει όλες τις μετατάξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές έκανε μόνος του 1800 κα Μπακογιάννη, 1800 φίλα προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ πήγαν σε διοικητικές θέσεις. Έφυγαν από την τάξη και πήγαν σε διοικητικές θέσεις

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα επειδή το ξέρω αυτό κάνω έκκληση προς την υπηρεσιακό Υπουργό. Ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας λοιπόν, να άρει αυτές τις μετατάξεις, να στείλει τον κόσμο στα σχολεία και ταυτόχρονα να κάνει τις νέες τοποθετήσεις στο δημόσιο ελληνικό σχολείο. Κοιτάξτε υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να σταματούν επειδή κάποιοι πολιτικοί αποφάσισαν να βάλουν τη χώρα σε περιπέτεια. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση λοιπόν, έχει υποχρέωση, γι αυτό και ορκίστηκε, να αντιμετωπίζει τα καυτά θέματα. Είναι καυτό το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση κα Μπακογιάννη γιατί είμαστε ήδη εκτός χρόνου. Ο κ. Παππάς είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην γίνουν εάν δεν πετύχει την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να το αποκλείσει.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λοιπόν, η πρώτη μου αντίδραση ήταν η αντίδραση όλων σας, ότι ο κ. Παππάς το λέει αυτό στην προσπάθειά του να εκβιάσει τη ψήφο των Ελλήνων, οι οποίοι θα πουν “για όνομα του Θεού, όχι άλλες εκλογές, ας ψηφίσουμε το ΣΥΡΙΖΑ”. Σκεπτόμενη όμως, με το μαξιλάρι μου, όπως έλεγε ο Χαρίλαος κύριες Πορτοσάλτε, βεβαιώνεται η άποψή μου ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να χάσει τις εκλογές. Θέλει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο άνθρωπος δεν θέλει. Δεν μπορεί. Δεν αντέχει. Έτσι για να το πω ευγενικά. Και ο κ. Παππάς γιατί είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, καθώς δεν κάνεις τέτοια δήλωση αν δεν την έχεις σκεφτεί, γνωρίζοντάς το αυτό, κάνει ότι μπορεί για να βεβαιωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και χωρίς ευθύνες. Και θα με θυμηθείτε, εδώ είμαστε, εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε ότι φοβούμαι ότι αυτή θα είναι η ανάγνωση κι όχι η πρώτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τα αντίρροπα, παρά τα ισοδύναμα κα Μπακογιάννη που πρέπει να συζητήσουμε το σκέλος φόροι κι ανάπτυξη; παρά τα όσα έχουν λεχθεί με κάποιον τρόπο; Εννοώ ότι λένε “ναι, να μείνουμε αλλά να αλλάξουμε το πρόγραμμα, να φέρουμε τα αντίρροπα. Η ΝΔ λέει “να πιέσουμε προς τα ισοδύναμα”. Γίνεται μια προσπάθεια εν πάση περιπτώσει να συζητηθούν κάποια πράγματα.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε δύο πράγματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες, που αν κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας κι εμείς αργήσαμε. Έτσι, για να το πω κωδικοποιημένα. Αλλά αυτές πρέπει να εφαρμοστούν πάραυτα έτσι ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κι όχι να κλείνουν, όπως κλείνουν στις Σκουριές, λες και υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν ψυχή κι άλλοι που δεν έχουν. Το δεύτερο όμως, είναι ότι πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε ισοδύναμα και ορθώς το λέει η ΝΔ, κλείνοντας τον έναν χρόνο κι έχοντας εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει δραστική μείωση της φορολογίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει μπροστά η οικονομία, έχω κουραστεί να το λέω 5 χρόνια, έχετε βαρεθεί κι εσείς να με ακούτε αλλά φοβάμαι τώρα πλέον πως είναι κοινός τόπος ότι ένας είναι ο δρόμος κι αυτός είναι ένα αποτελεσματικό κράτος και χαμηλοί φορολογικοί δείκτες.