Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ο Άγιος Δημήτριος στο Άνω Λουτρό και το μεγάλο μυστικό του

Ανατολικά από το Άνω Λουτρό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Από μια μισοσβησμένη χρονολογία στην πόρτα, φαίνεται ότι κτίστηκε το 1880. Είναι ένα στενόμακρο πολύ χαμηλό κτίσμα, τύπου Βασιλικής, χωρίς τρούλο. Αξιόλογες είναι οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας με χρονολογία 1865. Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής (1851), ζωγραφισμένος από άπειρο ζωγράφο, έχει πολύ ανθρώπινη έκφραση. Η μισοκατεστραμμένη εικόνα του Αγίου Δημητρίου στο ιερό, θυμίζει λαϊκό ζωγράφο και τεχνοτροπία Θεόφιλου. Μια ασπρόμαυρη σαν γκραβούρα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου φέρει την ασαφή επιγραφή:Ανθίμου ΜΝΧ Καρυές+εναχθίεις Άγιον όρος ΚΡ. ΚΑΡΛΙC
Στο   προαύλιο της εκκλησίας, αυτής κατα την παράδοση βρίσκεται κάποιο μυστικό που έχει σχέση με πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι.

 Όλοι θα έχεται ακούσει και χωρέψει το πασίγνωστο Δημοτικό (συρτό) τραγούδι "Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί" ή "Η Χρύσω δεν εφάνει" . Ίσως αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι το τραγούδι αυτό που επίσης είναι γνωστό και ως "Μην είδατε την Χρυσαυγή" , προέρχεται από το Πιτσά της Κορινθίας. Το τραγούδι αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός που έγινε στα χρόνια της τουρκοκρατίας , στην ευρύτερη περιοχή στο 'Ανω Λουτρό. Στην περιοχή εκείνη στα χρόνια εκείνα ζόυσε μια βοσκοπούλα, η Χρυσούλα την οποία κυνήγησαν τούρκοι και την σκότωσαν σε λαγκάδι ανατολικά τού Άνω Λουτρού και το οποίο φέρει το όνομά της.. Ο τάφος της  Χρυσούλας, λένε ότι βρίσκεται στο προαύλιο του εξωκκλησιού του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται απέναντι από το λαγκάδι και έχει πάρει τ’ όνομά του απ’ αυτή και λέγεται λαγκάδι της Χρυσούλας..