Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Μητρικός Θηλασμός




Της Ειρήνης Λεριού*


Σήμερα ολοκληρώνεται η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού. Ωστόσο η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάσχει σοβαρά στο ζήτημα αυτό…Τα βρέφη είτε δε θηλάζονται καθόλου, είτε συνηθίζεται να θηλάζονται για ελάχιστους μήνες. Παρόλο που ο μακροχρόνιος, μητρικός θηλασμός είναι μια βασική συνιστώσα που συμβάλλει στη Παιδική Ευημερία ενώ η έλλειψη του συνεπάγεται Παιδική Φτώχεια.

Με αφορμή τη παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού, δε ξεχνάμε κι ενημερώνουμε τις μέλλουσες μανούλες, για τα οφέλη του μακροχρόνιου μητρικού θηλασμού στη παιδική ευημερία, αλλά και στην  υγεία των μητέρων. Η μέχρι πρόσφατη επίσης στοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού καταδεικνύει πολλά τόσο για τη θέση της Γυναίκας στην ελληνική κοινωνία όσο και για την απόσταση που διατηρούμε από τη Φύση. Είναι μάλλον η κατάλληλη στιγμή να αναδείξουμε το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Γυναικών για την εκδήλωση της Μητρότητας υπό όλες τις εκφάνσεις της που συνηγορούν με τη Φύση και φυσικά μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο δημόσιος, μητρικός θηλασμός. Δε δύναται στο εξωτερικό οι μητέρες να θηλάζουν δημόσια τα προχωρημένης ηλικίας μωρά τους, είτε στο κοινοβούλιο , είτε σε αίθουσες επιστημονικών συνεδρίων και στην Ελλάδα οι Γυναίκες να αντιμετωπίζονται  ρατσιστικά αν προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Φυσικά ο δημόσιος θηλασμός ενισχύει ακόμα περισσότερο την παιδική ευημερία καθώς βοηθάει το βρέφος να νιώθει ασφαλή με το εξωτερικό περιβάλλον μέσα από αυτή τη διαδικασία , γεγονός που συμβάλλει σε μια πρώιμη μορφή κοινωνικοποίησης του.

Στην Ελλάδα της κρίσης όμως έχουμε ακόμα ένα λόγο για να διαδώσουμε το μήνυμα του μακροχρόνιου μητρικού θηλασμού. Ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση της παιδικής φτώχειας. Η μείωση των εισοδημάτων των γονιών και η ανεργία ως τελικό αποδέκτη έχουν τα παιδιά της οικογένειας. Μέσω του μητρικού θηλασμού εξοικονομούνται χρήματα που διαφορετικά θα πήγαιναν στην αγορά ακριβών σκευασμάτων υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος και πλέον τα χρήματα αυτά μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες ανάγκες του παιδιού, που σε διαφορετική περίπτωση όταν το νοικοκυριό αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας ή μείωσης εισοδημάτων, δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Μέσω αυτής της διαδικασίας ενισχύεται η ευημερία του παιδιού.

Λέμε λοιπόν ΝΑΙ στον μητρικό θηλασμό, λέμε ΝΑΙ στον Μακροχρόνιο μητρικό θηλασμό και φυσικά λέμε ΝΑΙ στο δημόσιο μητρικό θηλασμό.

*Η Ειρήνη Λεριού είναι Επιστήμονας Οικονομικής Πολιτικής – Ερευνήτρια μεταξύ άλλων και σε θέματα της Παιδικής Ευημερίας / Παιδικής Φτώχειας