Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Πυρά Τσίπρα κατά Λαφαζάνη: Δεν θα αφήσουμε το "όχι' στους αυτοδιορισμένους εκπροσώπους του! Αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε

Εκλογές 2015: Πυρά Τσίπρα κατά Λαφαζάνη: Δεν θα αφήσουμε το `όχι' στους αυτοδιορισμένους εκπροσώπους του! Αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε
Μεγάλη δόση... Παναγιώτη Λαφαζάνη περιλάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρας στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Αθηναΐς”.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς κάνοντας λόγο για "λαθροχειρία" του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και δραπέτευση από την αλήθεια. Επιπλέον άφησε αιχμές για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για "θέατρο του παραλόγου", ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις μαζικές αποχωρήσεις από το κόμμα του, γεγονός που χαρακτηρίσε "πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης".

Ειδικότερα, ο κ Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής για πολλούς... Αν δεν λερώναμε τα χέρια μας ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον. Όποιος θέλει να αποδράσει μπορεί, εμείς προχωρούμε μπροστά”.

Τα πυρά συνεχίστηκαν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι “'ηταν μια κορυφαία στιγμή ανάτασης που θα μείνει στην ιστορία” για να κάνει νέα επίθεση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη: “Και το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του. Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το Όχι και παλέψαμε γι' αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές. Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος...
Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί. Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν... Αυτό το βαθύτερο περιεχόμενο του Όχι, η πιο ειλικρινής έκφραση της αντίστασης του ελληνικού λαού, είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας για τη νέα τετραετία. Με αυτό το Όχι θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι...”. 
 Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μαζικές αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ: "Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης.
Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του.
Τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες. Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε.  Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε.

Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι.
Θα επαναλάβω λοιπόν ότι τώρα είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία, στα χωριά και στις πόλεις, για να μεταφέρουμε ένα και μόνο μήνυμα.

Ένα μόνο: Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Και σαν μέλη του κόμματος ζητάμε ο ένας από τον άλλο το αυτονόητο:
Να μείνουμε στη θέση που μας έταξε η περίσταση με γνώση και επίγνωση, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, με τόλμη και αρετή απέναντι σε όσους θέλουν να μας σπρώξουν στην ήττα, ή στο βάλτο.
Και να ανοιχτούμε χωρίς κανένα φόβο και κανένα δισταγμό στην κοινωνία που μας περιμένει.
Γιατί εκεί σύντροφοι, στην κοινωνία που αγωνιά, αμφιβάλλει, αναρωτιέται, περιμένει, ελπίζει, θα κριθούμε όλοι κατά τα λόγια και κυρίως κατά τα έργα μας... Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας. Για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι για αυτό".

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: "Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη", είπε και τόνισε ότι "έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα".

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει.

"Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά", σημείωσε, για να επισήμανει: "Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει". "Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξαπολύοντας επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, άφησε αιχμές κάτα της Ζωής Κωνσταντοπούλου: "Θυμηθείτε μόνο πόσο χώρο και χρόνο έδιναν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να παρουσιάσουν τις απόψεις μας όταν υπερασπιζόμασταν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και πόσο χώρο και χαρά διαθέτουν τώρα για να προβάλουν τη διαφωνία και του τελευταίου μέλους μας.

Πόσο χώρο διαθέτουν και με τι χαρά προέβαλαν αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε σε ζωντανή μετάδοση από τις επιτροπές της Βουλής".


Φόβοι για μίνι ανταρσία
Ηγετικά κομματικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει το κύμα των παραιτήσεων ή των αρνήσεων να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. "Υπάρχει πρόβλημα", σημειώνουν συνοπτικά.
Η κρίση στην τάση των "53+" δεν έχει εκτονωθεί. Έτσι, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδηλωθεί μίνι ανταρσία εντός της πανελλαδικής σύσκεψης, από ορισμένους εξ αυτών, που θα αποκολλήσει ένα τμήμα της.

Συν τοις άλλοις οι περισσότεροι βουλευτές που ψήφισαν "παρών" για τη συμφωνία κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν εκδηλωθεί.

Αυτή η στάση τους προβληματίζει την Κουμουνδούρου, αφού επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη νευρικό κλίμα ανάμεσα στα στελέχη. Πάντως στο κόμμα υπάρχει και η πρόταση να μην είναι υποψήφιοι, ακόμα και στην περίπτωση που ξεκαθαριστεί η θέση τους.


newsit.gr