Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μια βραδιά στη Ζάχολη (την παραμονή της Αγίας Παρασκευής του 2015)


Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΖΑΝΑΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΒΑΣ. ΛΑΖΑΝΑ 
ΕΚ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ


Τα κατωτέρω γραφόμενα αναφέρονται σε μέρος από τα διεξαχθέντα την παραμονή της Αγ. Παρασκευής εις την Ζάχολη. Συγκεκριμένα αφορούν  τα έντονα παράπονα του Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης κου Γιάννη Γλινιά, ο οποίος επί σειρά ετών προσφέρει οικογενειακώς και εις  το  ‘’μάλλον’’ ανιδιοτελώς με τη σύζυγό του Κατερίνα και τον κουνιάδο του κο Στέλλιο Γκόλγκαρη τις καλλιτεχνικές τους γνώσεις επί των μουσικών οργάνων εις τους μαθητάς του προαναφερθέντος Ωδείου που εδρεύει εις το Δερβένι.
  Τα παράπονα και το όλο ‘’σκηνικό’’ έλαβε χώρα μετά τη λήξη της θείας λειτουργίας και με το πέρας της λιτανείας  της εικόνας, εις τον ‘’αίθριο χώρο’’ της ταβέρνας -ψησταριάς του ‘’ΚΟΡΑΗ’’. Ο λόγος : 

Η προκλητική αδιαφορία κι αφιλοξενία του υπέυθυνου ιερέος  της τοπικής ενορίας αλλά κυρίως  των επιτρόπων. Κατά τον κο Γλινιά κύριος υπεύθυνος απο πλευράς ιερέων  ο αρχιερατικός  που πρωτοστάτησε εις την θεία λειτουργία. Επλησίασε λοιπόν το τραπέζι που πριν από λίγο είχαν εγκατασταθεί όλοι οι προσκληθέντες συλλειτουργήσαντες ιερείς της Ευρωστίνης και με έντονο ύφος  ζήτησε απο τον αρχιερατικό ιερέα  να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν όταν έκαναν το αίτημα για την παρουσία της φιλαρμονικής εις τον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Παρασκευής  και την μετέπειτα συνοδεία κατά την περιφορά της εικόνας. Δηλαδή ένα παγωτό κι ένα αναψυκτικό στους ‘’μουσικούς μαθητές’’ που ήδη ήσαν κατάκοποι . Έλεος!!! Αντί αυτού εισέπραξαν την πλήρη απαξίωση κι από τα 2 καφε-μπαρ-ρεστοράν  της κοινότητας. Τους έβλεπαν μικρούς και σου λέει μάλλον φίρα θα είναι τώρα που θα έχουμε ζήτηση. Άλλωστε δεν υπήρχε καμία κράτηση από κανέναν  για τα μέλη  της φιλαρμονικής παρά τις προηγηθείσες υποσχέσεις εκ μέρους των επιτρόπων του ιερού νσού!!!   Αυτοί όμως οι μικροί μαζί με τους καθηγητές τους ελάμπρηναν με την παρουσία τους κι έδωσαν αίγλη στην  όλη την τελετή!!!
  Φίλε Ανδρέα  έκανες πολύ καλά που την επομένη διαμαρτυρόμενος εις τον φούρνο του Προδρομίδη, εξέφρασες την απορία σου γιατί εγώ δεν ‘’κάνω μνεία’’ εις το γεγονός αφού ήμουν και παρόν στο περιστατικό . Πράγματι η παρέα του Βλάσση του Τσιώτου όπου ήμουν κι εγώ, ευρίσκετο στο παραδιπλανό τραπέζι. Είδα την ‘’επίσκεψή’’ σου στο τραπέζι των ιερέων, αλλά δε συνειδητοποίησα την ένταση που δημιουργήθηκε.Η  γυναίκα μου κάτι κατάλαβε και με σκουντούσε να προσέξω αλλά εκείνη την ώρα σερβίρανε το κοκορέτσι και καταλαβαίνεις τι έπαθα. Αποσυνδέθηκα τελείως με την πραγματικότητα.
  Ανδρέα, δε μου κάνουν εντύπωση τα νέα Ήθη! Φαινόμενα των καιρών!
Κάνουμε πρώτα τη  δουλειά μας και μετά δεν τρέχει τίποτα. Μου συνέβη και μένα φέτος του Αγίου Ιωάννου πολυούχου του Δερβενίου. Όταν ήμουν πρόεδρος μετά τη θεία λειτουργία στο διπλανό πνευματικό κέντρο δεξιώναμε όλους τους εκκλησια
ζόμενους με καφέ – αναψυκτικά,κλπ, ο λόγος ήταν για την ανταλλαγή των ευχών με το Μητροπολίτη και τους λοιπούς επισήμους επισκέπτες (βουλευτές,υπουργοί,κλπ) που συνήθως μας επισκέπτοντο.
  Εφέτος λοιπόν, που δεν είμαι πρόεδρος, τι έκαναν;
 Έστρωσαν το τραπέζι των επισήμων με του πουλιού το γάλα αλλά οι υπόλοιποι καλεσμένοι με πλαστικό ποτήρι για πικνικ ήπιαν λίγη πορτοκαλάδα και μόνο. Κι αυτό γιατί  χρειάζονταν ακρωατήριο. Αναγκάσθηκα να αποχωρήσω επιδεικτικά και μάλιστα την ώρα που ο ομιλούντας βουλευτής Κόλλιας μου έπλεκε το εγκώμιο για την όποια δράση μου ως προέδρου Κοινότητος.  Βλέπεις δεν άντεξα την τόσο μεροληπτική μεταχείριση. Τίποτα δεν κατάλαβαν! Κουφού καμπάνα κι αν χτυπάς...Το κακό δεν είναι να κάνεις λάθη. Το κακό είναι να μη διδάσκεσαι από τα λάθη σου...
   Εις την προκειμένη περίπτωση φίλε Ανδρέα, εσύ γνωρίζεις εκ των έσω άρα καλύτερα από εμένα για τα διεξαχθέντα και πιστεύεις ότι οι ιερείς (εκτός του υπερήλικα και των καλεσμένων συλλειτουργόντων) αλλά κυρίως οι επίτροποι του εορτάζοντος  ιερού ναού έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την αφιλοξενία. Αναμφίβολα ναι! Εγώ όμως εξετάζοντας τα πράγματα σφαιρικα : α/ θα επέμενα για τη διακριτική παρουσία θεσμικού φορέα από το Δήμο, όπως της αρμοδίου Αντιδημάρχου που δε θα έκανε ρούπι από το λεωφορείο. Β/ εντοπίζοντας πολλές παραλλείψεις από πλευράς δήμου σε διάφορους τομείς τους αναφέρω :
  Καταρχάς η παντελής έλλειψης αστυνόμευσης σε μία τέτοια κοσμοσυρροή, δημιουργεί ανασφάλεια σε αυτούς που ξέρουν και μπορούν να υποθέσουν τα χειρότερα. Έτσι κι η δημιουργία του  κυκλοφοριακού κομφούζιο που εσύ το έζησες! Η  απάντηση από πλευράς δημοτικής αρχής ότι δεν ανταποκρίθηκε το αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου εις το αίτημα για περιπολικό της τροχαίας μου επιβεβαιώνει την απειρία τους άρα και την ισχυρογνωμοσύνη τους να μη ζητούν τις γνώσεις των άλλων. Αν πάλι τους χαλάει η δική μας εμπειρία ας ρωτήσουν κάποιον Αντιδήμαρχο από άλλον δήμο τι κάνουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.  Μην ξεχνάμε ότι σε τέτοιες πανηγύρεις και γενικά όπου υπάρχει κοσμοσυρροή  παρεισφύουν κι ύποπτα άτομα. Στο παρελθόν εις στον ίδιο ναό έιχαν συλληφθεί πορτοφολάδες, αλλά και λοιποί απατεωνίσκοι απο παπατζήδες έως δυστυχώς κι ανώμαλοι παριστάνουν ενίοτε τους πιστούς. Άρα το θέμα της αστυνόμευσης δεν είναι μόνο τροχαίο!  Εάν απευθύνεται ο ίδιος ο κύριος Δήμαρχος στην αστυνομική διεύθυνση Κορίνθου θα είχε τουλάχιστον 2-3 ζευγάρια δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ. Πρόκειται για μάχιμους αστυνομικούς με πιο πολλές ιδιότητες συμπεριλαμβανομένης και της τροχονόμευσης.
  Επίσης η παρουσία ασθενοφόρου δεν είναι  υπερβολή. Ίσως  μάθατε ότι θα είχαμε παρολίγον πνυγμό ενήλικου ατόμου που γλίστρησε στη λίμνη. Το φιλότιμο 3 Αλβανών τού έσωσε τη ζωή. Αλλά και πόσοι υπερήλικες υπερέβαλλαν εαυτόν για να αντέξουν την όλη λειτουργία και στη συνέχεια τη λιτανεία με το ενδεχόμενο λιποθυμίας; Άσε μετά που ‘’ξεχαστήκαμε’’ στο φαγοπότι.
   Όμως και το μικρό ημιφορτηγό της πυροσβεστικής θα είχε λόγο ύπαρξης. Μη λεισμονούμε ότι η γνωστή ντίσκο Μπολερό στο Δερβένι πριν λίγο καιρό έγινε παρανάλλωμα του πυρός μέσα σε λίγα λεπτά! Βέβαια η έδρα του πυροσβεστικού κλιμακίου είναι αρκετά κοντά,δηλαδή στον Άνω Αιγιαλό, αλλά η φωτιά είναι θέμα χρόνου και στο πανηγύρι που ακολούθησε οι ψησταριές είχαν φτάσει στα όριά τους, καθώς κι οι απρόσεκτοι με τα αναμμένα τσιγάρα. Επίσης δε θα χρειαζόντουσαν οι τριχιές για τον άνθρωπο που είχε γλιστρήσει στη λίμνη καθότι το πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος είναι εκπαιδευμένο για παρόμοιες περιπτώσεις έχοντας και τον ανάλογο εξοπλισμό.
  Τέλος αγαπητέ φίλε θα ήθελα να ξέρεις ότι εγώ ήρθα στη Ζάχολη την παραμονή της Αγίας Παρασκευής για τον Εσπερινό της εορτής αλλά και για να παρευρεθώ (όπως έλεγε και το πρόγραμμα του Δήμου στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού) στο ρέμα των μύλων σε μια βραδιά έντεχνης μουσικής! Σολίστ η Κατερίνα Γκόλγκαρη και τραγουδίστριες η Παναγιώτα Αγγέλη με τη Μαρία Τσαγκάρη βάσει του προγράμματος. Καμία απολύτως εκδήλωση εκτός της μουσικής στο καφενείο. Καλά ούτε ένα έγκαιρο πρόγραμμα δεν μπόρεσαν να έχουν; Κάτι συνέβη μου δικαιολογήθηκαν και πήγε όλο το πρόγραμμα λάθος. Ο ορισμός της ‘’ατζαμοσύνης’’ εγώ απαντώ.
  Φίλοι αναγνώστες όλα αυτά τα ‘’ευτράπελα’’ είναι κομμάτια που συνθέτουν το παζλ με την ονομασία ΜΠΑΧΑΛΟ. Ευτυχώς την όλη κατάσταση την σώζει η απερίγραπτη ομορφιά του τοπίου κι η καλή διάθση των κατοίκων. Άντε και του χρόνου με υγεία!