Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

10+1 «γκρίζες» ζώνες σε όρια ηλικίας & συντάξεις – Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ευνοούνται – Επιβαρύνσεις με χρόνια εργασίας & μειώσεις αποδοχών

Δέκα +1 γκρίζες ζώνες που επιφέρουν νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας αλλά και στον υπολογισμό των συντάξεων κρύβουν οι αλλαγές που τίθεται σε εφαρμογή με το νέο ασφαλιστικό -μνημονιακό- νόμο.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στις τελικές ρυθμίσεις του νόμου 4336/15, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ της 14ης Αυγούστου αποκαλύπτονται αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων που χάνουν τις ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα η έξοδος των ασφαλισμένων από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τράπεζες με ανάπηρο/η σύζυγο χωρίς όριο ηλικίας που πλέον καταργείται.
Ο «Ελεύθερος Τύπος»
αναφέρει ότι αποκαλύπτεται «νομοτεχνική λαθροχειρία» για ευνοϊκότερη μεταχείριση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2015! «Ευνοούμενοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν θα επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού όσοι λάβουν κανονική σύνταξη έως τις 30 Αυγούστου, ενώ οι ασφαλισμένοι άλλων Ταμείων, θα υποστούν αναδρομικές μειώσεις», αναφέρει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις γκρίζες ζώνες εντόπισαν και αρμόδια στελέχη τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ανάμεσα σε αυτές είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης που δικαιούνται από το 2011 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι εφόσον αποχωρούν από 1/1/2015 δεν θα ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι αποχώρησαν ή αποχωρούν μέχρι 30/8/2015! Στον ψηφισμένο και δημοσιευμένο στο ΦΕΚ νόμο μπήκε εμβόλιμα η φωτογραφική παράγραφος ώστε να μην έχουν καμία αλλαγή στο ποσό της αναλογικής σύνταξης όσοι αποχώρησαν και προλαβαίνουν να αποχωρήσουν μέχρι και τις 30 Αυγούστου του 2015! Και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τη βασική και αναλογική σύνταξη από το νέο τρόπο υπολογισμού δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31.12.2010 και έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 30.8.2015 και μετά…». Στην πράξη θα επηρεαστούν και θα έχουν περικοπές μόνον όσοι αποχωρούν από 1/9/2015! Ενώ για όλα τα άλλα Ταμεία επηρεάζονται ανεξαιρέτως όλοι όσοι αποχώρησαν με σύνταξη από 1/1/2015 και θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τυχόν επιπλέον ποσά που πήραν καθώς μέχρι το νέο νόμο οι συντάξεις τους υπολογίστηκαν με το παλιό και ευνοϊκότερο σύστημα.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταργείται η έξοδος με 25ετία χωρίς όριο ηλικίας για όσους έχουν ανάπηρο/η σύζυγο από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Τέλος, οδηγούνται σε υπέρμετρη επιβάρυνση τρίτεκνες μητέρες που πάνε για σύνταξη στα 55 έτη φέτος, στα 56,7 το 2016, στα 58,4 το 2017 και στα 60,1 το 2018.

aftodioikisi.gr