Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 
Μεταξύ των βασικών προαπαιτουμένων για την έναρξη διαβουλεύσεων για το 3ο Μνημόνιο, που συμφώνησε στην 17ωρη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους ήταν “η αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης με σχέδιο που θα ανακοινώσει έως τις 20/7 και θα εφαρμόσει μαζί με την Κομισιόν με δέσμευση μείωσης του κόστους του δημοσίου με σαφές χρονοδιάγραμμα που όπως αναφέρεται έχει συμφωνηθεί”.

Η δε κρίση στην κυβέρνηση με βάση τη θεμελιώδη πλέον πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού να συμφωνήσει σε 3ο Μνημόνιο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ έχει φέρει “στα κάγκελα” την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία πλέον βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μάλιστα επίσημη διακηρυγμένη θέση την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Λίγες μέρες μετά τη διαφοροποίησή του στο θέμα της παροχής εξουσιοδότησης στον Πρωθυπουργό τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αρνούμενος να παραιτηθεί και ενώ είναι γνωστό ότι θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης στον αμέσως επικείμενο ανασχηματισμό, από κοινού με τη Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επίσης έχει δηλώσει ότι διαφοροποιείται από την επιλογή του Πρωθυπουργού, σπεύδουν λίγες ώρες πριν φύγουν να βολέψουν ημετέρους σε δημόσιες θέσεις.

Η Νάντια Βαλαβάνη χθες Δευτέρα υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία αντικαθίσταται ο πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Πιστοποιήσεων, Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης “ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.” από γνωστό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, επιδεικνύεται μεγάλη σπουδή να δημοσιευθεί αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να προληφθούν πιθανός ανασχηματισμός ή αλλαγή κυβερνητικών εταίρων ή ψήφιση της νέας διαδικασίας επιλογής στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Το περίεργο μάλιστα είναι ότι δεν αντικαθίσταται ολόκληρο το Δ.Σ., όπως θα ήταν λογικό, αλλά μόνο ο πρόεδρός του Θωμάς Παπαλιάγκας, έχοντας ολοκληρώσει μόλις 18 μήνες από την 5ετή θητεία του, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία έχει επιτυχημένη παρουσία με αύξηση του κύκλου εργασιών, νοικοκύρεμα της εταιρίας και μεγάλο επιχειρηματικό άνοιγμα στην Κίνα και το εξωτερικό.