Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης κατά Τσίπρα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πραξικόπημα»

Βαρουφάκης κατά Τσίπρα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πραξικόπημα»
Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «ξαναχτυπά», αυτή τη φορά με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή για το πρόγραμμα διάσωσης που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για πραξικόπημα μέσω των τραπεζών, για μη βιώσιμο χρέος και προσπάθεια των χωρών της ευρωζώνης να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ακολουθεί το άρθρο του πρώην υπουργού.

"Τις επόμενες μέρες και ώρες θα είμαι στο Κοινοβούλιο για την αξιολόγηση της νομοθεσίας που αποτελεί μέρος της πρόσφατης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στην Ελλάδα. Περιμένω ακόμη να ακούσω απευθείας τους συντρόφους μου, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχουν περάσει τόσα πολλά τις τελευταίες ημέρες.
Μέχρι τότε επιφυλάσσομαι να κρίνω τους νόμους που έχουμε μπροστά μας. Εν τω μεταξύ παρακάτω είναι μερικές πρώτες σκέψεις για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής


• Μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών πλανάται πάνω από την Ευρώπη – χρησιμοποίησα  αυτή την έκφραση την άνοιξη του 2010 για να περιγράψω το πρώτο «σχέδιο διάσωσης» που ετοιμαζόταν εκείνη τη στιγμή. Αν αυτή η αλληγορία ήταν σχετική τότε, είναι δυστυχώς πολύ σχετική και  τώρα.

• Ποτέ στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πήρε μια απόφαση που να  υπονομεύει τόσο το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι ηγέτες της Ευρώπης, αντιμετώπισαν τον  Αλέξη Τσίπρα και η κυβέρνησή μας με τον τρόπο αυτόν, δίνοντας ένα  αποφασιστικό χτύπημα  κατά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

• Το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Και όπως πολύ σωστά λέει ο Πολ Κρούγκμαν, «ό, τι καν να πιστεύετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες ή ο ΣΥΡΙΖΑ που σκότωσαν το όνειρο μιας δημοκρατικής, ενωμένης Ευρώπης.»

• Το 1971, ο Νίκ Κάλντορ, ο οικονομολόγος του Κέιμπριτζ, είχε προειδοποιήσει ότι η επιβολή  της νομισματικής ένωσης πριν από μια πολιτική ένωση θα μπορούσε να  οδηγήσει όχι μόνο σε μια αποτυχημένη νομισματική ένωση, αλλά και στην αποδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδίου. Αργότερα, το 1999, ο Γερμανο-βρετανός κοινωνιολόγος Ράλφ Ντάρεντορφ προειδοποίησε επίσης ότι η οικονομική και νομισματική ένωση θα διαλύσει, αντί να ενώσει την Ευρώπη. Όλα αυτά τα χρόνια ήλπιζα ότι έκαναν λάθος. Τώρα, οι δυνάμεις που είναι στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη έχουν συνωμοτήσει για να τους αποδείξουν ότι είχαν δίκιο.

• Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μοιάζει με  ένα έγγραφο που δεσμεύει την  Ελλάδα με τους όρους της παράδοσης. Λαμβάνεται ως μια απόφαση που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συναινεί να γίνει υποτελής του Eurogroup.

• Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την οικονομία, ούτε με ένα  πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ικανό να βγάλει την  Ελλάδα από το βάλτο. Είναι καθαρά και απλά μια εκδήλωση της πολιτικής της ταπείνωσης στην πράξη. Ακόμη και αν κάποιος απεχθάνεται την κυβέρνηση μας πρέπει να δει ότι η λίστα με τα αιτήματα του Eurogroup αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκλιση από την ευπρέπεια και τη λογική.

• Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της χθες το πρωί σηματοδότησε την πλήρη ακύρωση της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να θέτει στη θέση της ένα υπερ-εθνικό, πανευρωπαϊκό, κυρίαρχο πολιτικό σώμα. Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και εκείνοι που δεν δίνουν δεκάρα για την Ελλάδα, θα πρέπει να προσέξουν.

• Από τα μέσα ενημέρωσης δαπανάται πολύ ενέργεια  για το αν  οι Όροι της Παράδοσης θα περάσουν μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και ειδικότερα  με το αν οι βουλευτές, όπως εγώ, θα συμπαραταχθούν με την πολιτική γραμμή και θα ψηφίσουν υπέρ της σχετικής νομοθεσίας. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον ερώτημα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της κάτω από αυτούς τους όρους.  Αυτό είναι το ερώτημα που θα με απασχολήσει κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων στις επόμενες ώρες και ημέρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ακόμη και μια πλήρης παράδοση από την πλευρά μας θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ατέρμονης κρίσης.

• Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης δεν είναι  τίποτα λιγότερο από την κορύφωση ενός πραξικοπήματος. Το 1967 ήταν τα τάνκς που ξένες δυνάμεις χρησιμοποίησαν για τον τερματισμό της ελληνικής δημοκρατίας. Στη συνέντευξή μου στον Φίλιπ Άνταμς, για το ABC Radio National LNL, είπα  ότι το 2015 ένα άλλο πραξικόπημα οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας, αντί των τανκς, τις ελληνικές τράπεζες.Ίσως η κύρια οικονομική διαφορά είναι ότι, ενώ το 1967 η δημόσια περιουσία δεν μπήκε στο στόχαστρο, το 2015 οι δυνάμεις πίσω από το πραξικόπημα απαιτούν την παράδοση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, για να εξυπηρετήσουν το μη βιώσιμο χρέος μας.