Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Τι διευκρινίζει η Λούκα Κατσέλη για το άνοιγμα των Τραπεζών – Ποιες είναι οι συναλλαγές που επιτρέπονται

Διευκρινίσεις σχετικά την ΠΝΠ με την οποία ανοίγουν οι Τράπεζες αύριο Δευτέρα έδωσε με δηλώσεις της σε τηλεοπτικά κανάλια (Mega, EΡΤ), η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορεί να γίνει σωρευτική ανάληψη 300 ευρώ (60 ευρώ που παραμένει το ημερήσιο όριο ανάληψης Χ5 ημέρες) την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 1 Αυγούστου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει καμία ανάληψη από το Σάββατο 25 Ιουλίου, θα μπορούν να κάνουν σωρευτική ανάληψη 420 ευρώ (60 Χ7 ημέρες). Να σημειωθεί ότι η σωρευτική ανάληψη μπορεί να γίνει και πριν το τέλος της εβδομάδας: Για παράδειγμα, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου ένας πολίτης που δεν έχει πάει στο ΑΤΜ σήμερα και αύριο, θα μπορεί να κάνει ανάληψη 180 ευρώ (60 ευρώΧ3)

Όπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, εάν κάποιος δεν πάρει αυτή την εβδομάδα τα 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη που ακολουθεί 300 ευρώ + 420 ευρώ, αλλά μόνο τα 420 ευρώ. Η ίδια τόνισε ότι από το Σάββατο 25 Ιουλίου και μετά για κάθε εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ σωρευτικά θα μπορούν να σηκώνουν και οι συνταξιούχοι.
Αναφορικά με τις τραπεζικές θυρίδες, η κ. Κατσέλη είπε ότι κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο -όπως σημείωσε- πολλές τράπεζες, επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα, ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση.
Για τους λογαριασμούς, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δήλωσε ότι απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. Επισήμανε όμως ότι προβλέπονται εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, σημείωσε η κ. Κατσέλη, αναφέρονται αναλυτικά στην ΠΝΠ που έχει εκδοθεί.
Για τα δάνεια, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι κάποιος μπορεί να εξοφλήσει τη δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο.
Παράλληλα η κ. Κατσέλη απηύθυνε έκκληση να επιστρέψουν οι πολίτες τα χρήματα που απέσυραν ή κρατούν στο σπίτι τους, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στη σταθεροποίηση του συστήματος.

aftodioikisi.gr