Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΜΑΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ

 

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τους νέους αγρότες μας θίγει στην επικοινωνία του με την sfedona.gr ο συμπολίτης μας γεωπόνος Σωτήρης Ματσούκας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην 2η πρόσκληση του μέτρου 112 για τους νέους αγρότες σ’υμφωνα με την οποία οι νέοι αγρότες πήγαιναν να πάρουν κατά μέσο όρο επιδότηση 15.000 ευρώ και θα χάσουν τουλάχιστον τα υπερπενταπλάσια!
Ο Ξυλοκαστρίτης  γεωπόνος υποστηρίζει ότι υπάρχει μία και μόνο λύση: Να εξαιρεθεί από την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ,ότι αφορά  σε μεταβιβάσεις που αφορούν τους νέους αγρότες της 2ης πρόσκλησης του μέτρου 112.
Ας το λάβουν σοβαρά υπ όψιν τους οι 4 βουλευτές μας αλλά και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας.
Δείτε αναλυτικά τι υποστηρίζει ο γεωπόνος Σωτήρης Ματσούκας


"Το παράδοξο της υπόθεσης ( ένα από τα πολλά) είναι ότι στην Ελλάδα παίρνουν επιδοτήσεις οι συνταξιούχοι αγρότες, οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (υπάλληλοι στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, γιατροί δικηγόροι  κ.ά.)  και θα τις χάσουν οι νέοι αγρότες!!"

Το 2014 βγήκε η 2η πρόσκληση του μέτρου 112 για τους νέους αγρότες. Το σύνολο των υποψηφίων προέβει σε αγορές ή ενοικιάσεις αγροτεμαχίων κατά κύριο λόγο από τους γονείς τους και στη συνέχεια έγιναν στις ενώσεις οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (ότι δηλαδή γινόταν σε όλες τις προηγούμενες προκηρύξεις)
Το 2015  και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση βγάζει μία εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ  με την οποία σε γενικές γραμμές δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα με τις επιδοτήσεις  που προέκυψαν από τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων του 2014 (που στην πλειοψηφία τους αφορούν μόνο τους νέους αγρότες) και σύμφωνα με την οποία  όλοι οι νέοι αγρότες και ανάλογα με την περίπτωση χάνουν μέρος ή όλη την επιδότηση για τα επόμενα χρόνια. Αφορά γονείς που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τα χωράφια τους και τα περσινά τους δικαιώματα για το σύνολο της περιουσίας τους με τη χρήση της φόρμας (εντύπου) 6 που αναφέρεται στη μεταβίβαση με μίσθωση έκτασης και δικαιωμάτων. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες νέους οι οποίοι  χάνουν τη στρεμματική ενίσχυση με βάση την ΚΑΠ 2015-2020, όπως την χάνουν και αυτοί που τους μεταβίβασαν τα χωράφια. Τώρα περιμένουν τα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα που σίγουρα θα τους δώσουν πολύ λιγότερα χρήματα.
Όπως σχετικά δήλωσε ο διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μανώλης Γαρεφαλάκης, «το πρόβλημα αφορά τους Νέους Αγρότες που τους μεταβιβάστηκε το 2014 το σύνολο της εκμετάλλευσης και τα δικαιώματα (χρήματα) είτε από τους γονείς είτε από άλλα συγγενικά πρόσωπα. Αν για παράδειγμα πήρε έκταση 50 στρεμμάτων που είχαν δικαιώματα 15.000 ευρώ. Επειδή μπήκε για πρώτη φορά στο σύστημα το 2014 θα χάσει τα δικαιώματα που του μεταβιβάστηκαν και θα περιμένει να πάρει νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα. Έτσι ουσιαστικά για τα 50 στρέμματα, που είναι 5 δικαιώματα, θα εισπράξει τα χρήματα σύμφωνα με την εθνική μοναδιαία περιφερειακή αξία, που θα ανακοινωθεί φέτος υπολογίζω στα μέσα Αυγούστου. Εκτιμώ ότι για τα 50 στρέμματα θα εισπράξει περίπου 2.500 ευρώ. Αυτή είναι η απώλεια που θα έχουν οι Νέοι Αγρότες και βέβαια χάνουν τα χρήματα και αυτοί που τους μεταβίβασαν τα δικαιώματα».
Με άλλα λόγια πήγαν να πάρουν κατά μέσο όρο 15000€  (από το μέτρο 112) και θα χάσουν τουλάχιστον τα υπερπενταπλάσια  (πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι)
Το παράδοξο της υπόθεσης ( ένα από τα πολλά) είναι ότι στην Ελλάδα παίρνουν επιδοτήσεις οι συνταξιούχοι αγρότες, οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (υπάλληλοι στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, γιατροί δικηγόροι  κ.ά.)  και θα τις χάσουν οι νέοι αγρότες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μία λύση υπάρχει, να εξαιρεθεί από την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι αφορά  σε μεταβιβάσεις που αφορούν τους νέους αγρότες της 2ης πρόσκλησης του μέτρου 112

ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ

sfedona.gr