Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ



Εμφάνιση IMG_7955.jpg
Εμφάνιση IMG_7986.jpg
Είναι μεγάλη η συγκίνηση να είμαι δίπλα στα αδέρφια μου της Θεσσαλίας.
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, Οννεδίτες και Οννεδίτισσες, αδέρφια πραγματικά της Θεσσαλίας,
               χθες πράγματι, το είδατε, Έλληνες πολίτες μαζεύτηκαν αυθόρμητα στην πλατεία του Συντάγματος και βροντοφώναξαν ότι θα μείνουμε για πάντα στην Ευρώπη!
               Μαζεύτηκαν με ελληνικές σημαίες, με Ευρωπαϊκές σημαίες. Χωρίς κομματικά συνθήματα. Χωρίς κομματικά «καπέλα». Χωρίς «μηχανισμούς κινητοποίησης». Μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από τα μέσα δικτύωσης, που λέμε.

Εμφάνιση IMG_7829.jpg               Και μαζεύτηκαν χθες υπέρ της Ευρώπης, πολλοί περισσότεροι από εκείνους που επί μέρες προσπάθησε να κινητοποιήσει η Κυβέρνηση για τη δική της συγκέντρωση την προηγούμενη μέρα. Που σύνθημα είχε το αντίθετο, ρήξη με την Ευρώπη.
               Για όσους δεν κατάλαβαν, για όσους δε θέλουν να καταλάβουν, τους το λέμε εδώ από τα «γαλάζια» Τρίκαλα με τα τεράστια ποσοστά, ο λαός ξεσηκώνεται. Δεν παίζουμε με το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Μένουμε στην Ευρώπη!
Εμφάνιση IMG_8016.jpg               Και θα το φωνάξουμε πολλές φορές ακόμα, αν χρειαστεί. Από τη μιαν άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη. Ειρηνικά, ενωτικά αλλά αποφασισμένα. Όπως ταιριάζει στον Έλληνα. 

               Και το ξεκαθαρίζω από δω και προς κάθε κατεύθυνση: για μας είναι εθνική «κόκκινη γραμμή», που την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, η παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ! Και μην κάνετε λάθος, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς. Αλλά και για λόγους εθνικούς, για λόγους γεωπολιτικούς. Αρκεί κανείς να κοιτάξει στο χάρτη και να δει που βρισκόμαστε. Δηλαδή, θα έλεγα και για λόγους εθνικής ασφάλειας. 
Εμφάνιση IMG_7608.jpg 
                 Για αυτή τη συγκέντρωση σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλία, στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας. Που θα μπορούσε να είναι πηγή πλούτου για τη χώρα. Θα μπορούσε να είναι πηγή ανάπτυξης για την πρωτογενή παραγωγή, για τη μεταποίηση. Γιατί ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή μιας ανάπτυξης και μάλιστα με εξωστρέφεια. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.
Εμφάνιση IMG_7875.jpg               Και δεν φταίει μόνον η κρίση γι' αυτό.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει διεθνώς πρότυπη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν έχει!
Θα μπορούσε να έχει μεταποίηση με τεράστιες εξαγωγικές επιδόσεις. Δεν έχει!
    Και δεν φταίει μόνον η κρίση. Φταίνε όλα εκείνα που επί δεκαετίες μας έφεραν στα πρόθυρα της κρίσης, της χρεοκοπίας και των μνημονίων.
Εμφάνιση IMG_7855.jpgΘέλω να κάνω μια ανάλυση. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, στη δική του γειτονιά, στο καφενείο, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, να μπορεί να «περάσει» επιχειρήματα για να δούμε που βρισκόμαστε. Και όλα αυτά για τον αγροτικό τομέα έπρεπε να τα κάνουμε, και τα κάνουμε, μέσα στην Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη μας δίνει μια πολύ φθηνή χρηματοδότηση για το χρέος μας, φίλες και φίλοι. Αν πας στις αγορές, σου δίνουν πάνω από 4,5%- 5%. Η Ευρώπη μας δανείζει πολλές φορές και κάτω από 1%! Κι έτσι μόνο πήραμε ανάσες την τελευταία τριετία. Θα είχαμε διαφορετικά χρεοκοπήσει...
               Κι έπρεπε να αλλάξουμε την οικονομία μας μέσα στην Ευρώπη, γιατί είναι η Ευρώπη που δίνει και τις γενναίες επιδοτήσεις για τα αγροτικά προϊόντα. Κι αν χάναμε τις επιδοτήσεις σήμερα, αυτό θα ισοδυναμούσε με ολοκληρωτική καταστροφή του αγροτικού κόσμου.
               Και πρέπει αυτά να γίνουν μέσα στην Ευρώπη και με το ευρώ, γιατί το ευρώ είναι εκείνο που καλύπτει το τραπεζικό μας σύστημα. Χωρίς τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης, αυτό που ακούμε στην τηλεόραση να λένε τα δισεκατομμύρια κάθε τόσο που μας δίνει ο ELA. Όσες καταθέσεις φεύγουν, τόσα έρχονται. Ο ELA είναι λεφτά έκτακτα από τη Φρανκφούρτη, από την Ευρώπη. Θα είχε διαφορετικά καταστραφεί η οικονομία. Κι αν βγαίναμε από το ευρώ, θα ζούσαμε τη χειρότερη καταστροφή που θα είχε ποτέ πάθει η Πατρίδα μας εν καιρώ ειρήνης.
               Αλήθεια ξέρετε τι θα πει έξοδος από το ευρώ, το Grexit ;
               Θυμίζω: Τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, χάσαμε το 25% του εισοδήματός μας. 25% σε έξι χρόνια!         
Αν βγαίναμε τώρα από το ευρώ, θα χάναμε όχι σε χρόνια, μέσα σε λίγες εβδομάδες το μισό από το εισόδημα που μας έχει μείνει! Δηλαδή θα χάναμε δύο φορές όσα χάσαμε μέχρι σήμερα μέσα σε χρόνια, εντός ολίγων εβδομάδων.
               Αλλά κι αν χρεοκοπούσαμε μέσα στο ευρώ, τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα. Αυτή η ασφυξία η οικονομική, που ο καθένας την αισθάνεται, τη βιώνει, θα ήταν ακόμα χειρότερα.
               Και τι να σας πω εγώ; Δε χρειάζεται να πείσω εγώ. Δεν έχετε παρά να πείτε ότι ο κ. κ. Λαπαβίτσας του ΣΥΡΙΖΑ προχθές μας είπε, ότι αυτός δεν έχει κανένα πρόβλημα να μπει δελτίο στα τρόφιμα!
               Αφού σου λέει, υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που κατέφυγαν στα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας- και είναι υπέρ των Δήμων και της Εκκλησίας που με δικές τους πρωταγωνιστικού τύπου έδωσαν σε αυτόν τον ανήμπορο κόσμο τα χρήματα και τα ποσά αυτά για να μπορέσει ο κόσμος να τραφεί κανονικά- σου λέει: Τι πειράζει τώρα εάν βάλουμε δελτίο τροφίμων για όλους; Αν είναι δυνατόν σοβαροί άνθρωποι να λένε τέτοια πράγματα!
               Κι αυτή είναι η διαφορά μαζί τους η δική μας: Εμείς αγωνιζόμαστε ώστε και όσοι τρέφονται σήμερα σε συσσίτια να σταθούν στα πόδια τους αύριο. Αυτοί θέλουν ολόκληρη την Ελλάδα στα συσσίτια και στα κουπόνια και δεν τους ενδιαφέρει.
Αιώνες πίσω μας πηγαίνουν.
               Όχι στο δρόμο της Ανάπτυξης και της Ευρώπης, αλλά να ισοπεδώσουν όλο τον κόσμο στη φτώχεια!

               Πήραμε, πράγματι, στη δική μου την εποχή, σε αυτά τα δυόμιση χρόνια- που δεν ήταν Νεοδημοκρατική κυβέρνηση, ήταν άλλα δυο κόμματα και μετά άλλο ένα κόμμα στην εξουσία μαζί μας. Και μάλιστα ένα κόμμα, με το οποίο όλοι μας είχαμε τεράστιες ιστορικές διαφορές- πήραμε σκληρά μέτρα, ναι! Αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό. Κι είχαμε αρχίσει, όπως είπε ο Πρόεδρος σωστά, να βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, από την ύφεση, από τα μνημόνια.
               Κι ήλθε η σημερινή κυβέρνηση, ανέκοψε όλη αυτή την πρόοδο, ανέτρεψε εκείνα που είχαμε επιτύχει και έφερε τη χώρα μέσα σε πέντε μήνες σε πολύ χειρότερη θέση! Και τώρα, το λογαριασμό καλείται να πληρώσει ο απλός Έλληνας ψηφοφόρος που τους πίστεψε. Και δε φταίει αυτός. Τον κορόιδεψαν.
Και μάλιστα ένα λογαριασμό που ανεβαίνει ταχύτατα. Αναλογιστείτε- και παρακαλώ να τα θυμηθείτε αυτά, είναι πολύ σημαντικά-: Παραλάβαμε την Ελλάδα το 2012 στο γκρεμό της χρεοκοπίας πάνω! Έλλειμμα 9,5%. Μετά από δυόμιση χρόνια- τέσσερα είναι η θητεία μιας κυβέρνησης- στα δυόμιση, το έλλειμμα το 9,5%, το κάναμε πλεόνασμα. Η σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε πέντε μήνες το πλεόνασμα το έκανε έλλειμμα! Και γι' αυτό και σήμερα της ζητούν παραπάνω μέτρα λιτότητας από εκείνα που ζητούσαν από εμάς.
Παραλάβαμε την Ελλάδα σε 7% ύφεση. Και δυο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2014, η Ελλάδα είχε στο σύνολο της ευρωζώνης την ταχύτερη ανάπτυξη. Βγαίναμε από αυτή την απίστευτη περιπέτεια και τραγωδία που ζούσε ο λαός.
Και σήμερα, η νέα κυβέρνηση μας ξαναέφερε στην ύφεση, που φέρνει μεγαλύτερα ελλείμματα. Που φέρνει περισσότερα μέτρα λιτότητας. Καμαρώστε, λοιπόν, τη δήθεν «υπερήφανη διαπραγμάτευση»: Πήγαν, μας είπαν, να πάρουν χρήματα χωρίς να υπογράψουν μνημόνιο. Και υπέγραψαν τελικά μνημόνιο, χωρίς να πάρουν χρήματα! Και τώρα ζητούν τη «δόση» που έλεγαν ότι δεν ήθελαν, για να ξαναμπούν σε καινούργιο Μνημόνιο!
Καμαρώστε αυτούς τους τάχα «αντιμνημονιακούς»: Κατήγγειλαν εμάς που βγαίναμε από το μνημόνιο. Καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση εντός του ευρώ. Και φέρνουν πολύ χειρότερη συμφωνία. Και ξαναμπαίνουν στα μνημόνια! Χώρια που απειλούν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ.

Κι ακούστε τώρα: Τον περασμένο Νοέμβρη, οι δανειστές ζητούσαν από τη δική μου κυβέρνηση 1,5 δισεκατομμύριο μέτρα και να πιάσουμε πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Και τώρα τους ζητάνε τέσσερις φορές περισσότερα μέτρα, για να πιάσουν πλεόνασμα το ένα τρίτο από αυτό που επρόκειτο να πιάσουμε εμείς, 1%.
Εμείς στο περιβόητο email Χαρδούβελη- με το οποίο εκείνοι κέρδισαν τις εκλογές μέσα από τις συκοφαντίες- δεχθήκαμε μέτρα 1 δισεκατομμύριο για το 2015. Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα, η ίδια, πρότεινε μέτρα τρεισήμισι φορές περισσότερα. Για να πιάσει στόχο τρείς φορές μικρότερο!
Καμαρώστε τους και για το χρέος. Εμείς είχαμε καταφέρει να σταματήσουμε την άνοδο του χρέους και είχαμε αρχίσει να μειώνεται το χρέος. 350 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος βρήκαμε. Κοντά στα 312 το παραδώσαμε. Τώρα θα το αυξήσουν ξανά, μια που τα μικρότερα πλεονάσματα, από το 3% στο 1% κάθε χρόνο, θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε μεγαλύτερο δανεισμό για την κυβέρνηση. Γιατί 3% πληρώνεις μόνο για τους προηγούμενους τόκους από τα προηγούμενα δάνεια που έχεις.
Και από χθες μας λένε ότι θα πετύχουν συμφωνία για το χρέος. Θέλουν τι; Θέλουν να πετύχουν μιαν απλή δήλωση των Ευρωπαίων εταίρων μας, ότι θα ισχύσει η απόφαση του Eurogroup που εμείς το Νοέμβριο του 2012 είχαμε εξασφαλίσει! Να ξανακερδίσουν, δηλαδή, αυτό που εμείς είχαμε, ήδη, πετύχει πριν δυόμιση χρόνια! Γιατί, στο μεταξύ, κόντεψαν να το χάσουν κι αυτό.
Και τι πέτυχαν; Έναν, δυστυχώς, αληθινό διασυρμό της χώρας.
Και δε σας κρύβω ότι η πιο δύσκολη στιγμή για μένα πάντα ήταν από την αρχή να πιστέψει ο κόσμος ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί. Και οι αγορές και οι δανειστές και οι Έλληνες. Εμπιστοσύνη.
Με τον υπουργό Οικονομικών σήμερα, που τον έχει καταργήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη διαπραγμάτευση. Και είναι, παραμένει υπουργός Οικονομικών, χωρίς να διαπραγματεύεται! Αλλά αυτός θα πάει στο Eurogroup για να διαπραγματευθεί. Κύριος οίδε πως τα πετυχαίνουν όλα αυτά. Με αυτόν ή με το σημερινό διαπραγματευτή κ. Τσακαλώτο, που- ακούστε- χθες, την πιο κρίσιμη αυτή στροφή που είμαστε στη διαπραγμάτευση, πρότεινε δημοψήφισμα για Grexit! Ο επίσημος διαπραγματευτής. Την ώρα που- προ είκοσι λεπτών μου είπανε- ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των Πρωθυπουργών όλης της Ευρώπης, ο κ. Tusk είπε ότι τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε συμφωνία ή χρεοκοπία για την Ελλάδα! Κι έχεις το δικό σου τον διαπραγματευτή να λέει, ότι εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει δημοψήφισμα για Grexit.
Και καλά, δε θα πω για την Πρόεδρο της Βουλής, μόνιμο παραλήρημα κατά πάντων. Παρακολουθούμε μια εκκολαπτόμενη τύραννο, σε ρόλο. «Αυτοκράτειρας πασών των Συριζαίων». Και δεν βρίσκεται κανείς να τη μαζέψει.

Που βρισκόμαστε, λοιπόν, φίλοι και φίλες;
Έχασαν πέντε μήνες με μια «ανύπαρκτη» διαπραγμάτευση, που κατέληξε σε ένα καταστροφικό δίλημμα:
Είτε χειρότερη συμφωνία από εκείνη που είχαμε εμείς.
Είτε χρεοκοπία που είχαμε αποφύγει. Και με πιθανή έξοδο από το ευρώ.
Μέσα σε πέντε μήνες ο λογαριασμός πάει σε ετήσια βάση, 1,5 δισεκατομμύριο που ζητούσαν από εμάς, στα 5,8 δισεκατομμύρια που ζητούν τώρα! 5,8 με 1,5! 4,3 δισεκατομμύρια παραπάνω σκληρά μέτρα! Αυξάνεται, δηλαδή, ο λογαριασμός- προσέξτε- με ρυθμό 860 εκατομμύρια το μήνα! 28 εκατομμύρια κάθε μέρα! Τόσο στοίχισε αυτή η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» του κ. Τσίπρα. Χώρια πόσο θα στοιχίσει τα επόμενα χρόνια, όταν πάρουν κι άλλα μέτρα οδυνηρά για το τρίτο μνημόνιο που έρχεται.
Γιατί αυτό είναι, απλώς, να κατακτήσουμε τώρα τον αμμόλοφο. Παρακάτω υπάρχει ένα βουνό ολόκληρο, γιατί τα επόμενα χρόνια υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια που πρέπει να εξοφλήσουμε.
Χώρια πόσα χρήματα φεύγουν κάθε μέρα από το τραπεζικό μας σύστημα: Ξεκίνησαν από εκατοντάδες εκατομμύρια το μήνα. Και τώρα φεύγουν εκατοντάδες εκατομμύρια την ημέρα! Κι ακόμα ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει σε τι εφιάλτη μας οδηγούν.
Μας ρώτησαν κάποια στιγμή στη Βουλή, αν στηρίζουμε τα μέτρα που προτείνουν σήμερα για να κλείσει η συμφωνία, ή αν στηρίζουμε εκείνα τα μέτρα που πρότειναν οι δανειστές.
Και τους είπα ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές τα έχουμε ήδη αρνηθεί πολλές φορές ως τώρα. Και την αύξηση του ΦΠΑ την πρότειναν. Και την κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ την πρότειναν. Και μειώσεις μισθών και συντάξεων μας πρότειναν. Και παραπάνω φόρους στις επιχειρήσεις μας πρότειναν. Και τα απορρίψαμε. Αλλά γιατί; Γιατί είχαμε αρχίσει εν τω μεταξύ να μειώνουμε τους φόρους, είχαμε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση- τώρα ζητούν να τον αυξήσουν πάλι-, είχαμε μειώσει το φόρο αλληλεγγύης- τώρα ζητούν πάλι να τον αυξήσουν-, είχαμε μειώσει το φόρο στο πετρέλαιο- τώρα τους ζητούν αύξηση και σε αυτό.
Συμπέρασμα: Εμείς μπορούσαμε να ζητήσουμε και να είμαστε πιο σκληροί, γιατί πιάναμε τους στόχους. Σήμερα κανένα στόχο δεν έχουν πιάσει.  Αναλάβαμε, λοιπόν, την οικονομία σε πολύ πιο δραματικές συνθήκες, αλλά μέτρα σαν κι αυτά τα οποία σήμερα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα αποφύγαμε.
 Και ναι, πρέπει να λέμε την αλήθεια και ιδιαίτερα στους δικούς μας ανθρώπους, ότι κάναμε λάθη. Δεν εξηγήσαμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες αυτές, ιδιαίτερα οι φόροι, ήταν πρόσκαιρες θυσίες. Ότι οι φόροι ήταν προσωρινοί. Απαραίτητοι για να βγει η χώρα μιαν ώρα αρχύτερα από τα δύσκολα, αλλά σίγουρα προσωρινοί.
Κι ότι σίγουρα τέτοια φορο-καταιγίδα δεν επρόκειτο ποτέ να φέρουμε.
Ο κόσμος γνώρισε τα μέτρα που πήραμε και που δεν ήταν εύκολα.
Αλλά τώρα γνωρίζει τα μέτρα τα οποία εμείς δεν πήραμε! Εκείνα που ζήτησαν οι δανειστές και εμείς αρνηθήκαμε. Και τώρα θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ: Άλλα με δική του πρόταση κι άλλα με την πρόταση των δανειστών, γιατί αποδυναμώθηκε, εν τω μεταξύ, η θέση της χώρας.
Και το λογαριασμό τον πληρώνει ο Έλληνας.
Τις καθυστερήσεις τις ξέρετε πολύ καλά. Τις ζείτε, άλλωστε, και εδώ:
--Τον άξονα Κεντρικής Ελλάδος, τον E65, όταν αναλάβαμε βρήκαμε να έχουν παραλύσει εκεί οι εργασίες. Βρήκαμε νεκρά τα εργοτάξια. Τα ξεκινήσαμε και πάλι, το θυμάστε. Με φουλ τις μηχανές και εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Τώρα κινδυνεύει να παγώσει ξανά ένα τεράστιο τέτοιο έργο.
--Το βόρειο κομμάτι Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία, το εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα το εντάσσαμε στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ τον Απρίλιο που πέρασε. Και στο πακέτο Γιούνκερ που περιμένει εκεί ακόμη, 315 δισ. ευρώ.  Ήταν ώριμο έργο. Δεν έκαναν τίποτε. Κινδυνεύει κι αυτό…
--Με το φράγμα Μεσοχώρας είχα, ως Πρωθυπουργός, ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά. Ξεπεράσαμε τεράστιες γραφειοκρατικές εμπλοκές. Είχε τελειώσει και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη ΔΕΗ. Θα είχε ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες.  Αλλά βλέπετε διαφωνεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι το μπλόκαραν κι αυτό…
--Κι ακόμα, το τελευταίο δίμηνο του 2014 ειδικά για τον Νομό Τρικάλων είχαν εγκριθεί πιστώσεις τεράστιες, απαραίτητες όμως, για προβλήματα, όπως είναι η ύδρευση της Καλαμπάκας ή αντιπλημμυρικά μέτρα στο νομό. Σήμερα κι αυτά παραμένουν παγωμένα…

Και βέβαια, ο αγροτικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει έναν σκληρό ανταγωνισμό. Πληρώνει επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που πληρώνουν άλλοι ευρωπαίοι αγρότες. Πληρώνει τιμές ενέργειας, καύσιμα και ηλεκτρικό, πολύ υψηλότερες από τους υπόλοιπους ευρωπαίους παραγωγούς. Το ίδιο και με τα λιπάσματα. Ενώ έχει πολύ πιο δύσκολη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους. Για να μη μιλήσω για το εργατικό κόστος…
Επί δικής μας διακυβέρνησης δώσαμε μάχη στην Ευρώπη και κερδίσαμε για το 2014 - 2020 20 δισεκατομμύρια κοινοτικά κονδύλια για την περίοδο αυτή για τον αγρότη. Πέρσι τον Αύγουστο καταθέσαμε στην Ευρώπη την πρότασή μας για τη νέα ΚΑΠ. Σήμερα, λυπάμαι να πω από εδώ, από τη Θεσσαλία, ότι η πρόταση αυτή καταστρέφεται. Γιατί υπάρχει η  έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και επομένως, η απορρόφηση των έργων βραχυκυκλώνεται. Και έτσι λιμνάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια και για τη βιολογική Γεωργία και για την Κτηνοτροφία και για τα περιβαλλοντικά έργα και για τα έργα Leader ή ΟΠΑΧ για την Περιφέρεια και για έργα μεταποίησης. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να βάλει το δικό της το ποσοστό 5%, όσο είναι αυτό, για να πάρει το 95% απ’ έξω. Και δεν το έχει να το βάλει.
            Βέβαια, υπάρχουν και δυσκολίες μεγάλες: Να πω για παράδειγμα – γιατί εδώ πρέπει να τα λέμε όλα - ότι, παρά τις προσπάθειές μας, η φέτα μας δεν αναγνωρίστηκε στον Καναδά ως ΠΟΠ προϊόν, όπως της αξίζει και το δικαιούται. Και είναι υποχρέωσή μας, να παλέψουμε και να ανατρέψουμε τη συμφωνία αυτή για ένα εθνικό προϊόν. Και πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα για να αντιμετωπίσει μια παρόμοια εξέλιξη και στη Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ! Αλλά, οφείλω να πω ότι επειδή η φέτα μας είναι, έτσι κι αλλιώς, ανώτερο ποιοτικά προϊόν, πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή φέτας που - και να θέλαμε - δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα ράφια του κόσμου. Παράγουμε 105 χιλιάδες τόνους φέτα και μέσα στην Ελλάδα από αυτά, καταναλώνουμε τους 85 χιλιάδες τόνους! Μόνο 20 χιλιάδες τόνοι μένουν για τον υπόλοιπο κόσμο! Την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση είναι τεράστια!
Χρειάζεται όμως, κυρίως μια συνολική στρατηγική για να μειωθεί το αγροτικό κόστος. Για να είναι πιο ανταγωνιστική η παραγωγή για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Όπου υπάρχει και το πρόσθετο πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, για τα οποία απαιτείται και συνταγματική αναθεώρηση.
Όλα αυτά τα είχαμε στο πρόγραμμα. Δώσαμε μάχη στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουμε υψηλές επιδοτήσεις. Για να εντάξουμε υδρευτικά έργα υποδομής. Για να προωθήσουμε την ηλεκτρονική κάρτα πετρελαίου. Και για να επιτύχουμε αναδιαρθρώσεις για το χαμηλό κόστος ενέργειας. Ξεκινήσαμε και την ξεχασμένη συνταγματική αναθεώρηση.
Αλλά απ’ αυτά, ορισμένα δεν τα προλάβαμε. Ο σχεδιασμός ήταν για 4 χρόνια και εμάς, μας κόπηκε στη μέση. Όμως πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε δεν τα τάξαμε. Και το συντελεστή των αγροτών τον κρατήσαμε στο 13%! Φόρους 26% ή 33% που ακούγονται δεν επιτρέψαμε και δεν τους συζητήσαμε καν.
Ξέρω ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά μας. Όπως η εξισωτική για τους κτηνοτρόφους. Που την υποσχεθήκαμε, την εξασφαλίσαμε, δόθηκε η εντολή, αλλά σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους τελικά δεν έφτασε!
Να το θυμάστε όμως: το αγροτικό κόστος μπορεί να μειωθεί, αλλά χρειάζεται να γίνει βήμα-βήμα. Οι αναδιαρθρώσεις που θα φέρουν άφθονο νερό και φθηνότερη ενέργεια, βήμα-βήμα. Οι αποδόσεις στον αγροτικό τομέα θα ανέβουν, γιατί η αγροτική παραγωγή είναι βάση για ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης. Όπως και η μεταποίηση …
Αλλά όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο σταδιακά. Όποιος τάζει πολλά και μαζεμένα, δεν λέει την αλήθεια. Όποιος λέει ότι την άλλη μέρα θα λύσει όλα τα προβλήματα, κοροϊδεύει.
Κι όταν έλθει, αντί να «δώσει», «παίρνει»: όπως πήραν τα αποθεματικά των δήμων. Όπως πήραν τα δικά σας τα αποθεματικά, του ΟΠΕΚΕΠΕ! Όπως κινδυνεύετε να χάσετε τις επιδοτήσεις. Όπως τελικά απειλούν να τριπλασιάσουν τους φόρους!
Όποιος τάζει στους πάντες τα πάντα, παίρνει απ’ όλους τα πολλαπλάσια!
Και θέλω αυτό να περάσω ως μήνυμα: Γιατί αυτό είναι το πραγματικά αποκρουστικό πρόσωπο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας: Να επικαλείσαι το λαό. Για να κοροϊδέψεις το λαό. Κι ύστερα για να στείλεις στο λαό το λογαριασμό.
--Να θυμάστε: Στις μέρες μας κανείς δεν είχε την αγωνία, αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Τώρα αυτή την αγωνία την έχει όλος ο κόσμος…
--Στις μέρες μας κανείς δεν άγγιξε τα αποθεματικά των δήμων και των περιφερειών. Τώρα τα «σκούπισαν» όλα…
--Στις μέρες μας, όχι μόνο πληρώνονταν κανονικά οι προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά πληρώναμε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στους ιδιώτες από τα προηγούμενα χρόνια! Φανταστείτε να είσαι ιδιώτης, να σου χρωστάει το κράτος, να μην σε πληρώνει και εσύ να πέφτεις έξω. Βρήκαμε ότι χρωστούσαμε 9,5 δισεκατομμύρια όταν αναλάβαμε την Κυβέρνηση, τα απλήρωτα «βερεσέδια» του κράτους και τα κατεβάσαμε στα 3 μέσα σε δυόμισι χρόνια! Μέσα σε πέντε μήνες τα διπλασίασε η κυβέρνηση σε 6! Αυτά που χρωστάει το κράτος στον Έλληνα.
--Στις μέρες μας, κανείς δεν είχε αγωνία, αν θα βγει η χώρα από το ευρώ. Αν θα υπάρχουν αγροτικές επιδοτήσεις και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα τα πάντα είναι «στον αέρα».
--Στις μέρες μας δεν υπήρχε αβεβαιότητα. Τώρα υπάρχει αγωνία. Και αυτή η αβεβαιότητα και η αγωνία πνίγει την κοινωνία…
--Στις μέρες μας τα φορολογικά βάρη ήταν υψηλά, ναι, αλλά είχαν αρχίσει να μειώνονται. Τώρα μεγαλώνουν.
--Στις μέρες μας η ανεργία ήταν υψηλή, ναι, τη βρήκαμε υψηλή, είχε αρχίσει να μειώνεται κι αυτή. Τώρα ανέβηκε πάλι και αρχίζει να συνεχίζει σταθερά κάθε μήνα να ανεβαίνει …
--Υπήρχε η ελπίδα και τη βλέπαμε ζωντανή για επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα. Με αίσθημα ασφάλειας μέσα στη χώρα. Και με εικόνα αξιοπιστίας στο εξωτερικό.
--Σήμερα, αντίθετα, ξεκίνησε η απομόνωση. Το βλέπετε δίπλα τι γίνεται.  Σαρώνονται από κύματα λαθρομεταναστών νησιά, πόλεις, που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά τους προσελκύει να έρθουν στην Ελλάδα.
Και γιατί να μην έλθουν στην Ελλάδα; Είσαι ξένος και θέλεις να περάσεις στην Ευρώπη λαθραία, όχι εκείνος ο οποίος ζητάει άσυλο, προσέξτε, επειδή ζει σε εμπόλεμη περιοχή – π.χ. Λιβύη – εκείνος ο οποίος απλά για οικονομικούς λόγους θέλει να γίνει μετανάστης, όταν του ανακοινώνει ο Τσίπρας ότι θα μπορεί μόλις φτάσει στην Ελλάδα  να πάρει 6μηνη άδεια παραμονής στον τόπο μας! Και βεβαίως θα έρθει. Ήδη τα νησιά και η Αθήνα βουλιάζουν από λαθρομετανάστες. Επέστρεψε εκείνη η άσχημη εικόνα του χθες που είχαμε από καιρό σβήσει από τη μνήμη του Έλληνα!
 Και η ανασφάλεια επιστρέφει. Και τώρα ξανά βλέπεις τους κουκουλοφόρους να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, να καταλαμβάνουν και πάλι τα πανεπιστήμια, να καίνε το κέντρο της πόλης όποτε θέλουν. Επέστρεψαν, με το νόμο που πέρασαν, στο «άσυλο παρανομίας» των Πανεπιστημίων, που το ξαναέκαναν άσυλο για να τρομοκρατούν καθηγητές και φοιτητές. Και είναι ανάμεσά μας, εδώ απόψε, ο καθηγητής ο Φορτσάκης, που μας έκανε την τιμή να έρθει και σήμερα μαζί σας να είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζει πολύ καλά τι λέμε. Στις μέρες μας αυτά είχαν αλλάξει. Σήμερα, δικοί τους υπουργοί καταγγέλλουν ότι κυβερνάει η «Αριστερά του Τίποτε»!
Αλλά και το χειρότερο είναι ότι απειλούν με ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους μας! Πράγμα που θα ήταν ολέθριο για το λαό. Για το αύριο, για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές…
Οι άνθρωποι παίζουν τη χώρα στα ζάρια και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε.
Γι’ αυτό και φίλες και φίλοι των Τρικάλων και της Θεσσαλίας, προτείναμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση για να αλλάξει η πολιτική τους, να απαλλαγούν από τα βαρίδια τους, να μπορέσουμε να σώσουμε όλοι μαζί, το ευρωπαϊκό μέλλον του τόπου.
Δεν μας απάντησαν καν! Είμαστε και τώρα, την ύστατη στιγμή, έτοιμοι να συνεργαστούμε για να σωθεί η Ελλάδα…
Αλλά να συνεργαστούμε, αλλάζοντας την πολιτική τους.
Δεν μπορούν να θυσιάζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις, που γίνονται σε όλα τα προοδευμένα κράτη του κόσμου, για να φτιάξουν αυτοί το μεγάλο δικό τους κομματικό κράτος και να στείλουν ύστερα για την πληρωμή, αυτού του μεγάλου κομματικού κράτους, το λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο.
Ναι, μπορούμε να αποφύγουμε τη φορο-καταιγίδα που φέρνουν, αν κάνουμε στροφή στις μεταρρυθμίσεις που εκείνοι εγκαταλείπουν. Αν κάνουμε στροφή στις ιδιωτικοποιήσεις που εκείνοι ματαιώνουν. Αν κόψουμε δαπάνες του δημοσίου. Όχι με φόρους που γονατίζουν την οικονομία και φέρνουν περισσότερη ανεργία και φτώχεια, περισσότερη εξάρτηση από τους δανειστές. Και που είπα για ιδιωτικοποιήσεις, με ρώτησε κάποιος νωρίτερα: τι θα γίνει με τα αεροδρόμια τα 13, τα οποία ιδιωτικοποιήσαμε. Και δεν είναι μόνο αυτά. Εγώ σας ρωτώ: Έχεις ένα αεροδρόμιο και πάω μακριά από εδώ, στη Λήμνο, και δεν έχεις ούτε ένα ευρώ να δώσεις για να περιποιηθείς το χώρο που θα έρθει ο ξένος για να έχει τουαλέτες προσβάσιμες, για να μπορεί να αισθανθεί ο άλλος, ότι μπήκε σε Ευρωπαϊκή χώρα. Εσύ δεν έχεις λεφτά. Και έρχεται κάποιος ξένος και σου λέει: Δώστο μου, πρόσεξε, παραχώρηση, μην μου το χαρίζεις, δεν τους το δίνουμε, δεν παίρνουν από τη σάρκα μας, δεν παίρνουν τη γη μας, τους το παραχωρούμε για 30 χρόνια και τους λέμε: Παρ’ το,  επένδυσε επάνω σε αυτό, φτιάξε το όπως πρέπει να είναι ένα τέλειο αεροδρόμιο και από εκεί και πέρα σε 30 – 40 χρόνια να μου το γυρίσεις πίσω. Αλλά, εν τω μεταξύ, θα έχει ανέβει ο τουρισμός, θα έχει ανεβεί η ποιότητα, θα έχει ανεβεί η αγορά και η ψυχολογία.  
Δεν το θέλουν και δεν είναι ότι δεν το θέλουν, επειδή δεν θέλουν εκεί πέρα να δουλέψει ο κόσμος, που ασφαλώς θα δούλευε εάν γινόταν. Δεν το θέλουν γιατί η ιδεολογία τους, τους απαγορεύει να αισθάνονται το χνώτο τους κοντά στον ιδιώτη και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτοί θέλουν κράτος, θέλουν κρατισμό. Θέλουν εκείνο το οποίο είναι η ακραία αριστερή ιδεολογία που έχει αποτύχει σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Και να μας πουν: Εγώ ήμουν με τον Πρωθυπουργό της Κίνας, της Ρωσίας, της Αμερικής τους Προέδρους να μου πουν σε ποια χώρα υπηρετούν τη δική τους νοοτροπία, τον κρατισμό; Πουθενά πλέον. Βόρειο Κορέα; Είσαι μέσα.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι να αποδοκιμάζεις τους δανειστές. Το θέμα είναι να μη τους έχεις ανάγκη. Να μη χρειάζεσαι το δανεισμό. Και αυτό είχαμε φέρει στη χώρα. Να μην έχεις ανάγκη τους δανειστές!

Κοιτάξτε, ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας θέλει να βγει από την αγωνία για το αύριο.
Ξέρουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, ακόμα και πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν να βγει η χώρα από το ευρώ. Δεν θέλουν τη ρήξη.
Γι’ αυτό και προτείναμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση. Και ξέρουμε ότι αυτό εκφράζει την αγωνία της ίδιας της Ελληνικής κοινωνίας. Πέρα και πάνω από κόμματα!
--Αν δεν θέλει ο κ. Τσίπρας να ταυτίσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο τόπος σε καιρό Ειρήνης,
--αν θέλει να ξεφορτωθεί βαρίδια και τέτοιου είδους ιδεοληψίες, υπάρχουν ακόμα περιθώρια για τη «μεγάλη συνεννόηση».
--Αν, αντίθετα, παραμείνει σε αυτό το αδιέξοδο που βρίσκεται, αν επιβεβαιώσει όλους εκείνους που αρχίζουν να πιστεύουν, προσέξτε, ότι από την αρχή επιδίωκε να σύρει τη χώρα έξω από το ευρώ, είναι άλλο πράγμα Γιατί πολλοί λένε ότι αυτό ήταν το σχέδιό του εξ αρχής! Γι’ αυτό και έταζε πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει. Γι’ αυτό και έχασε τόσο χρόνο, χωρίς να διαπραγματευθεί τίποτε ουσιαστικό. Γι’ αυτό και  άφησε να μεγαλώσει τόσο ο λογαριασμός. Γι’ αυτό και καλλιεργεί σήμερα ανοικτά, όπως η δική τους προχθεσινή συγκέντρωση, τον αντι-ευρωπαϊσμό. Ακόμα και με αυτές τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δεν σκέφτεται κανείς: Καλά είναι άλλη κυβέρνηση στον τόπο; Κι όχι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Κατεβάζουν την ώρα της δικής τους Κυβέρνησης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό και τόσα ψέματα στο παρελθόν και λέει και σήμερα τόσα ψέματα εναντίον της Ευρώπης.  Μήπως, λένε λοιπόν πολλοί, ήθελε εξαρχής να σύρει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη.
Κάποιοι, βέβαια, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με την βεβαιότητα ότι δεν θα κάνει αυτά που κάποιοι δικοί τους απειλούσαν. Ότι δεν θα μας βγάλει από το ευρώ. Και τώρα διαπιστώνουν ότι τα βράχια είναι κοντά…
Κάποιοι ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι δεν είχαν τίποτε να χάσουν. Τώρα διαπιστώνουν κι αυτοί ότι έχουν ακόμα περισσότερα να χάσουν.
--Έτσι κι αλλιώς, αν δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί με την έξοδο από το ευρώ και την καταστροφή της χώρας, η πρότασή μας για «μεγάλη συνεννόηση» ισχύει ακόμα. Αλλά θα πάμε για συνολική αλλαγή πολιτικής. Ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας παγίδεψε και να σώσουμε ό,τι μπορεί ακόμα να σωθεί.
--Αν πάλι επιμένουν στα αδιέξοδά τους, τότε η πρότασή μας για μεγάλη εθνική συνεννόηση ισχύει για όλους τους άλλους. Για όσους πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήσεις στην ανευθυνότητα άσχετων, επικίνδυνων, μαθητευόμενων μάγων της συμφοράς ή αθεράπευτα ακραίων. 
* Δεν πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη και το ευρώ.
* Δεν το θέλει ο Ελληνικός λαός. Και δεν πρόκειται, αυτό τους διατρανώνουμε απόψε από εδώ, δεν πρόκειται να τους αφήσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας, να βγούμε από την Ευρώπη και το ευρώ.
* Δεν θα τους το επιτρέψουμε, δεν θα το καταφέρουν, δεν το θέλει η Ευρώπη, δεν το θέλει κανείς.
Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, λοιπόν, να το βγάλουν!
Κι αν ξυπνήσουν κάποιοι απ’ αυτούς και δουν τις ευθύνες τους, καιρός να αντιδράσουν κι εκείνοι...
Διότι από το «πρώτη φορά Αριστερά», χρειάστηκαν μόνο πέντε μήνες για να φτάσουν στην «Αριστερά του Τίποτε».
Και θα χρειαστούν μόνο λίγες μέρες ακόμα ή λίγες εβδομάδες για να φτάσουν στο «ποτέ πια Αριστερά»! 
Δεν θα τους αφήσουμε να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη και να διχάσουν τον λαό μας.
Τα ψέματα τελείωσαν! Κι εκεί που τελειώνουν τα ψέματα, αρχίζει η μεγάλη αφύπνιση του λαού, αρχίζουν οι αληθινοί αγώνες Ελευθερίας και γεννιέται η Ελπίδα της λύτρωσης: Της λύτρωσης από τα ψέματα. Της λύτρωσης από τη δημαγωγία. Της λύτρωσης από τον αντιευρωπαϊκό εφιάλτη. Της λύτρωσης από μία ακραία ιδεολογία που το ξαναλέω, έχει χρεοκοπήσει παντού αλλού στον κόσμο, κι είναι καιρός επιτέλους, να χρεοκοπήσει και στην Ελλάδα.
Και θέλω να είστε περήφανοι, γιατί κουβαλάτε μέσα σας αυτήν την ιδεολογία της ελευθερίας, αυτήν την ιδεολογία του διαλόγου, αυτήν την ιδεολογία της δημιουργίας, αυτήν την πιο γόνιμη ιδεολογία που έχει ολόκληρος ο κόσμος, που είναι η ιδεολογία του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ευρώπη και για το μέλλον των παιδιών μας. 
Τα ψέματα τελείωσαν, ο αγώνας όλων μας με πρωτοπόρα την ΟΝΝΕΔ, την πανίσχυρη ΟΝΝΕΔ τώρα αρχίζει. Η αληθινή ελπίδα τώρα γεννιέται.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλή δύναμη, καλό αγώνα.
Ευχαριστώ για αυτήν την καταπληκτική συγκέντρωση απόψε. Να είστε καλά. Καλή δύναμη.