Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Σαμαράς: Αντί να φέρετε φοροελαφρύνσεις, φέρατε φοροεπιδρομή «Γονατίσατε τη χώρα στο εσωτερικό και τη διασύρατε στο εξωτερικό»


«Αντί να φέρετε φοροελαφρύνσεις, φέρατε φοροεπιδρομή» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γονάτισε τη χώρα στο εσωτερικό και τη διασύρατε στο εξωτερικό» ενώ ταυτόχρονα την κάλεσε να αλλάξει πολιτική για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα της χώρας.

«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν φοβόμαστε τις εκλογές, η χώρα δεν αντέχει τις εκλογές» τόνισε ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας σενάρια που διαρρέουν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.



Οι τρεις προϋποθέσεις για εθνική συνεννόηση

Με επίθεση στον πρωθυπουργό απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην πρόκληση του κ. Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί της πρότασης των δανειστών.

Τρία πράγματα πρότεινε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Τσίπρα για την εθνική συνεννόηση: "Πρώτον να βάλετε τέλος στις συκοφαντίες. Δεύτερον να αλλάξετε πολιτική και να σταματήσετε να χαϊδεύετε τον δημόσιο τομέα. Εγώ πασχίζω για τον ιδιωτικό τομέα. Τρίτον να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας προς τα μέσα και προς τα έξω.

 «Τελική συμφωνία δεν μας φέρατε ακόμα. Φέρτε την και θα σας πούμε την άποψη μας. Παρατηρήσεις κάνουμε απόψε. Ρωτήστε το κόμμα σας όμως. Τη στηρίζει; Μπορεί να πάρετε εσείς και το κόμμα σας δύσκολες αποφάσεις; Πάνω από όλα όμως αλλάξτε πολιτική, απαλλαγείτε από τα βαρίδια σας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η μεγάλη μάχη θα είναι μετά, δεν είναι τώρα. Τώρα δίνουμε μάχη στον αμμόλοφο μετά θα έχουμε να κατακτήσουμε το βουνό. Και εκεί θα είναι η μεγάλη μάχη».

«Ήρθε πράγματι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης», τόνισε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είπε και δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την διαπραγμάτευση.

«Δεν λέγατε την αλήθεια, λέγατε ψέματα για μήνες. Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα είχα να σας κάνω θα ήταν να συνεχίσετε την διαπραγμάτευση με βάση το mail Χαρδούβελη» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ακολούθως αναφέρθηκε στην πολιτική του όταν ήταν στην κυβέρνηση. «Η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε: «Δεν λέγατε την αλήθεια ότι κάνατε πολιτική διαπραγμάτευση. Είναι θράσος ότι μας ζητάτε να τοποθετηθούμε αν συμφωνούμε με την πρόταση των δανειστών ή με την δική σας» είπε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Τσίπρα. Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι «η κυβέρνηση δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την χώρα μειώνοντας την αξιοπιστία της». Με ρωτάτε αν δέχομαι την δική σας πρόταση είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «αν είχαμε δεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα είχε κλείσει από πέρυσι η πέμπτη αξιολόγηση. Η πρότασή σας μας φέρνει πίσω και χτυπάει την μεσαία τάξη».

«Δεν κάνατε καμία διαπραγμάτευση» 

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση, παρά αναλώθηκε στη συζήτηση για το πώς θα ονομαστεί η Τρόικα. «Για εσωτερική και μόνο κατανάλωση» τόνισε, και συνέχισε: «Εμφανίζεστε ως επικεφαλής της αντίστασης στην πρόταση που ο ίδιος φέρατε. Αυτή είναι η απίστευτη δημιουργική σας ασάφεια. Λέγατε ψέματα ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πάτε τη χώρα σε αναγκαστικό δανεισμό και τρίτο μνημόνιο.Μας ρωτάτε στη ΝΔ με ποιους είμαστε. Με τη δικιά σας πρόταση ή με των δανειστών. Αυτό είναι θράσος. Οι δανειστές γνωρίζουν καλά ότι σε σωρεία σημείων εμείς έχουμε ιστορικά αρνηθεί πολλές φορές» τόνισε ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

«Εμείς αρνηθήκαμε την αύξηση στο ΦΠΑ. Αν το δεχόμασταν θα είχε κλείσει η αξιολόγηση. Εσείς προεκλογικά είπατε θα κλείσει κάθε συζήτηση αύξησης ΦΠΑ στα νησιά και τώρα όχι μόνο το παίρνετε πίσω αλλά τα προτείνετε κιόλας εσείς οι ίδιοι».

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του πήρε σκληρά μέτρα σε μια δύσκολη κατάσταση που ήταν η χώρα αλλά είχαν όπως είπε αρχίσει να ανακουφίζουν και να πιάνουν τους στόχους της ανάπτυξης.

Για τις πρόωρες εκλογές 

Παράλληλα, τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών όχι γιατί τις φοβάται όπως είπε το κόμμα του, αλλά γιατί θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στο ατύχημα. «Εκτός και αν στόχος σας είναι να μας βγάλετε από το ευρώ. Προσέξτε μην δημιουργήσετε στη χώρα εμφύλια πόλωση. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Εσείς προσέξτε. Διότι ο κόσμος στις προηγούμενες εκλογές συνέκρινε τα δικά μας μέτρα με τις ωραίες υποσχέσεις σας. Τώρα θα γίνονται οι εκλογές με τα δικά σας πεπραγμένα που είναι ζοφερά και ανεβάζουν τον λογαριασμό. Δεν απειλείτε εμάς. Τη χώρα και τον εαυτό σας απειλείτε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.