Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Γαϊδούρια με αριθμό κυκλοφορίας (αργότερα και κόρνα)

Απόφαση – σταθμός του δημοτικού συμβουλίου Λέρου για τα τετράποδα που χρησιμοποιούνται στις μετακινήσεις

 Γαϊδούρια με αριθμό κυκλοφορίας (αργότερα και κόρνα) 

Αριθμό κυκλοφορίας και ασφάλεια για ατυχήματα αστικής ευθύνης θα πρέπει να αποκτήσουν πλέον τα γαϊδούρια και τα μουλάρια στη γραφική Λέρο! Επειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού καταρτίστηκε ο «κανονισμός αγοραίων επιβατηγών ζώων». Κάθε επιβατηγό ζώο το οποίο μισθώνεται για τη μεταφορά των επιβατών, χρήζει άδεια κυκλοφορίας, η οποία χορηγείται από υπάλληλο του Δήμου Λέρου.

Η άδεια μάλιστα εκδίδεται στο όνομα του κατόχου του ζώου και αναγράφει τον αριθμό μητρώου του ζώου, το έτος και το μήνα γέννησής του καθώς και το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και αριθμό φορολογικού μητρώου του κατόχου και του κυρίου του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλλια στον «ΕΤ» θα δοθούν τρεις άδειες στο προσεχές διάστημα, όμως πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφού οι βόλτες με τα γαϊδουράκια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού δεδομένης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει αύξηση της ζήτησης του συγκεκριμένου τρόπου μεταφοράς από πολλούς τουρίστες, που επιθυμούν να βιώσουν το παραδοσιακό αυτό τρόπο μεταφοράς στα γραφικά καλντερίμια του νησιού.

Για να χορηγηθεί η άδεια κυκλοφορίας αγοραίου επιβατηγού ζώου πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 3ο έτος της ηλικίας του, να είναι πιστοποιημένα υγιές, ενώ ο κάτοχός του και φορέας της άδειας κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτει τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός.


Οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν άδεια ικανότητας ημιονηγού, η οποία χορηγείται για ένα έτος, από το Δήμο. Για να χορηγηθεί άδεια, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας του και να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής.

Ο κάτοχος κάθε ζώου υποχρεούται να μεριμνά για τον καθαρισμό των οδών από τα περιττώματα του ζώου του, για την αποφυγή των οσμών που προέρχονται από αυτό.
Για κάθε σχετική παράβαση, ο κάτοχος του ρυπογόνου ζώου και ο ημιονηγός τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 200,00 ευρώ.

Αν βεβαιωθούν τρεις παραβάσεις μέσα σ’ ένα χρόνο έτους, ο παραβάτης - κάτοχος τιμωρείται με 10ήμερη προσωρινή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του ρυπογόνου ζώου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του ημιονηγού, αφαιρείται η άδεια ικανότητας ημιονηγού για έξι μήνες.

Ο κάτοχος κάθε ζώου, τέλος, πρέπει για κάθε αγοραίο επιβατηγό ζώο του να είναι εφοδιασμένος με ασφάλεια αστικής ευθύνης από ατυχήματα, να καλύπτει τόσο τις τυχόν υλικές ζημιές που θα προκληθούν και τα έξοδα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απεριορίστως, όσο και τις ευθύνες από πρόκληση ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΟΦΥΛΑΤΟΥ/ e-typos.com