Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Συντάξεις στα 67 έτη ζητούν οι δανειστές - Αύξηση της ποινής κατά 10% για πρόωρη έξοδο πρότειναν στην κυβέρνηση

Συντάξεις στα 67 έτη ζητούν οι δανειστές
Αιφνιδιασμό στο ασφαλιστικό με άμεση θέσπιση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος και αύξηση της ποινής κατά 10% για την πρόωρη έξοδο –πριν από το 67ο έτος- προβλέπει η νέα πρόταση της τρόικας που δόθηκε στην ελληνική αντιπροσωπία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με την πρόταση αυτή η τρόικα ζητά να κλείσουν άμεσα και μάλιστα με Διάταγμα (ή και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) όλα τα παράθυρα στις πρόωρες συντάξεις και όσοι υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1ης Ιουλίου και μετά να έχουν μια επιπλέον ποινή πρόωρης εξόδου που θα υπολογίζεται όχι με βάση το όριο ηλικίας που θα έπαιρναν την πλήρη σύνταξη, αλλά με βάση το 67ο έτος!

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τον «ξαφνικό θάνατο» στις πρόωρες συντάξεις οι δανειστές προτείνουν να εξαιρεθούν μόνον όσοι έχουν, ή θα αποκτούν κατά την πάροδο του χρόνου, θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Οι δανειστές προτείνουν η αύξηση των ορίων ηλικίας να γίνει σταδιακά σε μια δεκαετία, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Ιούλιο του 2025. Σε αυτή την περίοδο όλες οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο, σε άλλες περιπτώσεις κατά 1 έτος και σε άλλες κατά 3 έτη κάθε χρόνο, έως ότου το 2025 το όριο πλήρους συνταξιοδότησης να είναι το 67ο.

Με τα μέτρα αυτά εκτιμούν ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 1,8 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017, ενώ από το 2018 η εξοικονόμηση θα είναι σταθερά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Οι ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει σήμερα το όριο ηλικίας και μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε με σύνταξη, δεν θα επηρεαστούν από τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Όσοι όμως συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης αφού ξεκινήσουν οι αλλαγές, τότε θα επιβαρυνθούν και με αύξηση του ορίου ηλικίας αλλά και με «πέναλτι» αν αποχωρήσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ποινή θα υπολογίζεται ως εξής:

• Μείωση 6% για κάθε έτος που θα υπολείπεται του εκάστοτε αυξημένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

• Επιπλέον μείωση στο τελικό ποσοστό κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Για παράδειγμα:

1. Ασφαλισμένος που θα αποχωρήσει για σύνταξη στα 58 ενώ το όριο ηλικίας θα έχει πάει στα 65, θα έχει μείωση 52% (6% μείωση για καθένα από τα 7 έτη που υπολείπονται του ορίου ηλικίας των 65 ετών, δηλαδή 42% ποινή+10 μονάδες επιπλέον=52% τελική μείωση σύνταξης).

2. Ασφαλισμένος που θα αποχωρήσει στα 59 με το όριο ηλικίας να έχει πάει στα 67 θα έχει μείωση 58% (8 έτη που υπολείπονται του 67ου Χ 6% μείωση κάθε χρόνο=48%+10 μονάδες επιπλέον ποινή=58% τελική μείωση σύνταξης).

Οι δανειστές προτείνουν ακόμη την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 για το νέο υπολογισμό των συντάξεων με βασική (360 ευρώ) και αναλογική (βάσει εισφορών) σύνταξη, ώστε όσοι αποχωρούν από τον Ιούλιο να παίρνουν μόνο το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές τους και η βασική των 360 ευρώ το μήνα να τους καταβάλλεται στο 67ο έτος!

Ζητούν ακόμη την προοδευτική κατάργηση του προνοιακού τμήματος που καταβάλλεται στις κατώτατες συντάξεις γήρατος, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 487 ευρώ το μήνα, για όσους έχουν πληρώσει 15 χρόνια ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία τους. Από τα 487 ευρώ σύνταξης μόνον τα 250 – 280 ευρώ έχουν πληρωθεί με ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το υπόλοιπο ποσό πληρώνεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως τα 487 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή η κατώτατη σύνταξη γήρατος στην Ελλάδα. Κατάργηση του ποσού που δίνει το κράτος σημαίνει απλά κατώτατη σύνταξη κάτω από 300 ευρώ το μήνα όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους, εφόσον οι εισφορές τους δεν αντιστοιχούν σε σύνταξη 487 ευρώ αλλά σε μικρότερη.

Η νέα πρόταση των δανειστών ακυρώνει το ελληνικό σχέδιο στο οποίο αναφερόταν ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας θα έφτανε στα 62 και όχι στα 67 όπως ζητάει η τρόικα.

Από την άλλη, στο σχέδιο των δανειστών υπάρχει η αποδοχή μέρους της ελληνικής πρότασης για μεταβατική περίοδο 10ετίας, όχι όμως για να φτάσουν τα χαμηλά όρια συνταξιοδότησης στα 62 αλλά στα 67.

Ως προς το ΕΚΑΣ, οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή του και την αντικατάστασή του από το εγγυημένο εισόδημα, όχι όμως απ’ τον Δεκέμβριο του 2016, όπως ήταν η αρχική τους πρόταση, αλλά δυο χρόνια αργότερα, το 2018.
Από την άλλη όμως επιμένουν σε μηδενικά ελλείμματα για τα επικουρικά ταμεία και τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, έστω και αν δεν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά κάποια άλλη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα φέρνει όμως το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος που φέτος φτάνει στα 326 εκατ. ευρώ για τα επικουρικά ταμεία και υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ στο εφάπαξ.

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται και η επιβολή εισφοράς ασθένειας 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, που είναι στην ουσία έμμεση μείωση συντάξεων κατά 6% και μάλιστα το ίδιο ποσοστό (6%) να ισχύει και στις κύριες συντάξεις που σήμερα έχουν κράτηση 4% για ασθένεια.

Προτείνουν ακόμη να συγχωνευθούν εντός του 2015 σε ένα Ταμείο όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς κύριας σύνταξης και από το 2018 να λειτουργεί ένα ενιαίο Ταμείο με ίδιες εισφορές και ίδιες παροχές για τους ασφαλισμένους.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ