Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σεισμός 5,2 ρίχτερ στο Βόρειο Ευβοϊκό ξύπνησε την Αθήνα - Ρίχτερ τη νύχτα σε Λασίθι και Αμαλιάδα

Σεισμός στο Βόρειο Ευβοϊκό ξύπνησε την Αθήνα
Από τα κρεβάτια τους πετάχτηκαν οι κάτοικοι της Χαλκίδας, της Φθιώτιδας και των γειτονικών περιοχών από τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αθήνα τα ξημερώματα.  Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε στις 04:09 τα ξημερώματα της Τρίτης (9/6) στις, στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, βόρεια της Χαλκίδας.
Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών δίνει τον σεισμό, στα 5,1 Ρίχτερ.
Και το αμερικάνικο USGS δίνει τον σεισμό στα 5,2 Ρίχτερ.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 25χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 77χλμ. βόρεια των Αθηνών.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2χλμ. σύμφωνα με το EMSC και στα 5χλμ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
H Δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα, ενώ στο Ευβοϊκό του σημειώνονται μετασεισμοί
 Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για ζημιές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία πάντως έχει κινητοποιηθεί για να προσφέρει βοήθεια αν προκύψει ανάγκη.
Επίσης στις 4:13πμ  σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε 28 χλμ Βόρεια - Βορειοανατολικά της Αμαλιάδας με το εστιακό βάθος του σεισμού στα 10 χλμ
Τέλος σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του EMSC), σημειώθηκε στη 01:20 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Τρίτης (9/6) στις, στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού Πελάγους.
Και η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών δίνει τον σεισμό, στα 4,2 Ρίχτερ.
Το αμερικάνικο USGS δίνει τον σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 124χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου Κρήτης και 165χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60χλμ. σύμφωνα με το EMSC και στα 10χλμ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.